Zagrebački Trgovački sud oslobodio Grad Split ogromnog dugovanja prema bankama

Trgovački sud u Zagrebu prihvatio je jutros zahtjev Grada Splita za poništenjem pravorijeka Arbitražnog vijeća Hrvatske gospodarske komore kojom je nametnuta obveza Gradu od 53 milijuna eura prema UniCredit Zagrebačkoj banci i ERSTE banci vezan za izgradnju Spaladium Arene.

Sudac Ivan Vladić nije pročitao obrazloženje presude već je odvjetnike tužitelja i tuženika uputio na pisanu presudu uz dodatak da imaju pravo na žalbu u roku od 30 dana od primitka presude.

Postojanje spomenutog duga, podsjetimo, utvrdilo je Stalno arbitražno sudište HGK 28. studenoga 2016. poništivši Ugovor o javno-privatnom partnerstvu između grada Splita i tvrtke Sportski grad TPN pod nazivom ‘Projekt Športsko-poslovnog kompleksa LORA u Splitu’ koji je podrazumijevao izgradnju Spaladium Arene, poslovnog tornja, garaže i trgovačkog centra.

Sudište HGK, u drugom koraku arbitražne presude, prenijelo je dugovanja tvrtke Sportski grad TPN prema UniCredit Zagrebačkoj i ERSTE banci od 53 milijuna eura (gotovo 400 milijuns kuna) na grad Split, što splitska gradska uprava smatra pravno neutemeljenim i neodrživim jer spomenuti ugovor o JPP-u nije potpisala s bankama nego s tvrtkom Sportski grad TPN.


Banke vjerovnici Sportskog grada TPN su se, pokrenuvši arbitražu na HGK, pozvali na odredbe Ugovora o JPP-u, odnosno aneksa ugovoru, koje predviđaju mogućnost arbitraže u slučaju sporova ugovornih strana.

Splitska gradska uprava zastupa stajalište da banke nisu mogle pokrenuti ni arbitražni postupak jer nisu potpisnice Ugovora o JPP-u. I to je jedan od argumenata kojima je splitska gradska uprava temelji svoj zahtjev pred Trgovačkim sudom u Zagrebu za poništenjem spomenutoga arbitražnog pravorijeka.

Kada je u pitanju vrijednost spora između grada Splita i UniCredit Zagrebačke i ESTE banke, osnovnoj ‘glavnici’ od 53 milijuna eura valja dodati pripadajuće kamate, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari