Škare-Ožbolt o presudi Mladiću: Ovo će biti najznačajnija presuda uopće, no geneza zločina neće biti kažnjena

Ilustracija Foto: Twitter

Danas se u Haagu očekuje izricanje pravomoćne presude Ratku Mladiću. Mladić je na nepravomoćno proglašen krivim za najteže ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, no vijeće ICTY-a je odbacilo optuže da je odgovoran i za genocid počinjen u još pet općina u BiH 1992. godine, poput Prijedora gdje su snage bosanskih Srba prognale i pobile gotovo cjelokupno hrvatsko i bošnjačko stanovništvo.

Što očekuje od današnjeg izricanja presude, te ako bude potvrđen doživotni zatvor, kakav značaj će to imati za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Hrvatsku gdje je Mladić započeo svoje ratne pohode za portal Otvoreno komentira Vesna Škare-Ožbolt nekadašnja ministrica pravosuđa RH i tadašnja savjetnica pokojnog predsjednika Franje Tuđmana.

“Očekujem da se neće ići ispod ovoga što je prvostupanjski sud donio, a to je doživotna kazna zatvora jer je utvrđena izravna odgovornost Mladića za zločine u Srebrenici, međutim ostaje ono što za što se smatra Mladić ozbiljno odgovornim, a to je genocid u šest bosanskih općina, od kojih je najznačajniji genocid u Prijedoru, međutim tu je sud donio odluku kojom nije prihvatio zahtjev tužiteljstva za izricanjem kazne za genocid u navedenih šest Bosanskohercegovačkih općina”, kaže Škare-Ožbolt.


Škare-Ožbolt upozorava kako je optužnica na temelju koje će se izreći presuda tek djelomična, te ne obuhvaća zločine počinjene u šest Bosnaskohercegovačkih općina, te ne utvrđuje nalogodavnu povezanost između Slobodana Miloševića i Ratka Mladića.

“Ovime je Sud na svaki način izbjegao odrediti se prema sudjelovanju Srbije u svim vojnim pohodima i zločinima koji su počinjeni na području Bosne i Hercegovine. Dakle nije utvrđen udruženi zločinački pothvat, nije utvrđena nalogodavna povezanost između Slobodana Miloševića i Ratka Mladića, a također niti između Stanišića i Mladića, kao što nije utvrđena povezanost između Arkana i Mladića, odnosno Šešelja i Mladića. Iako je tužiteljstvo punudilo dokaze, sud ih nije valorizirao kao temelj na kojemu bi donio osuđujuću presudu”, upozorava Šaker-Ožbolt.

S obzirom na navedeno Šaker-Ožbolt tvrdi kako to unosi dozu neuvjerljivosti u sam Haški tribunal i nemira, jer velik dio zločina počinjenih na području Bosne i hercegovine, ali i Hrvatske je ostao izvan optužnice.

“Te činjenice će na žalost i dalje unositi jedan nemir i neuvjerljivost, jer geneza zločina neće biti kažnjena iako će ovo biti najznačajnija presuda uopće jer je Ratko Mladić najviši vojni element za koji je Haški tribunal donio presudu i to najtežu, a to je doživotni zatvor”, kaže Šaker-Ožbolt i dodaje,

“mene jako muči što optužnica ne obuhvaća sva događanja u Hrvatskoj u kojoj je Ratko Mladić kreteo u svoje vojne pohode i imao izravnu odgovornost za sve što se je događalo u zadarskom i šibenskom zaleđu, za pokušaje rušenja Peruće, pa i za masakr u Škabrnji”, zaključuje Vesna Škare-Ožbolt.

 

Danas presuda Ratku Mladiću, očekuje se doživotni zatvor


Komentari