Sedak: Splićani uvijek žele biti avangarda, pokazati da su spremni na eksperimente, a ta atmosfera nije pomogla Mihanoviću

Eni Lea Hoyka

Lokalni izbori u Hrvatskoj nikad nisu bili zanimljiviji i neizvjesniji, pogotovo u velikim urbanim centrima u kojima bi se nakon dugog niza godina mogle dogoditi temeljite promjene. 

Zagreb, Osijek, Rijeka i Split po prvi put u dugom nizu godina mogli bi dobiti gradonačelnike iz političkih stranaka i platformi za koje ni pred nekoliko mjeseci nismo mogli ni sanjati da bi mogli pobijediti u tim sredinama.

Lokalni izbori kao referendum za promjene 

Komunikacijski stručnjak Kristijan Sedak kojeg smo zamolili da za portal Otvoreno komentira nastup kandidata za gradonačelnika Splita rekao nam je kako se mu se čini kako su preko ovih lokalnih izbora građani odlučili napraviti jedan referendum za promjene.

“Svi su svjesni, pogotovo političari, da su pred nama tri godine u kojima neće biti utakmica, a svi oni imaju momčad. Neki iskusnu, a neki mlađu i nestrpljivu, pa su im zbog toga ovi izbori bili važni. Vidimo da nije bilo nekih jakih utvrda, da su etablirane stranke u mnogim svojim utvrdama poljuljane i  na sporednom terenu se također igraju zanimljive utakmice. Recimo Čakovec, Zadar, Zaprešić, Pazin”, kaže naš sugovornik.



Dodaje i kako se u kontekstu toga, u Splitu događa također zanimljiva situacija iz perspektive velike stranke koja je tu dobila ogroman izazov.

“U Splitu imamo dva zanimljiva kandidata u drugom krugu, jedan je zamjenik, drugi je ustaša, barem su tako nekakvi kolokvijalni nadimci. Jedan je sveučilišni profesor koji nema nekakav grč ili tremu u kontaktu s medijima, koji možda nije toliko operativan i pitanje je kako će se nositi s lokalnom problematikom i birokracijom. S druge strane, stoji jedan efikasan i terenski radnik koji je usmjeren na projekte i na njihovu uspješnost, ali u radu s medijima nije pokazao nekakvu zanimljivost”, opisuje Sedak Ivicu Puljka i Vicu Mihanovića.

Dodaje i kako na razvoj situacije u Splitu utječe i želju njegovih građana da uvijek budu drugačiji od svih.

“To su pokazali time što su birali hrvatskog Donalda Trumpa, Željka Keruma za gradonačelnika”, kaže naš sugovornik i nastavlja da Splićani uvijek žele biti avangarda, pokazati da su spremni na eksperimente, ne samo u političkom smislu.

“A ta splitska atmosfera definitivno nije pomogla Vici Mihanoviću”.

Mihanović nije napravio kardinalne greške u kampanji, Puljku oprostili pjevanje ustaških budnica

Rekao je i kako Mihanovićev problem oko navodnog plagiranja doktorata i njegova pojava koja ne odiše nekom velikom karizmom nisu previše utjecale na rezultat prvog kruga.

“Mihanović nije napravio neke kardinalne greške u kampanji. Najviše je utjecalo to splitsko stanje uma i danak nekako medijskog odnosa prema njemu i HDZ-u u Splitu”, smatra Sedak.

Podsjeća i na to kako je Puljku pjevanje ustaških pjesama beskompromisna ljevica i medijska scena rado oprostila.

“Tako da imamo zanimljivog kandidata koji će ako pobjedi morati za samog sebe pronaći odgovore unutar jednog eseja Maxa Webera ‘Politika kao poziv’ i predavanja istog autora ‘Znanost kao poziv’. Pitanje je kako će to uspjeti uskladiti i kako će se jedan vrhunski znanstvenik nositi s lokalnim problemima i snaći u toj situaciji. Ako Mihanović pobjedi bit će zanimljivo pratiti njegov rast u javnom nastupu i suradnu s medijima jer će im to biti na obostranu korist”, kaže Sedak.

Rekao je i kako će u Splitu zasigurno veliku ulogu imati i tzv ‘bandwagon effect’, jer svi žele biti u šatoru pobjednika te da Puljak tu ima izvjesnu prednost.

“Ono svakako treba naglasiti je da je bračni par Puljak, koji je, usput rečeno, uspio od politike napraviti posao, pokazao kako ne ovisi sve o stranačkim blokovima već je moguće nešto napraviti i bez njih”, kaže naš sugovornik.

“Dolazi zanimljivo razdoblje”

Možemo zaključiti da od ponedjeljka nastupa zanimljivo političko vrijeme koje će biti zanimljivo za promatrati i analizirati. HDZ će imati najveću priliku u te tri godine bez opterećenja jer izborna utakmica nije normalna i uobičajena situacija moći će se posvetiti nacionalnim problemima, a u SDP-u očito više ništa neće biti isto.

Dosadašnja polarizacija na lijeve i desne i na dva tabora vjerojatno će se presložiti i dobit ćemo jedan četverokut po uzoru na njemačku u kojoj ćemo imati dvije lijeve i dvije desne stranke između kojih će se pretakati glasovi.

Komentari