Stipić: Najvažniju poruku ovogodišnje obljetnice izgovorio je čovjek kojem su osporavali domoljublje i osjećaj za Hrvatsku

“Ovogodišnje obilježavanje VRO Oluja do kraja afirmira Oluju kao legitimnu vojnu akciju koja je donijela mir, povratak raseljenih i stvorila pretpostavke za mir u Bosni i Hercegovini. Ove godine, više nego ikada prije, državni vrh je jedinstven u povijesnoj valorizaciji Oluje i razdoblja 25 godina nakon nje”, rekao je politički analitičar Tomislav Stipić koji je za portal Otvoreno komentirao poruke govornika na proslavi Dana pobjede.

Stipić smatra kako je posebno jake poruke poslao predsjednik Zoran Milanović koji je naglasio kako je kvalifikacija za udruženi zločinački pothvat najobičnija bedastoća, činom odlikovanja postrojbi HVO-a koje su dale ogroman doprinos u provedbi Oluje s one strane Dinare.

“Ovako jasne i državničke poruke njegovi prethodnici nisu izgovarali ni činili, naprotiv, uvijek su se iznova pojedinačni zločini poslije Oluje stavljali u prvi plan, pogotovo za vrijeme predsjednika Mesića. Milanović je iskreno izrazio žaljenje i za srpske civilne žrtve, uz obrazloženje da u pobjedi trebamo biti velikodušni i da je dobro da se Hrvatskoj u Oluji nije dogodilo moralno posrnuće. Pojedinačni padovi da, ali Oluja je kao operacija neporeciva”, rekao je Stipić koji smatra kako je to najvažnija poruka ovogodišnje obljetnice i da je dobro da ju je izgovorio baš Milanović kome su mnogi osporavali domoljublje i osjećaj za Hrvatsku.

Dodaje i kako je veliki govor održao je i Andrej Plenković koji se postavio kao državnik riječima kako žalimo za svakom žrtvom, uključujući i nevine srpske žrtve.



“Po prvi puta smo decidirano čuli kako Hrvatska mora postati tolerantna i uključiva država što je posljednji korak ka europeiziranju HDZ-a. Volio bih da se ove riječi pretoče i u borbu protiv korupcije i da to bude osobni Plenkovićev doprinos u napretku Hrvatske. Istaknuo bih i poziv hrvatskim Srbima koji moraju preispitati posljedice mitova iz devedesetih. To je vrlo važno jer su se do sada izbjegavali takvi pozivi zbog lažne političke korektnosti. A hrvatski Srbi sigurno svoju budućnost imaju u Hrvatskoj čiji su ravnopravni građani i tako mora biti. Pobjedom u Oluji upravo to im je omogućeno”, rekao je naš sugovornik.

Stipić naglašava kako su i Plenković i Milanović pokazali su da su u ovim okolnostima sposobni biti državnici.

“Milanović zato što on jedini može nacionalni osjećaj približiti i onima za koje se pretpostavlja da ga nemaju, Plenković zato što jedino HDZ može do kraja senzibilizirati svoje biračko tijelo kako je u interesu Hrvatske relaksacija hrvatsko-srpskih odnosa i da se time ne dovode u pitanje rezultati i opravdanost Oluje”, kaže politički analitiačar.

Dodaje i kako se nada da je nakon 25 godina hrvatsko društvo sazrelo da se konačno uputi u budućnost, sjeća se svojih heroja palih za slobodu, gradeći modernu, tolerantnu i civiliziranu državu.

“Upravo za te vrijednosti pali su oni kojih se s ponosom sjećamo”, rekao je Tomislav Stipić za Otvoreno.

Komentari