Vesna Škare Ožbolt: Ne očekujem ništa spektakularno, to je jedno od najvažnijih suđenja na Haaškom sudu koje je prošlo ‘ispod radara’

Hoće li 30. lipnja u Hrvatskoj biti datum zapamćen kao konačno zadovoljenje pravde ili će sve ponovno “otići pod tepih”, saznat će se uskoro kada će Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove, nasljednik Haškog suda, izreći presudu bivšim pripadnicima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. 

Njima se stavlja na teret da su u ratovima u bivšoj Jugoslaviji sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje onih koji nisu Srbi s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prema optužnici, to su činili masovnim progonima, ubojstvima i nehumanim djelima koje je taj dvojac osnivao, organizirali njihovo uvježbavanje te logistički i oružano opskrbljivali takve akcije.

Što očekuje od presude, za portal Otvoreno upitali smo bivšu ministricu Vesnu Škare-Ožbolt.



Na početku nam je kratko i jasno rekla kako “ne očekuje ništa spektakularno”.

“Oni su u prvostupanjskoj presudi oslobođeni i ovu presudu čekaju na slobodi, daleko od Haaškog suda. Za razliku od drugih, ja ne očekujem nekakve dramatične preokrete. Nažalost. Cijelo ovo suđenje je išlo ‘ispod radara'”, istaknula je Vesna Škare-Ožbolt,

‘Hrvatska se nije previše zainteresirala za ovaj slučaj’, ističe bivša ministrica

Naglasila je kako je, prema njezinom mišljenju, ovo “jedno od najvažnijih suđenja nakon suđenja Slobodanu Miloševiću”.

Dodala je kako se nisu izvukle poveznice, a to su “ustvari generatori rata i organizatori svega što se događalo”.

“Oni su organizirali oružanu pobunu u Hrvatskoj, a slučaj Škabrnje ima izravne veze sa Službom državne bezbednosti, no ništa se nije riješilo. Moram priznati da se ni Hrvatska baš nije previše potrudila uključiti se jače i pokazati malo veći interes za taj slučaj”, rekla je bivša ministrica pravosuđa.

Još je jednom ponovila kako je to, prema njezinom skromnom mišljenju, “jedan od najvažnijih postupaka na Haaškom sudu, a potpuno je prošao ‘ispod radara'”.

Za kraj je naglasila kako pretpostavlja da Stanišića i Simatovića “čeka mala kazna, ne doživotna”.

“Bit će to razočaravajuće. Ali, voljela bih da nisam u pravu”, zaključila je Vesna Škare-Ožbolt.

 

Komentari