SJEDNICA VLADE Kazne fizičkim osobama za kršenje mjera 500 kuna

Screenshot

U Banskim dvorima se održava sjednica Vlade RH, koja je na rasporedu bila u 15 sati, a na dnevnom redu su dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima će se regulirati kažnjavanje nepridržavanja epidemioloških uputa.

Premijer Andrej Plenković se javio video linkom: “Vlada će funkcionirati normalno pomoću digitalne tehnologije da se odradi sjednica Vlade. Izražujem žaljenje zbog incidenta u Vukovaru s državnim tajnikom g. Sučićem koji je danas podnio ostavku.

‘Žao nam je zbog g. Sučića’

“Žao nam je da je do toga došlo jer je riječ o branitelju jako angažiranom na rješavanju pitanja nestalih osoba. Ostavku smo prihvatili”, istaknuo je.

“Što se tiče epidemije, brojevi su i danas visoki. Nažalost 74 osobe su preminule, najveći broj od početka epidemije. I dalje smo u ozbiljnoj fazi epidemije, pozivam sve na odgovornost i zato smo poduzeli restriktivne mjere”, dodao je.

Rekao je da će na dnevno redu biti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti: “Mislim da nam je ovakav alat nužan jer neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih pa ćemo predložiti izmjene Zakona.”

Dodao je da su pripremili paket mjera pomoći poduzetnicima. “Nastavit će se u tri pravca. s mjerom za očuvanje radnih mjesta (4.000 kn po radniku tijekom obustave rada). Ići ćemo i s pokrivanje svih fiksnih troškova tijekom obustave rada za pogođene sektore i to tako ako imaju pad prihoda veći od 60% u prosincu, oko 250 milijuna kn za tu mjeru. Ministar Ćorić je pripremio paket covid kredita u iznosu od 1,3 milijarde kuna. Na te tri točke baziramo potporu hrvatskom gospodarstvu.”

Beroš o koronavirusu

Ministar Vili Beroš je izvijestio o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. “Ministarstvo zdravstva pozvalo je Stožere na dostavu dopunjenih planova za zbrinjavanje oboljelih od covida-19 kao i obavijest o dodatnom zbrinjavanju. Kontinuirano se prati situacija u zdravstvenom sustavu. Ministarstvo je objavilo i drugu verziju smjernica liječenja oboljelih od covida-19.

Donijete su odluke o privrenom pružanju zdravstvene skrbi oboljelima od covida-19 u OB Ogulin, Pakrac, u dijelu objekta Krapinskih toplica i Varaždinskih toplica.

Prošlo je 9 mjeseci otkako je koronavirus ušao u Hrvatsku. Otpočetka imamo egzaktne planove za zdravstveni sustav i prilagođavamo ih. Sad svi dijelovi zdravstvenog sustava funkcioniraju. Svjesni smo predanog rada djelatnika. No, osobna odgovornost je jednako važna.”

Nove mjere na granicama

Ministar Davor Božinović je rekao: “Zbog rasta broja zaraženih donijeli smo deset odluka. Kod poslovnih subjekata izdano je 160 upozorenja, podnesena su 44 prekršajna naloga zbog kršenja propisanih mjera. Danas je donesena nova odluka kojom se zabranjuje, ograničava prijelaz na graničnim prijelazima RH. Putnici iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test ni dodatne uvjete. Svi ostali putnici trebaju predočiti negativni PCR test ne stariji od 48 sati ili se testirati po dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciju do dolaska negativnog nalaza. Izuzetak su pogranični i zdravstveni radnici te oni koji putuju i ne borave u Hrvatskoj duže od 12 sati.”

Izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

Riječ je uzeo Beroš, govori o novim kaznama za kršenje mjera.

“Propisuje se mjera obaveznog nošenja maske za lice i medicinske mjere, zabrana javnih i privatnih okupljanja. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Propisuje se kazna za pravne osobe od 10.000 do 40.000 kuna”, kazao je.

Za fizičku osobu je 500 kuna ako se ne pridržava obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske.

Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10.000 kuna. Za posjednika privatnog posjeda koji koji organizira nedopušteno okupljanje kazna je od 5 do 10 tisuća kuna.

Prijedlog Zakona je potom prihvaćen.

Ostale izmjene zakona

Ministar Ivan Malenica je predstavio paket zakona u sustavu regionalne i lokalne samouprave: “Gradonačelnici više neće imati zamjenike. Broj zamjenika načelnika i župana se smanjuje. Detaljnije se uređuje financiranje jedinica, obveza je svih jedinica na javnu objavu potrošenog javnog novca. Smanjuje se broj zastupnika u skupštini.”

Paket zakona je potom prihvaćen.

Ministrica Nikolina Brnjac izvijestila je o izmjeni Zakona o sportskoj inspekciji.

Ministrica Marija Vučković predstavila je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama Zakona o šumama.

Mjere za gospodarstvo

Ministar Zdravko Marić je izvijestio o novoj mjeri pomoći poduzetnicima: “Nastavno na nove mjere i razgovore s obrtnicima i poduzetnicima, sad objedinjujemo paket uz postojeće mjere.

Nova mjera podrazumijeva kompenzaciju i pokrivanje dijela ili potpunih fiksnih troškova. Fiksni troškovi podrazumijevaju troškove najma, pričuva, komunalije, internet, knjigovodstveni servisi… Za ovu mjeru treba pad prihoda od 60% i više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.”

Komentari