SDP-u prijeti propast, HDZ mora dizati vojsku birača! Ovdje će se voditi najveće bitke za vlast

Andrej Plenković/Marko Prpic/PIXSELL

U 575 općina, gradova i županija ovog će se vikenda voditi bitka za vlast. Dobro, neće se baš svugdje, 66 općina i pet gradova pali su bez borbe, ondje će biti samo jedan izborni kandidat kojemu je dovoljno da sam sebe zaokruži i fotelja će biti njegova.

No, u preostalim mjestima političke stranke i neovisne liste ukrstit će koplja u žestokim obračunima koji će im u slučaju pobjede omogućiti četiri godine upravljanja proračunom. Naravno, najviše se ulaže u velike gradove, no postoje i mjesta nabijena simbolikom u kojima će se političari također bespoštedno boriti.

Za vas smo izdvojili najveće “bojišnice” koje je analizirao politički analitičar Zoran Pucarić.

Minimum za svaku veliku stranku: Osvojiti barem jedan veliki grad

Jasno, krenuli smo upravo od najveća četiri grada, Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.



“Percepcijski je svakoj stranki važno uzeti ta četiri grada. Unutar bilo koje stranke bi smatrali neuspjehom ako to ne uspiju. Situacija je na ovim izborima posebna, u svima će se birat će se novi gradonačelnik. Znamo da stari više neće biti i sad je pitanje kako će cijela ta utrka izgledati.

RIJEKA – Može li se SDP oporaviti od poraza?

“Osobno, meni je najzanimljivija amblematska ‘crvena’ Rijeka u kojoj kandidat SDP-a trenutno stoji najbolje, ali ima veliki problem u drugom krugu s potencijalnim protukandidatom Davorom Štimcem koji je trenutno po ispitivanjima na drugome mjestu, ali grabi birače iz oba bazena, i s lijeve i s desne strane. Svakako će biti zanimljivo vidjeti što se dogoditi ako SDP doživi poraz s obzirom da Rijeku drže od neovisnosti Hrvatske do danas.

SPLIT – Može li HDZ povući svoju mašineriju?

“Tu se svašta može dogoditi. Pitanje je s jedne strane koliko će HDZ uspjeti pokrenuti svoju mašineriju i disciplinirati svoje članove da iziđu na izbore, a koliko će Željko Kerum uspjeti motivirati svoje.

Nemojmo zaboraviti da je Kerum bio gradonačelnik i da ima nekakvu stranačku strukturu. Ona se, doduše, osula u odnosnu na vrijeme kad je bio na vlasti, ali i dalje postoji. Svašta je moguće.

OSIJEK – Može li drugi krug donijeti iznenađenje?

“Osijek je trenutno takav, sve procjene kažu, da HDZ ima relativno sigurnog kandidata, ali i tu se svašta može dogoditi. Pitanje je tko će biti u drugom krugu i kakva će biti kampanja. Drugi krug je uvijek dijeljenje karata ispočetka. Naravno, neke razlike se ne mogu nadoknaditi, ali ovdje je pitanje tko će biti protukandidat Ivanu Radiću i koliko je čiji koalicijski potencijal, odnosno koliko tko može dovući birača sa strane

ZAGREB – Može li Tomašević prokockati prednost?

“Zagreb se čini poprilično riješenim. Naravno, ankete ne daju rezultat, ali nam daju naslutiti što se događa. U bilo kojoj kombinaciji Tomašević pobjeđuje, on doista mora biti majstor da u predstojećih pet-šest dana nešto kardinalno napravi da ne uspije pobijediti.

Drugog kruga će biti, previše je kandidata tako da će se glasovi rasuti. On sigurno neće preći 50 posto, ali u drugom krugu – kažu sva istraživanja – pobjeđuje. S kojim postotkom manje je bitno jer na kraju je uvijek samo jedan pobjednik.

VUKOVAR, BANOVINA, LIKA – Mjesta nabijena simbolikom

Vukovar će svakako biti interesantan jer će se Ivan Penava, kao bivši HDZ-ovac, suprotstaviti bivšoj stranci, rivalstvo gospodina Starčevića i Milinovića koji su tradicionalno u sukobljenim odnosima također. No, svako “bojište” je bitno za stranke, bez obzira na simboliku.

Komentari