Tomislav Stipić: Očekujem kako je nakon lokalnih izbora Vili Beroš bivši ministar zdravstva

Tomislav Stipić

Ne stišavaju se reakcije, nakon što se u javnosti pojavila informacija kako je ministarstvo zdravstva posao izrade portala ‘Cijepise’ dalo poznaniku ministra zdravstva Vilija Beroša, Vinku Kojundžiću i to posao bez natječaja vrijedan 5,2 milijuna kuna koji je usput loše odrađen s obzirom na to kako je predmetni portal pun bugova i ne radi kako treba.

Koliko je moguće da će ministar zdravstva biti sposoban provesti reforme koje najavljuje, pogotovo nakon potencijalno nove velike afere koja potresa Vladu Andreja Plenkovića, za portal Otvoreno komentira politički analitičar Tomislav Stipić.

“Beroš se pokazao kao loš izbor, poglavito u segmentu reforme zdravstva. Upravo krizne situacije prilika su za poboljšavanje sustava, a Beroš nije prstom mrdnuo otkako je ministar”, kaže Stipić.

S druge strane Stipić podsjeća na nekoliko afera koje se vežu na ministra Beroša, poput namještanja natječaja u Vinogradskoj bolnici, a zbog čega je došlo i do zategnutih odnosa između Ministra zdravstva i Premijera, te zbog toga Stipić smatra kako bi ova nova afera mogla biti potaknuta iz samog HDZ-a.



“Ono u čemu je bio dobar je namještanje natječaja i dodjeljivanje poslova poznanicima. Sjetimo se afere s namještanjem natječaja u Vinogradskoj bolnici gdje je neizravno optužio premijera Plenkovića da je to urađeno po njegovom nalogu. Vjerujem da je tu puklo između njih dvojice, ali Beroš je tada bio još relativno popularan i dobio je najveći broj glasova na parlamentarnim izborima pa Plenkoviću nije bilo oportuno da ga se riješi”, tvrdi Stipić i dodaje.

“Time je zapravo učinio štetu hrvatskom zdravstvu što ponovno pokazuje da HDZ sve poteze vuče za dobro stranke, a kontra prosperitetu države. Ne bih se čudio da je nova afera potaknuta iz stranačkih krugova bliskim Plenkoviću da se na jednostavan način riješi Vilija Beroša i pokaže javnosti kako je HDZ stjegonoša borbe protiv korupcije, kako je slikovito jednom pojasnio Branko Bačić, govori Stipić.

Stipić upozorava kako HDZ ima povijest rješavanja svojih kadrova na sličan način, te kako je to potaknuto stranačkim interesima, a ne ‘borbom protiv korupcije’ kako HDZ to prikazuje.

“HDZ je uvijek stjegonoša kada se treba riješiti kadrova koji im više ne donose političke poene, a ne zbog same korupcije. Vili Beroš pokazao se kao iznimno politički nezreo, s upitnom energijom za poboljšanje sustava, uspio se posvađati i s liječnicima koje je nerijetko i vrijeđao, ostala je samo njegova blagoglagoljivost od koje hrvatski građani nisu imali ništa. Zbog svega ovoga očekujem kako je nakon lokalnih izbora Vili Beroš bivši ministar zdravstva, zaključuje Tomislav Stipić.

Dok je vrtio milijune s Ministarstvom, Berošev poznanik bio na popisu poreznih dužnika

Komentari