Veleposlanik Države Izrael Ilan Mor: Obvezni smo uložiti sve napore da bi se očuvalo sjećanje i izrazilo poštovanje uspomeni na te žrtve

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Povodom 75. obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovca,  Ilan Mor, Veleposlanik Države Izrael pismenim putem se obratio javnosti:

“Na sutrašnji dan (22. travnja 2020.) se obilježava 75. obljetnica junačkoga proboja iz Jasenovca, zloglasnoga ustaškog koncentracijskog logora smrti u kojem su bile zatočene i ubijene tisuće nevinih ljudi.

Obvezni smo uložiti sve napore da bi se očuvalo sjećanje i izrazilo poštovanje uspomeni na te žrtve.

Moramo se podsjetiti na zločinački karakter takozvane ‘Nezavisne Države Hrvatske’ (NDH) i njezinu zlu politiku prema Židovima, Srbima, Romima, kao i prema antifašistima. Ustaški režim, jedan od najgorih  od onih koji su surađivali s nacistima, je počinio jezive stvari u Jasenovcu. Ustaško vodstvo i njegovi krvnici su bili potaknuti nacističkom ideologijom antisemitizma, rasizma, nacionalizma, vjerske nesnošljivosti i mržnje.

Danas, usred globalne pandemije, koja ne razlikuje  muškarce, žene i djecu, moramo se ponovo posvetiti ljudskoj solidarnosti, zajedničkoj odgovornosti i poštovanju i beskompromisnoj borbi protiv antisemitizma i mržnje koji se, poput virusa, šire svijetom.

Moramo nastaviti podizati glas protiv rastućih negativnih trendova poricanja, umanjivanja i relativiziranja Šoe (Holokausta) i kriminalne prirode nacističke ideologije i suradnika nacističke Njemačke, uključujući  i ‘Nezavisnu Državu Hrvatsku’ (NDH).

Žestoko i aktivno se moramo suprotstaviti bilo kakvim zakonima i pokušajima da se ušutkaju povijesna istraživanja nacističkih zločina i režima koji su bili njihovi suradnici i saveznici.

Suočavanje sa zločinima iz prošlosti je dugačak put kojim se mora krenuti  odlučno, hrabro i ustrajno unatoč svim poteškoćama.

Samo ćemo hrabrim suočavanjem s prošlošću i obrazovanjem mladoga naraštaja osigurati da se više nikada ne dogodi ono što se dogodilo u Jasenovcu i drugdje u Europi.

Zaista imamo obvezu prema sebi samima, prema svojim obiteljima i prijateljima a i prema budućnosti: da se sjećamo što se dogodilo – za pouku i upozorenje.

Šoa (Holokaust) se dogodio – dakle, može se dogoditi opet,” napisao je Ilan Mor Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj.

Komentari