Stipić o istupu patrijarha Porfirija: S ovakvim pristupom radi odmak od radikalizma, ali ne očekujem puno velikih pomaka

Patrijarh Porfirije/Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Patrijarh srpski Porfirije dao je intervju beogradskim Novostima otkako je izabran za patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Porfirijev intervju je važan jer je govorio o brojnim temama, od etičkih do odnosa s Vatikanom ili kosovskog problema, ali i o teškim pitanjima u odnosima s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj kao što su Jasenovac i proglašenje svetim nadbiskupa Alojzija Stepinca. Patrijarhovi stavovi o tim pitanjima uvelike su na generalnoj liniji koju zastupa SPC, ali u usporedbi s prijašnjim patrijarhom Irinejem vidljivo su manje radikalni, iako i dalje različiti od stajališta koja iznose ovdašnji biskupi, piše Jutarnji list.

Porfirije je u interjuu decidirano odbacio Stepinčevu vezu s ustaškim zločinima, koja je u Srbiji gotovo uobičajena, ak ada je riječ o Jasenovcu, patrijarh SPC-a objašnjava da se za zločine ne može teretiti Hrvate te da okupljanjima u Jasenovcu i na drugim sličnim mjestima molitvom, služenjem liturgije i stjecanjem blagodati Duha Svetog vjernici preobražavaju sebe i takvi nikad neće nečije potomstvo, nečiju djecu, kriviti za ono što su činili roditelji.

Stipić: Nije on s ovime rekao da će mu biti drago ako Stepinac postane svet

Teolog i analitičar te dobar poznavatelj povijesti i odnosa unutar SPC-a Tomislav Stipić za Otvoreno kaže kako Porfirijeve izjave ne treba uzimati s velikim trijumfalizmom.



“One su plod Porfirijevog ekumenskog nastojanja kojega je posebno nastojao produbiti dok je bio mitropolit zagrebački. Meni njegove riječi nisu nikakvo iznenađenje s obzirom da je on o Stepincu uvijek birao riječi, dijelom zbog toga što je stolovao u Zagrebu, a dijelom i zbog toga što je vrhunski intelektualac i čovjek sklon suradnji i dijalogu”, objašnjava naš sugovornik.

Dodaje kako ipak, njegove riječi kao patrijarha srpskog imaju puno veće značenje i ovo bi doista mogao biti prijelomni trenutak u odnosima dvije Crkve i dva naroda.

“Nije on s ovime rekao da će mu biti drago ako Stepinac postane svet”, kaže Stipić,”ali je dao naznačiti kako će se SPC puno manje baviti tom kanonizacijom”.

Dodao je kako smatra da je to dobar put jer unutarnja je stvar svake crkve koga će proglasiti svetim.

“Porfirije doista s ovakvim pristupom radi odmak od radikalizma koji je bio svojstven njegovu prethodniku Irineju, ali ne očekujem puno ovakvih velikih pomaka jer Porfirije mora paziti na izgovorenu riječ jer među srpskim episkopima još uvijek ima dosta onih čije se riječi ne bi mogle ocijeniti evanđeoskim”, objašnjava.

“Milorad Pupovac mogao bi ponešto naučiti od vlastitog vjerskog poglavara”

Također dodaje da ne treba to očekivati ni od prosječnih vjernika koji su desetljećima od strane SPC-a bili podučavani kako je Stepinac zločinac.

“Kao teolog i kršćanin pozdravljam sve korake koji mogu doprinijeti približavanju Hrvata i Srba, vrijeme je da prihvatimo činjenicu kako živimo u različitim državama, ali isto tako, to nije razlog da jedni drugima ne pristupamo s poštovanjem i uvažavanjem”, dodaje.

Naš sugovornik kaže kako krvavu povijest ne možemo promijeniti, ali smatra kako možemo zajednički raditi na tome da se ona ne ponovi.

“Ovakvi istupi poput Porfirijevog ohrabruju i daju nadu u neki novi narativ. Milorad Pupovac mogao bi ponešto naučiti od vlastitog vjerskog poglavara”, zaključio je za kraj Tomislav Stipić.

Stipić: Porfirije je u Zagrebu pokazao okrenutost ekumenskim kretanjima. Nadam se da se neće pretvoriti u ratobornog patrijarha

Komentari