Vidmarović: Putin je kroz ustavne promjene osigurao kontinuitet svog vanjskopolitičkog smjera jer nije sigurno hoće li ostati ili otići

screenshot

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji mu omogućuje da ostane na vlasti do 2036. Tako će se Putin nakon što mu 2024. završi aktualni mandat, prema zakonu, moći kandidirati na predsjedničkim izborima te godine i 2030.

Novonastali zakon komentirao je politički analitičar Branimir Vidmarović.

˝To je potpisivanje zakona koje automatski slijedi nakon onih ustavnih popravki od 2020. Dakle, tada su Rusi izmijenili svoj Ustav, odnosno amandmane i jedan od amandmana je da se predsjedniku skida ograničenje koje ima na većinu mandata, odnosno ako ima dva mandata može se ponovno kandidirati za predsjednika. Sada je procedura tehnička, birokratska i zakonodavna takva da se to mora pretočiti u konkretne zakone. Sada je on potpisao novu verziju Zakona o izborima predsjednika u koji su unesene te promjene koje su izglasane na referendumu za ustavne promjene. To je nešto što slijedi iz tih događaja 2020. To se dogodilo jučer, ali to nije samo po sebi vijest zato što je to tehnički nastavak ustavnih promjena. One kad idu, ti zakoni se moraju promijeniti da odgovaraju novom Ustavu˝, rekao je Vidmarović.

Na pitanje što je dovelo do ustavnih promjena, Vidmarović odgovara da je trebalo oživjeti politički život u samoj Rusiji, promijeniti Vladu, staviti nove, svježije ljude.



˝Dakle opet u kontekstu promjene političkog života, oživljavanja i trebalo je još stvoriti jedan čvrsti okvir zbog toga što nije izvjesno hoće li Putin ostati ili otići i zato je on kroz te ustavne promjene osigurao ono što je najbitnije, kontinuitet svog vanjskopolitičkog smjera. Čak i ako ne bude na vlasti, postoji mogućnost da će se njegova politika nastaviti. Nije on rekao hoće li otići, neće li, nego kroz taj dvosmisleni razgovor je zapravo dao nadu svojoj političkoj stranci i poslao signal biračima, odnosno Rusima da i dalje glasaju za tu stranku zato što se Vladimir Putin i dalje s njom asocira. Ustavne promjene nisu toliko krucijalne, ima tamo dosta govora o socijalnim pravima, neka ograničenja tipa predsjednik i visoki dužnosnici ne mogu biti u Rusiji koji imaju dvostruko državljanstvo i to je nešto novo. Stvorio se jedan konzervativniji, domoljubniji okvir za buduću politiku˝, ustvrdio je.

Upitan koja je šansa da ostane predsjednik, Vidmarović odgovara da vjerojatno jedini u Hrvatskoj tvrdoglavo tvrdi da su male šanse da će ostati predsjednik.

˝Zato što nemam nikakvih dokaza za to. To je intuicija. Zato što će stvari biti puno teže i globalno i za Rusiju, teško da će se Putin htjeti asocirat s novim problemima. Vjerojatno će htjet zadržati one stare pobjede i otići u mirovinu, odnosno na neku drugu dužnost kao čovjek koji je stvorio dobre stvari. Zbog toga što će biti prestar, javno mišljenje se sigurno neće popravljati o njemu. Neće biti sve bolje i bolje, zbog toga mu je više vjerojatno, više ga privlači da ode na nekakvu počasnu dužnost gdje će biti nekakav politički koordinator u širokom smislu, koje će kadrovirati, ali koji neće izravno upravljati Rusijom˝, zaključio je Vidmarović.

Komentari