Tko će biti novi gradonačelnik Splita? Komunikacijski stručnjak: Postoji situacija koja bi mogla odlučiti sudbinu jednog od putnika u drugi krug

Gordan Turković

Split kao i ostala tri grada čeka čelnog čovjeka u upražnjenoj fotelji gradonačelnika. U tom gradu aktualni gradonačelnik nikad nije obranio mandat.

Vodi HDZ-ov Vice Mihanović, ali i drugi mu kandidati dišu za vratom. Koliko će utrka biti tijesna za Otvoreno je komentirao analitičar Gordan Turković.

“Sva dostupna javna istraživanja u posljednjih par mjeseci pokazuju isti trend i praktički su ‘zabetonirala’ vodeći trojac na njihovim pozicijama i jedino je sigurno da odluka neće pasti u prvom krugu”, rekao nam je na početku.

‘Previše je amaterizma na strateškoj i provedbenoj razini’

Dodao je kako je previše kandidata koji hvataju slične profile birača te su se preferencije istih jednostavno matematički raspodijelile.



“Ipak, treba naglasiti kako se njihove brojke nalaze unutar statističke pogreške, odnosno jako je teško odrediti tko će sigurno ući u drugi krug. Ovo također pokazuje kako nijedna splitska kampanja nije uspjela postaviti uspješnu strategiju koja bi njihove kandidate u Splitu u percepciji javnosti promovirala u izrazite favorite za ovo izbore”, smatra Turković.

Napominje kako je ostalo još tjedan dana kampanje, ali smatra da se tu neće puno promijeniti.

“Čitava priča svest će se na tko ima jači tim za ‘izvući’ što više svojih sigurnih glasova na birališta na sam izborni dan. S druge strane, to nije boljka samo ovog grada, već problem i većine ostalih političkih takmaca po čitavoj Hrvatskoj. Pratim što se događa i u drugim sredinama i nigdje ne vidim nekakav iskorak u političkoj komunikaciji, inovaciji u kampanji i sl. Dapače, prisutno je jako puno amaterizma na strateškoj i provedbenoj razini, što nije bio slučaj u posljednja dva ciklusa lokalnih izbora”, kaže Turković.

Na komentar kako vodećem trojcu Vici Mihanoviću, Željku Kerumu i Ivici Puljku nisu naštetile afere i pjevanje ustaških pjesmica, Turković odgovara kako se to čini iz ove perspektive.

“Ipak, postoji jedna situacija koja bi mogla odlučiti sudbinu jednog od putnika u drugi krug, a to je rast potpore kandidatu koalicije Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo i Nove ljevice Jakovu Prkiću”, kaže naš sugovornik.

Dodaje kako u posljednjem istraživanju popeo se na 9,4 posto potpore i upravo bi ovi glasovi mogli nedostajati njegovom dojučerašnjem stranačkom kolegi Ivici Puljku za ulazak u samo finale.

“Drugim riječima, raskol unutar stranke Pametno i međusobna medijska dobacivanja koja su uslijedila nakon toga, pokazat će se možda presudnima u tome da Split dobije reprizu u vidu Željka Keruma ili pak nastavak HDZ-ove izvršne vlasti, samo ovaj put s Vicom Mihanovićem na čelu Gradske uprave umjesto Andre Krstulovića Opare”, kaže Turković.

‘Dvojac u drugom krugu trebat će biti jako pažljiv’

Na pitanje jesu li moguće neke nepredvidive situacije u Splitu, recimo da neka stranka dobije više glasove nego je to anketama predviđano, Turković kaže kako ne vidi puno prostora za rast ni jedne od ponuđenih opcija.

“Iskreno, zbog velike količine kandidata koji gravitiraju sličnim biračima, ne vidim više ni
matematički ni percepcijski puno prostora za rast niti jedne od ponuđenih opcija. Puno će
zanimljivije biti gledati kako će se stranke postaviti prema kandidatima koji uđu u drugi krug, odnosno kome će odlučiti dati svoju potporu, javnu ili na neki drugi način”, kaže naš sugovornik.

Dodaje kako će tu situacija postati jako zanimljiva.

“Posebno jer će se tada znati i raspodjela gradskih vijećnika. Dvojac u drugom krugu trebat će biti jako pažljiv oko dogovora i obećanja jer je Split poznat po nestabilnostima u Gradskom vijeću i popratnim nemogućnostima gradonačelnika da provedu svoje projekte”, objašnjava.

‘Budućem gradonačelniku ponovno će biti jako teško upravljati’

Naš sugovornik dodaje i kako trendovi iz istraživanja pokazuju da u ovom trenutku čak sedam lista ulazi u Gradsko vijeće.

“Situacija je rascjepkana, budućem gradonačelniku ponovno će biti jako teško upravljati te će uspjeh njegova mandata uvelike ovisiti o vještini političkog dogovaranja i pregovaranja. Nažalost, prethodne godine pokazale su da od takvog načina vladanja gradom najmanje koristi imaju sami građani, a da već desetljećima najavljivani ključni projekti za razvoj Splita stoje u mjestu”, rekao je Gordan Turković za Otvoreno.

Komentari