Stipić o Milanovićevoj odluci da ne prisustvuje konstituirajućoj sjednici Sabora: Ovaj konkretan potez je neobjašnjiv, nepotreban i patetičan

Predsjednik Republike Zoran Milanović neće prisustvovati konstituirajućoj sjednici Hrvatskoga sabora u srijedu.

“Predsjednik je donio Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskog sabora za 22. srpnja i time je u potpunosti iskoristio svoju Ustavom jasno propisanu ovlast”, poručuju iz njegova ureda. To će biti prvi put u povijesti da predsjednik ne dolazi na prvu sjednicu Sabora u Hrvatskoj.

Politički analitičar Tomislav Stipić za portal Otvoreno kaže kako predsjednik Milanović igra ping-pong s vlastitim integritetom.

“Skroz je nerazumljiva odluka da ne bude na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora jer on, kao jedini neposredno birani dužnosnik u vrhu vlasti izravno od građana, mora poštivati te iste građane kada izaberu sastav parlamenta. Ja čak mislim da to nema nikakve veze sa sastavom Sabora, on bi to napravio i da upokojeni Restart sastavlja Vladu”, smatra Stipić.



Dodaje kako je to je još jedan u nizu njegovih neobjašnjivih poteza.

“On je poput djeteta koje si nešto utuvi u glavu i ne prihvaća ničije mišljenje jer si je on umislio da je to što radi duboko ispravno. Ovaj konkretan potez je neobjašnjiv, nepotreban i patetičan. Ovo sigurno nije zadnji puta da će Predsjednik ovako postupati, njegove odluke su često ishitrene i inatljive, u svojim izjavama on oduševljava ili sablažnjava, čovjek je kontrasta koji želi pokazati kako ga ne zanima protokol”, kaže naš sugovornik.

‘Njegov nedolazak zapravo je nepoštivanje građana Hrvatske’

“Međutim”, dodaje Stipić, “konstituiranje Sabora nije isključivo protokol, to je potvrda volje birača i on svojim dolaskom ne daje legitimitet Plenkoviću nego hrvatskim građanima koji su izabrali taj sastav Sabora koji će nas voditi u vrlo neizvjesnim vremenima”.

Dodaje i kako će u tom sastavu Sabora sjedit će i bivši Milanovićevi stranački drugovi tako da je ovo pljuska i njima jer ih očito, između svih ostalih, ne smatra relevantnima.

“Baš me zanima što će predsjednikovi trbuhozborci iz redova SDP-a izmisliti da ga obrane. Tako da je njegov nedolazak zapravo nepoštivanje građana Hrvatske i kao takav za osudu. Ali to je Zoran Milanović, od njega ćemo se svačega još nagledati. Da budem ironičan, možda mu je ipak malo prerano. A možda je i karijes uzeo maha”, kaže Tomislav Stipić za Otvoreno.

Komentari