Tko je u pravu oko izbora predsjednika Vrhovnog suda? Palić: Ako smatramo da predsjednik nije dužan poštivati zakon, onda može predložiti koga god hoće. Nije pravni sustav samoposluga…

Mato Palić/Sanjin Strukic/PIXSELL

Na verbalne sukobe ili ´tvrdu kohabitaciju´ između predsjednika Republike i premijera već smo navikli, a u ovaj koji trenutno traje, o izboru predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda, uključili su se i ostali HDZ-ovci, ali i druge javne osobe. 

Podsjetimo, Milanović je poslao prijedlog predsjedniku Sabora da profesorica Pravnog fakulteta i predstojnicu Katedre za kazneno procesno pravo Zlata Đurđević bude predsjednica Vrhovnog suda. Đurđević je prijedlog prihvatila. U HDZ-u je taj postupak sporan jer prema njima nije u skladu sa Zakonom o sudbenoj vlasti, dok predsjednik u tome ne vidi nikakav problem, pozivajući se pritom na Ustav.

Zar zakon ne proizlazi iz Ustava i zar Ustav nije iznad zakona te tko je u konačnici u pravu, upitali smo ustavnog stručnjaka Matu Palića.

˝Milanović nije u pravu. Dakle postoji zakon o sudovima koji je dopunjen 2018.godine gdje  je propisano da postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda pokreće državno sudbeno vijeće (DSV) objavom javnog poziva. Međutim on ignorira taj zakon i on je u skladu s tim svojim stavom predložio hrvatskom saboru kandidatkinju za predsjednika Vrhovnog suda, profesoricu Zlatu Đurđević protivno zakonu, a time je prekršio i Ustav RH, odnosno konkretno odredbu iz članka 5. ustava koja kaže da je svatko dužan držati se Ustava, prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske, činom predaje kandidature osobe koja se nije javila na javni poziv, dakle izvan procedure koja je propisana zakonom. On je evidentno pokazao da ne poštuje pravo, odnosno Zakon o sudovima i ne poštuje pravni poredak RH i koliko smo mogli čuti o tom njegovom prijedlogu se neće glasati u Hrvatskom saboru˝, rekao je ustavni stručnjak i istaknuo da se predsjednik poziva na jednu ustavnu odredbu.



˝Međutim ne može se Ustav tumačiti tako da se jedna ustavna norma tumači izolirano od ostalih ustavnih odredbi i od zakona koji su na snazi u Republici Hrvatskoj, konkretno Zakona o sudovima. On ne može birati koji zakon će on primjenjivati kad koristi svoje ustavne ovlasti, a koji neće˝, tvrdi Palić.

˝Predložio je profesoricu koja predaje kaznenu proceduru, a za nju procedura ne vrijedi, da bi ostvarila svoje ambicije˝

Na pitanje je li onda jedna ustavna odredba u kontradikciji s drugom pa se svaka strana poziva na onu koja njoj odgovara, Palić odgovara da Ustav nije kontradiktoran.

˝Ustav kaže da predsjednik predlaže kandidata, a kako se dolazi do kandidata se razrađuje zakonom, konkretno Zakonom o sudovima u kojem piše da Državno sudbeno vijeće (DSV) raspisuje javni poziv da se kandidati koji žele postati predsjednikom Ustavnog suda ili predsjednica jave na taj poziv, dostave svoju prijavu, životopis i program rada za četverogodišnje razdoblje. Kad DSV prikupi kandidature, dostavlja ih predsjedniku države. On ako ne želi predložiti nikoga od kandidata koji su se javili, a ima nekog drugog u vidu, onda je trebao obavijestiti državno sudbeno vijeće da neće predložiti niti jednog kandidata i time omogućiti DSV-u da ponovi poziv. Vi sad imate situaciju da postoje dva kandidata s obzirom na to da je jedna kandidatkinja odustala, koja su se regularno javila na javni poziv sukladno zakonu. S druge strane imate kandidatkinju koja bi htjela postati predsjednica Vrhovnog suda bez da je prošla proceduru propisanu zakonom. Da stvar bude gora, radi se o profesorici koja predaje kaznenu proceduru, a za nju procedura ne vrijedi, da bi ostvarila svoje ambicije. Dakle, potpuno jedna nakaradna situacija i uopće mi je nejasan njen postupak da je pristala biti igrač u rukama predsjednika Milanovića. To je potpuno jasno da ona neće biti predsjednik vrhovnog suda jer je Jandroković, predsjednik Sabora, jučer izjavio da to neće uopće staviti na dnevni red˝, rekao je Palić.

Smatra da taj Zakon nije sporan te da će Ustavni sud ocijeniti ustavnost toga zakona s obzirom da je prijedlog za ocjenu podnio Dario Juričan.

˝Milanović to ignorira, ne zanima ga što će reći Ustavni sud o tom Zakonu. Ne zanima ga što govore ustavni stručnjaci u Hrvatskoj, dakle ne samo ja. Da nije u pravu su komentirali i Sanja Barić, Ana Horvat Vuković, Anita Blagojević, Robert Podolnjak. Nas pet ustavnih stručnjaka tvrdimo da je dužan predložiti nekog tko se javio na poziv ili eventualno ovo što sam rekao, ako ne želi predložiti nikog od tih kandidata iz bilo kojih razloga, onda je samo trebao obavijestiti DSV da ponove poziv da se jave druge osobe. Da onda eventualno između tog drugog kruga kandidata, on dovede nekog kog će predložiti Hrvatskome saboru. Sad se profesorica Đurđević dovela u situaciju da je pristala sudjelovati u nečemu što je unaprijed osuđeno na neuspjeh˝, ustvrdio je ustavni stručnjak i složio se s tvrdnjom da se trebala jednostavno javiti na javni poziv.

˝Imali bi četiri kandidata, on bi predložio nju i sabor bi o tome morao odlučivati. Da li bi prihvatila većina ili ne, ja ne ulazim u to, ali je mimo procedure. Dakle to je kao da je raspisan javni natječaj da se prima asistent na pravni fakultet i mi primimo nekog tko se nije javio na javni natječaj, a ovima koji su se javili kažemo vi nećete tu raditi ili bilo gdje dalje˝, rekao je.

Ističe kako je pravno stvar čista te da je temeljno pitanje je li predsjednik dužan poštivati zakon ili nije?

˝Ako smatramo da nije, onda može predložiti koga god hoće. Onda može predložiti i osobu koja ne ispunjava zakonske uvjete. Jer ako ne poštuje taj Zakon o sudovima, zašto bi onda bio dužan poštivati neki drugi zakon. Zašto je dužan poštivati Zakon o DSV-u u kojem su propisani uvjeti za suca Vrhovnog suda. Ako on može birati koji zakon će poštivati, a koji neće, onda je on izvan prava˝, rekao je.

˝Nije pravni sustav samoposluga u kojoj on izabere propis koji mu se sviđa pa će njega primijeniti, a ovaj koji mu se ne sviđa njega neće primijeniti, nego će ga zaobići kao neki artikl na polici˝, zaključio je Mato Palić.

Komentari