Bartulica o planu borbe protiv radikalnog islamizma: Neke su mjere davno prije trebale biti donesene

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Njemačka je predstavila nacrt rezolucije za europsku borbu protiv radikalnog islamizma koja podrazumijeva, između ostalog, edukaciju europskih imama, kontrolu vanjskih granica, bolje kontrole u džamijama, kontrolu interneta i komunikacije te integraciju useljenika. Akcijski plan za integraciju očekuje se krajem studenog.

Berlinu su se u stvaranju nacrta pridružile Austrija i Francuska, države koje su u posljednje vrijeme bile poprište tragičnih napada i stradavanja stanovništva motiviranih radikalnim islamom. O nacrtu plana kojim se poziva sve europske države da “sistematskom akcijom spriječe radikalizaciju” razgovarat će ministri pravosuđa i unutarnjih poslova u petak, a o njemu bi sljedeći tjedan trebali videovezom diskutirati i europski čelnici.

Inzistira se na tome da je “integracija dvosmjerna ulica” u kojoj s jedne strane država mora dati okvir i mogućnosti da migrant vodi ispunjen, smislen i ekonomski siguran život kao sastavni član nove zajednice, ali se onda i od migranata očekuje da ulože ozbiljan i “aktivan napor” da nauče jezik i prihvate vrijednosti društva u kojem sada žive. Izostane li volja migranata i pokuša li se izbjeći uklapanje u novo društvo, slijedile bi sankcije.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta i doc.dr.sc. Stjepo Bartulica komentirao je ovaj plan rekavši kako je nadzor granica dobrodošla mjera, ali zakašnjela.



“Mnogi su već ušli iz islamskih zemalja u europske države, pa imamo potencijalne teroriste.
Ova se mjera trebala postrožiti prije pet godina”, ističe.

Objašnjava kako su problemi politička korektnost prema migrantima te nekoherentnost zbog čega se nisu na vrijeme poduzele važne mjere kao što je to učinila Mađarska koju kritiziraju.

Dodaje kako je islamofobija još jedan simptom političke korektnosti. “U Europi se islamofobija koristi kao etiketa u javnom prostoru”.

U nacrtu rezolucije se ističe kako su obrazovanje i edukacija o zajedničkim europskim vrijednostima, ljudskim pravima, slobodi izražavanja, demokraciji, jednakim pravima za muškarce i žene te slobodi religije, temelj su uspješne integracije.

“S jedne strane ističu vjerske slobode, a s druge strane žele educirati. Ne vidim kako to ide zajedno”, komentira mjeru edukacije imama.

Smatra kako su neke mjere trebale biti davno prije donesene te da oni koji vode, odnosno Angela Merkel, Emmanuel Macron i Ursula von der Leyen, nemaju povjerenje javnosti.

“EU bez čvrstog stava identiteta i bez da ne zna što brani dugoročno neće biti uspješno”, zaključuje.

Podsjetimo, broj terorističkih napada u Europi je u porastu, početkom mjeseca izveden je napad u Beču na nekoliko lokacija, a krajem listopada u Francuskoj u nekoliko gradova bili su teroristički napadi te pokušaji istih.

Komentari