Što je nama ‘Dan državnosti’ danas, neradni dan ili ipak nešto više?!

screenshot

U spomen na konstituiranje prvog demokratskog višestranačkog Sabora, 30. svibnja 1990. godine do 2001. godine obilježavao se svake godine 30. svibnja, pod nazivom ‘Dan hrvatske državnosti’. Račanova Vlada 2001. godine prebacuje datum obilježavanja na 25. lipnja.

Tim činom za Dan državnosti uzima obljetnicu Odluke Hrvatskog Sabora o raskidu svih državnopravnih veza sa SFRJ od 25. lipnja 1991. godine, a 30. svibnja postaje spomendan, odnosno Dan Hrvatskog Sabora.

Ovo ‘tumbanje’ datumima s prijelaza stoljeća, za rezultat je imalo popunu zbunjenost hrvatskih građana, koji više nisu znali kada slave Dan državnosti, a uskoro su došle i generacije koje uopće nisu niti znale da postoji Dan državnosti u Hrvatskoj. Tako da je taj 25. lipnja postao tek jedan u nizu neradnih dana, koji kako je došao, dobro je došao. Jedan od najvažnijih državnih praznika u Republici Hrvatskoj postao ‘neki tamo neradni dan’ koji se, uz malo sreće da spojiti.

Plenković ga vraća nazad

Gotovo dvadeset godina kasnije, Vlada Andreja Plenkovića vraća datum 30. svibnja na stari datum te ponovo Dan državnosti slavimo prema tom datumu, odnosno u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora, ali i u spomen na činjenicu kako je upravo Hrvatski sabor očuvao kontinuitet naše državnosti kroz stoljeća.



Iako namjera teksta nije bila baviti se datumima, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović opet je progovorio i još jednom doveo u pitanje datum 30. svibnja. Pa možda nije na odmet pozabaviti se još jednom s istim.

Ako se vodimo nekakvom logikom, onda Dan državnosti kao praznik je trebao ostati pod datumom pod kojim je i bio od samog početka. Jer ako uzimamo u obzir nekakav kontinuitet, tada Odluka o raskidu državnopravnih veza sa SFRJ je posljedica upravo onog istog Sabora koji je konstituiran godinu dana ranije, a čiji su zastupnici izabrani na prvim višestranačkim izborim u Republici Hrvatskoj. Pa prema tome ovo gore opisano muvanje s datumima je bilo od samog početka nepotrebno, a da ne kažemo i neodgovorno s obzirom na društvenu posljedicu koju je to izazvalo.

Milanović je ideju predsjednika fikusa digao na novu razinu 

Predsjednikovo kontempliranje o Danu državnosti je samo još jedan primjer kako Hrvatska politička scena nije u stanju uspostaviti minimalni zajednički politički konsenzus oko jednog datuma koji bi trebao biti svima značajan upravo zbog njegove povijesne važnosti, da ne govorimo onda o nekim puno važnijim nacionalnim interesima oko kojih se ‘politički mag’ HDZ-SDP ne može dogovoriti.

Na žalost danas trpimo između ostalih i društvene posljedice neodgovornog pristupa politike jednom povijesnom događaju koji je odredio put moderne Hrvatske države, a o čemu neke nove generacije u glavnom nemaju pojma.

U iščekivanje hoće li naš predsjednik, koji je cijelu ideju ‘predsjednika fikusa’ podigao na jednu sasvim novu razinu, napokon uspjeti održati neki državnički govor, ili će isključivo kontemplirati o današnjem danu pred novinarskim mikrofonima. Većina građana se pita što im zapravo današnji dan znači i tko je u ovom političkom natezanju s datumima u pravu, a tko u krivu. Kako god bilo, neka nam je svima sretan Dan državnosti – 30. svibnja 2020. godine, jer ako nam nečega ove godine treba, onda nam treba sreće.

Komentari