VIDEO Sjećanje na Bljesak: Zarobljeno čak 1500 neprijatelja, više nego sveukupno u Domovinskom ratu

Na današnji dan 1995. godine započela je vojno-redarstvena operacija “Bljesak” u kojoj su snage Hrvatske vojske i policije oslobodile okupirano područje Zapadne Slavonije. U samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija, a u operaciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca.

Obzirom da je ovo područje godinama stenjalo pod okupacijom, uspavani neprijatelj ni u ludilu nije očekivao brzinsku operaciju koja ih je zatekla potpuno nespremne, a i preplašene.

Neviđen poraz
Čak tri korpusa sa četiri tisuće ljudi već se prvoga dana dalo u bijeg, a zajedno s njima u BiH je prebjegao i zapovjednik korpusa. Hrvatskoj vojsci predalo se 1.500 srpskih vojnika, više nego sveukupno u Domovinskom ratu.

Srpska vojska bila je poražena do koljena, a kako bi sa sebe isprala ljagu “gubitnika”, Mile Martić odlučio se na sramotan potez raketiranja hrvatskih gradova. Trećeg dana Bljeska, središte Zagreba je u dva navrata zasuto kasetnim bombama zbog čega je smrtno stradalo nekoliko civila, a brojni su ranjeni.



U akciji Bljesak koju su predvodili Janko Bobetko, Luka Džanko, Petar Stipetić i Marijan Mareković, sa neprijateljske strane zabilježeni su veliki gubitci. Poginulo je 350 do 450 srpskih vojnika, dok ih je oko 1.200 ranjenih.

 

Komentari