USKORO OTVARANJE! Poznato je službeno ime Pelješkog mosta

Foto: Tonči Plazibat/Cropix

Jedna od dviju posljednjih nepoznanica oko Pelješkog mosta razriješena je – poznato je njegovo službeno ime.

U posljednjih godinu dana u javnosti su predlagana mnogobrojna imena za most – Oliver Dragojević, Libertas, Marko Polo, Most Domovine, Most Europe, Most hrvatske cjelovitosti i slično.

No ovaj monumentalni objekt koji premošćuje Malostonski zaljev dobio je vrlo jednostavno ime – Pelješac, piše Jutarnji list. Da je to i službeno ime potvrđuje i tabla s nazivom koja je prošlog tjedna postavljena na početku mosta na kojoj piše “Pelješac”, a ispod imena navedena je njegova duljina – 2404 m. Davanjem imena “Pelješac” poštivana je i uobičajena praksa da se pri davanju imena infrastrukturnim objektima u pravilu koriste geografski toponimi područja u kojem se objekt nalazi.

Preostala je još jedna nepoznanica, a to je datum otvaranja za promet samog mosta i dijela nove ceste preko Pelješca koja se spaja na most. Prema neslužbenim informacijama redakcije Jutarnjeg, oni bi u promet trebali biti pušteni u drugoj polovici sljedećeg mjeseca.U ovom trenutku najkritičnija situacija s radovima je na čvoru Brijesta koji se nalazi na dionici ceste Duboka-Sparagovići, nešto manje od kilometra od mosta Pelješac na samom poluotoku. Radnici tvrtke Strabag svim silama pokušavaju ispoštovati rok za njegov završetak, a to je 13. srpanj.

 

Komentari