Vrgorački gradonačelnik optužio Daliju Orešković za netransparentnost: ‘Umjesto širine i okupljanja, jednoumljem se pokrenula erozija’

Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je nedavno veliki broj članova i vijećnika splitskog Gradskog vijeća napustilo stranku Pametno optuživši Marijanu Puljak da je spajanjem sa strankom ‘Imenom i Prezimenom’ postala osobna stranka Dalije Orešković, Ivice Relkovića i bračnog para Puljak sad je došla na red i Dalija Orešković.

“Kao jedan od inicijatora osnivanja ‘stranke s Imenom i Prezimenom’, koja je u hrvatski politički prostor trebala donijeti prijeko potreban drugačiji pristup i sustav vrijednosti, osjećam potrebu i moralnu obvezu javno progovoriti”, napisao je na društvenim mrežama vrgorački gradonačelnik Ante Pranić optuživši Daliju Orešković za jednoumlje.

“Kao temelj izgradnje nečeg stvarno drugačijeg, konstruktivnog i uključivog, ova je ideja podrazumijevala visoku razinu dijaloga i uvažavanja različitih mišljenja, a jednoumljem je pretvorena u tek još jedan slučaj uobičajene političke prakse”.

Dodao je kako ovakav oblik udruživanje stranka predstavlja klasičan oblik netransparentne, dirigirane unutarstranačke demokracije, odnosno manipulacije koja se prekriva u javnom prostoru PR-om.



Osobe koje se zalažu za snažnu vladavinu prava krše demokratske principe u vlastitoj stranci

“U konačnici, nije ispoštovan ni interni dogovor da će se, nakon izbora, održati izborna skupština u kojoj će sudjelovati svi koji su dali svoje ime i prezime, bili STRIP-ovi kandidati na koalicijskoj listi. Odluka o ujedinjavanju stranaka, ne samo da je donesena bez njihovog sudjelovanja u odlučivanju, već je, kao takva, u suprotnosti s odredbama važećeg statuta stranke. I tako osobe, koje se u javnom prostoru zalažu za snažnu vladavinu prava i poštivanje normi, krše temeljne akte i demokratske principe u vlastitoj stranci, na čijoj su listi izabrane u Sabor RH”, napisao je Pranić na Facebooku.

Podsjetio je kako je Stranka s Imenom i Prezimenom stvarana kao nacionalna platforma.

“Jedno od temeljnih načela bio je dogovor da sama stranka neće sudjelovati u lokalnim izborima, niti će osnivati klasične podružnice, već će svoju programsku strukturu usmjeriti na razvijanje kvalitetnih nacionalnih javnih politika. Umjesto toga, krenulo se smjerom klasičnog strančarenja”, piše.

Dodaje kako nažalost, nije došlo ni do kakvog okrupnjavanja na centru, već samo do stapanja osobnih ambicija pojedinaca, pri čemu su idejni tvorci pogazili sve principe koje inače tako glasno zastupaju.

Jednoumljem se pokrenula erozija 

“Svjedoci smo iščlanjivanja mnogih istaknutih članova splitske podružnice ‘Pametnog’, a među onima koji su s liste STRIP-a sada ušli u ‘Centar’, baš i nema istaknutih imena prepoznatljivih široj javnosti. I tako se, umjesto širine i okupljanja, jednoumljem pokrenula erozija”, piše Ante Pranić.

Također piše kako nikad niije bio pobornik takve politike, i osobno sam razočaran ishodom ove priče, možda više nego itko od uključenih.

“No, unatoč svemu, idemo dalje! Nastavljamo s pripremama za lokalne izbore, na kojima se može očekivati i uključivanje većeg broja nezavisnih pojedinaca, koji će obogatiti
političku scenu. Uz zajedničke ciljeve, progresivne stavove i dijalogom bi trebalo doći do šireg okupljanja na lokalnoj, a zatim (ili moguće) i na regionalnoj razini”, napisao je vrgorački gradonačelnik Ante Pranić na svom Facebook-u.

 

Komentari