Vukov Trifunović: Odgovorni smo za postupak, ali ne možemo uvijek biti za ishod. Iako smo sve napravili po propisima, nije uvijek onakav kakav bismo htjeli

Ema Vukov Trifunović Foto: Screenshot/N1

Hrvatsku je nedavno potresla smrt djevojčice iz Nove Gradiške. Nakon incidenata mnogi su u sustavu i djelatnicima socijalne skrbi vidjeli krajnjeg krivca, no pažnju medija dobila je i druga strana medalje, odnosno, okrenula se prema fizičkom i verbalnom nasilju kojemu su svakodnevno tijekom rada izloženi djelatnici Centara za socijalnu skrb.

Zabilježena je gomila izjava, najčešće na društvenim mrežama, u kojima građani prozivaju socijalne radnike uhljebima, neradnicima, a nakon nekoliko verbalnih i fizičkih napada koji su uslijedili, kako su oni dobili ono što su zaslužili. Sve je kulminiralo i kaznenom prijavom. U Terapiji o problemima socijalnih radnika i o problemima u sustavu voditelj Marijan Opačak razgovarao je s Emom Vukov Trifunović, zamjenicom predsjednika Hrvatske komore socijalnih radnika.

Na pitanje koliko je to što su socijalni radnici dobili status službene osobe pomoglo, rekla je kako će to budućnost i praksa pokazati. “Tražili smo da se na neki način naša profesija zaštiti. To podrazumijeva da će svaki takav napad biti sankcioniran po Kaznenom zakonu”.

Ističe kako uvijek postupaju sukladno zakonu, “to javnost treba znati, mi smo odgovorni za postupak, ali ne možemo uvijek biti za ishod jer nije uvijek onakav kakav bismo htjeli iako smo sve napravili po propisima”.



Dodaje kako je vrlo teško govoriti o sustavu socijalne skrbi kao samostalnom jer je povezan sa svim ostalim sustavima. “Te promjene ne mogu ići preko noći, mi smo toga svjesni”.

Komentirala je i reakcije javnosti.

“Stav javnosti se mijenja. Javnost vrlo često reagira na temelju napisa. Moram naglasiti da je među ljudima koji nas kritiziraju i veliki broj onih koji su i sami bili u sustavu socijalne skrbi”.

Reakcije su takve zato što je, kako navodi, sustav socijalne skrbi specifičan. “S jedne strane je pomagački, a s druge sankcionira, pa je teško zadobiti povjerenje građana”.

Što bi trebalo učiniti da se sustav poboljša?

“To je dosta je kompleksno područje. Nedostaje nam određeni broj ljudi, isto tako smo po broju obitelji iznad tih normativa. Osobno smatram da su naši zakoni dobri. Mora se promijeniti jedna kolektivna svijest te se mora raditi na dobroj informiranosti javnosti i  educirati. Mora se znati što je to roditeljstvo, jačati prvo osobnu odgovornost”, poručila je.

Za nadležne institucije navodi da nisu potpuno gluhi prema njima, postoje radne skupine u koje se uključuju stručnjaci, ali kada se ide u finalizaciju dosta toga se što su stručnjaci predložili ispusti.

“Mi bismo htjeli da nas se više čuje i da se stručnjaci više uključe. Nadajmo se da će svatko iz ovog izvući pouku, i pojedinci, i politika i društvo u cjelini”.

 

Komentari