Špicer o kampanji pošumljavanja: Svatko od nas stvara ugljični otisak, svi ćemo se morati uključiti u borbu protiv klimatskih promjena

Dan špicer Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Savez izviđača Hrvatske nagrađen je od Europskog parlamenta za svoju kampanju Boranka. Kampanju su pokrenuli 2018. godine u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Hrvatskim šumama i Splitskim skautskim zborom kao odgovor na katastrofalne požare koji su 2017. poharali Dalmaciju.

Poslovni direktor Saveza izviđača i koordinator kampanje Dan Špicer u Terapiji reći će nam što su do sad napravili i što će napraviti u budućnosti.

“Nažalost sjećamo se svi požara 2017. godine koji su poharali pola Dalmacije. Volim reći da je nama šuma drugi dom i kada smo vidjeli koliko je hektara izgorilo, znali smo da moramo nešto napraviti, pa smo okupili izviđače i tako smo se korak po korak organizirali i 2018. godine pokrenuli prve akcije pošumljavanja na području Splita i Solina”, govori.

Dodaje da je dosad posađeno 85 tisuća stabala te je sudjelovalo 7000 volontera iz cijele Hrvatske, ali i volonteri iz Amerike i Novog Zelanda.



“Ponosni smo na sve što smo dosad napravili, ali tužni koliko je još posla pred nama. Drago nam je da je Boranka ujedinila cijelu Hrvatsku. Svi dolaze i pridružuju se u obnovi Dalmacije”, ističe.

Projekt su podržale lokalne samouprave, Europski parlament, niz institucija i tvrtki, kako navodi te dodaje da im se javljaju i najveće svjetske tvrtke. “Ljudi zaista vole doći i boraviti u prirodi”.

Objašnjava da sade u skladu sa strukom te domaće autohtone vrste kao što je hrast crnika i medunac, crni bor, primorski bor i čempresi.

Komentirao je nagradu od Europskog parlamenta ‘Europski Građanin’ rekavši kako je to izuzetno vrijedna nagrada. “Izrazito smo ponosni na to, jedina smo izviđačka skupina koja je dobila tu nagradu u Europi. Drago nam je da je naš savez izuzetno cijenjen i prepoznat”.

Govorio je i o budućim planovima te otkrio kako na jesen kreću s novim aktivnostima, odnosno pokreću projekt ‘Šuma diše, CO2 briše’. “Krećemo sa sadnjom stabala širom Hrvatske kako bismo omogućili građanima, domaćim tvrtkama i lokalnoj samoupravi da zasade svoja stabla”.

Uključili su i, kako navodi, znanstvenike, pa će tako u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar i Hrvatskim šumarskim institutom saditi autohtone vrste koje su dokazano otporne na klimatske promjene.

Dodaje da su štete uzrokovane klimatskim promjenama velike. “EU je to prepoznala, kod nas se to još sporo kreće. Svatko od nas zaslužan je za određenu proizvodnju CO2 emisija, svatko od nas stvara ugljični otisak. Svi ćemo se morati uključiti u borbu protiv klimatskih promjena”, poručio je.

 

Komentari