Tomislav Stipić: Vilim Ribić se svojim djelovanjem kvalificirao za budućeg člana Vlade, on i ministar Ćorić sa svojom ekonomskim poučcima idu ruku pod ruku

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjedavajući Gospodarsko-socijalnog vijeća Vilim Ribić našao se uznemirenim zbog zahtjeva oporbe za ukidanjem obvezne članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Takav stav oporbe smatra ‘hajkom’ na članove HGK, te se pita treba li onda ukinuti i Sveučilište u Zagrebu zbog istupa njegovog rektora Damira Borasa.

“Hajka se suprotstavlja uvidima koje imamo mi. No ne radi ni Vlada ni Sveučilište dobro. A hoćemo li ih zatvoriti? Hoćemo li Sveučilište zatvoriti zbog Borasa?”, rekao je Ribić.

Zanimljivo je za primijetiti kako je premijer Plenković u sličnom tonu također komentirao ukidanje obvezne članarine u HGK, te usporedio HGK s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu. Ovaj Ribićev istup komentirao je za portal Otvoreno Tomislav Stipić.



“Sada vidimo tko je na čijoj strani. Vilim Ribić se svojim djelovanjem kvalificirao za budućeg člana Vlade, on i ministar Ćorić sa svojom ekonomskim poučcima idu ruku pod ruku. Ne čudim se tome, Plenkovićeva Vlada skoro u svemu je išla na ruke sindikatima javnih službi a na štetu privatnog sektora” kaže Stipić.

Stipić smatra kako se ovdje radi o principu ‘usluga za uslugu’ u kojoj premijer Plenković i Ribić jedno drugome ‘čuvaju leđa’ kako bi se održavao status quo.

“Gospodin Ribić zna zašto se zalaže za status quo – jer je Plenković njemu i ostalima osigurao status quo i gospodin Ribić mora vratiti uslugu. Vilim Ribić je na liniji Vlade u neprovođenju reformi jer svaka ozbiljnija reforma koja bi išla u rasterećenje gospodarstva oduzela bi stečene pozicije i gospodinu Ribiću i HDZ-ovoj većini”, govori Stipić.

Stipić također podsjeća koja je bila izvorna uloga sindikata čije je uloga bila borba protiv nepravde i pritisaka vlasti, dok je sada jasno kako sindikati i vlast više nisu na suprotnim stranama.

“Nekad su se sindikati borili protiv svih oblika nepravdi i pritiskali vlast, sjetimo se druge polovice devedesetih godina. No, trendovi se mijenjaju, gospodin Ribić postao je trbuhozborac Plenkovićeve Vlade što je dobro jer sad vidimo tko se za što, odnosno koga zalaže”, zaključuje Stipić.

Ribić frustriran zbog članarina u HGK: Ne rade ni Vlada ni Sveučilište dobro. Hoćemo li njih zatvoriti? Kada bi ukinuli pretplatu, bi li imali javnu televiziju?

Komentari