Slovenija zbog Gorjana Tozije najavljuje prosvjednu notu, ali pokreće i istragu. Hrvatska još šuti

Gorjan Tozija / Facebook

Republika Slovenija i Hrvatska pripremaju službenu reakciju prema Sjevernoj Makedoniji zbog skandaloznog ponašanja Gorjana Tozije, direktora Makedonske filmske agencije, koji je u istupima na društvenim mrežama i medijima Hrvatsku, Sloveniju i Mađarsku nazivao fašističkim zemljama. Slovenski mediji objavili su da je u tijeku financijska istraga protiv tvrtke s kojom je Tozija povezan.

Tozija je podsjetimo na društvenim mrežama ispod članka kojeg je prvi objavio portal Otvoreno napisao na desetke uvreda, upućenih prvenstveno Hrvatskoj, nakon skandala oko najave marke s kartom “Velike Hrvatske”.

Ništa novo u eksperimentalnoj državi nekad znanoj kao Makedonija



Iako je za cijeli slučaj kriva makedonska pošta, Tozija  je u komentarima za koje je kasnije tvrdio da su mu hakirani, sasuo uvrede na Hrvatsku, njenu aktualnu vladu, premijera Andreja Plenkovića i njegovu stranku HDZ, nazivajući ih fašistima, ustašama i zločincima. Osim toga, nije poštedio ni susjedne Sloveniju i Mađarsku, zbog njihovih desnih vladajućih stranaka.

Makedonski državni službenik HDZ i hrvatsku Vladu naziva fašističkima. Brodić: Zašto su mu tako dragi ustaški i balistički režim?

Tako slovenski mediji javljaju da se Tozija suočava s istragom svojih privatnih poslovnih aktivnosti dok je bio direktor Makedonske filmske agencije.

Naime nakon dolaska na vlast konzervativne vlade Janeza Janše, počele su istrage za niz sumnjivih ugovora sklopljenih za vrijeme vlade Marjana Šareka, a koji je i osobno pod istragom.

U Hrvatskoj je Tozijana tvrtka registrirana je kao producentska kompanija za filmske usluge Tisak, koju vodi Ferid Terzić.

Komentari