‘Zagreb evidentno želi promjene, u Splitu kreće borba za gradsko vijeće, a Filipović će se u Rijeci morati pomučiti. Na istoku će se općenito voditi bitka između HDZ-a i DP-a’

Karlo Jurak

Na biralištima u Hrvatskoj građani su danas birali svoje predstavnike na lokalnim izborima. Pravo odlučivanja tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te tko će biti u predstavničkoj vlasti imalo je tri milijuna i 660 tisuća birača.

Izlazne ankete za Otvoreno je komentirao politički analitičar Karlo Jurak.

Zagreb: Ovaj rezultat množe se tumačiti kroz poticanje politike ‘odozdo’

Prema projekcijama novih izlaznih anketa u Zagrebu i dalje uvjerljivo vodi Tomislav Tomašević (Možemo!) s 48,18 posto.

Tijesna borba vodi se za drugo mjesto: Jelena Pavičić Vukičević (BM 365) ima 11,38 posto, a Miroslav Škoro (Domovinski pokret) 11,23 posto. Na četvrtom je mjestu Davor Filipović (HDZ) s 10,24.



Jurak kaže kako je Zagreb evidentno pokazao da želi promjene

“Ne samo osobe nego i kompletnog načina upravljanja gradom, i ta se promjena očito prepoznala u liku Tomislava Tomaševića i stranke Možemo. Nastranu sad i njihova ideološka pozicija, oni su se isprofilirali još u gradskoj skupštini kao dosljedna opozicija postojećoj vlasti, a jako dobar rezultat može se tumačiti i kroz poticanje politike ‘odozdo’, kroz neposredne, ‘kvartovske’ probleme, što im je obilježilo kampanju”, kaže naš sugovornik.

Dodaje i kao će ovi rezultati svakako imati reperkusija na nacionalnu razinu.

U Splitu će se bitka voditi za gradsko vijeće 

Prema izlaznim anketama Nove TV i dalje vodi Ivica Puljak 27,23 posto, drugi je Vice Mihanović 23,4 posto, a treći Željko Kerum 16,3 posto. Nakon njih slijede Ante Franić sa 6,4posto, Branka Ramljak sa 5,9 posto, Jakov Prkić 5,4 posto i Ivica Grković s 5,2 posto.

“U Splitu neizvjesno kao i uvijek, i izvjestan je drugi krug između Puljka i HDZ-ovca Mihanovića”, kaže Jurak.

Upozorava kako će se prava bitka voditi za gradsko vijeće jer iz ovoga je apsolutno nemoguće iščitati jasnu većinu.

“Pretpostavljam da će ona ići čim više u smjeru da se razvlasti HDZ i Kerum, vidjet ćemo još je li to moguće. Ne bi me čudilo da Split dobije opet jednu sasvim novu opciju na vlasti”, dodaje politički analitičar.

Filipović će se u Rijeci morati pomučiti

Prema izlaznim anketama u Rijeci je u vodstvu Marko Filipović (SDP) – 28,67%, Davor Štimac (NL) – 16,51%, Josip Ostrogović ( HDZ)  – 14,84% Marin Miletić (Most) – 11,83%, Nikola Ivaniš (PGS) – 10,80 %

“U Rijeci je SDP ipak pokazao da još uvijek može negdje održati vlast”, kaže naš sugovornik.

Dodaje kako je na isti način kako SDP u Rijeci, tako HDZ vlada brojnim drugim jedinicama lokalne samouprave.

“Relativni pobjednik Filipović ipak će se mnogo pomučiti ako u drugi krug uđe (po trenutnom ulazi) nezavisni kandidat Štimac. Filipoviću bi odgovarao više u drugom krugu netko tko je jasno isprofiliran desno – ili HDZ-ovac ili Miletić, sa Štimcem će teže”.

HDZ prvi put dobiva Osijek

Agencija Ipsos za Novu TV provela je anketu koja pokazuje neslužbene pobjednike izbora. Kroz sat vremena došlo je do malih promjena pa tako Radić osvaja 39,8%, Mlinarević 19,5%, Kušec 17,2%, Šišljagić 7,8%. Ham i Vranek prema posljednjim podacima nemaju nikakve šanse.

“HDZ prvi put dobiva Osijek. Čini se da je lokalna i županijska organizacija dobro odradila posao, što se može zahvaliti i nevjerojatno slabošću SDP-a, i činjenici da su osječki ne-HDZ-ovci ipak skloniji opcijama poput Domovinskog pokreta”, kaže Jurak koji naravno dodaje ako se dogodi da njihov kandidat Mlinarević uđe u drugi krug.

“Na istoku će se općenito voditi izgleda bitka između HDZ-a i DP-a”, napominje.

Komentari