Stručnjak za ustavno pravo Mato Palić: Odluka Ustavnog suda dužan se je držati svatko pa i predsjednik RH

Mato Palić/Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović iznio je brojne optužbe i uvrede u jučerašnjem obraćanju javnosti na račun niz osoba i institucija. Tako je osim po HDZ-u, opleo i po Vladimiru Šeksu, Đuri Sessi, Draženu Bošnjakoviću, Ivanu Malenici, Ustavnom sudu, HRT-u,… Milanović ne odustaje od prijedloga Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda. 

“To je HDZ-ovo pravosuđe, to je Šeksovo pravosuđe, to je Sessa i to je ta ekipa koja razara zemlju već godinama. Ovo što govorim nije emotivno, ovo je naprosto gorko i hladno. To je činjenica. I protiv toga ću se boriti. Imaju posla s čovjekom koji je bio premijer i koji je dobio izbore za predsjednika RH, nije ih ukrao”, rekao je Milanović u utorak tijekom posjeta Cresu.

Za Ustavni sud je rekao da je postao kumska radna zadruga, a predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića titulirao je kao ‘Šeksova kuma’ te mu spočitnuo da ne razumije što je poziv, a što javni natječaj.

“Ustavni sud nije sud, on se tako zove, on je većim dijelom sastavljen od političara… Ta opsjednutost javnim pozivima koji to nisu i natječajima koje Šeksov kum ne razumije”.



Za predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu Milanović rekao da je ‘predmet HDZ-a kao zločinačke organizacije na Vrhovnom sudu’.

‘Ako se ne javi na javni poziv, Đurđević ne može biti kandidat’

Stručnjak za ustavno pravo i profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić komentirao je ovu situaciju oko izbora predsjednika Vrhovnog suda i prijedloga Zlate Đurđević za kandidata rekavši da ako Državno sudbeno vijeće ponovi javni poziv i ona se ne javi, odnosno ne dostavi svoj životopis i program rada za četverogodišnje razdoblje, ne može biti kandidat za predsjednicu Vrhovnog suda.

“To proizlazi jasno iz izjava predsjednika Ustavnog suda koji je nakon završene sjednice Ustavnog suda rekao da tako stoji u odluci koju je Ustavni sud osvojio, a prema Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, odluka je rješenje Ustavnog suda dužan se držati svatko u Republici Hrvatskoj, a to se odnosi na sve bez iznimke, i na predsjednika Republike i na građane”, govori nam.

Na pitanje što se dalje može očekivati smatra da bi Državno sudbeno vijeće trebalo raspisati novi javni poziv.

“Profesorica Đurđević izjavila je da će se ona javiti na javni poziv, ako se to dogodi Predsjednik će ju predložiti, onda je to legalno i u skladu sa sudovima. Nakon toga će sabor o tome glasati, hoće li ona dobiti potporu zastupnika u Hrvatskom saboru ili neće to je teško pogađati. Moramo čekati da se to dogodi pa da vidimo je li dobila potporu ili nije. Ako ne dobije, a istekne mandat predsjedniku Vrhovnoga suda, zamijenit će ga njegov zamjenik”, objašnjava.

“Mislim da nikakvi napadi na osobnoj razini ne trebaju biti dio političke komunikacije u Republici Hrvatskoj, niti od strane Predsjednika niti bilo koga drugog”, zaključuje Mato Palić.

Komentari