‘Sastanak Izetbegovića i Čovića s Plenkovićem govori nam da predsjednik Vlade pokušava pospremiti za malim djetetom koje se igra na Pantovčaku’

“Važno je razgovarati s predstavnicima svih naroda u BiH”, rekao je u ponedjeljak hrvatski premijer Andrej Plenković, koji bi se kasnije tijekom dana trebao u Banskim dvorima sastati s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

O posjetama predstavnika konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovina s državnim vrhom Republike Hrvatske razgovarali smo s političkim analitičarom Davorom Gjenerom. 

“To da se samo predsjednik Vlade Andrej Plenković sastaje s Bakirom Izetbegovićem  govori da predsjednik Vlade pokušava pospremiti za malim djetetom koje se igra na Pantovčaku i pravi štetu”, kaže Davor Gjenero za Otvoreno.

Dodaje kako se već kad je Milorad Dodik bio u Zagrebu vidjelo se da premijer Plenković ne želi napraviti korak koji  bi dezavuirao Predsjednika Republike, ali je doveden u neugodnu situaciju.



“Sve što Vlada radila vezano uz boravak Dodika u Zagrebu je bila svojevrsna strategija. Plenković sada popravlja štetu. Očito je on pozvao gospodina Izetbegovića u Zagreb što je dobra stvar. Izetbegović je najozbiljniji policy planer među Bošnjacima, on je predsjednik ključne stranke i sudjeluje u pripremi ključnih odluka. On je adresa s kojom treba razgovarati i Plenković radi ono što je uvijek radila Hrvatska pametna politika”, smatra naš sugovornik.

Dodaje kako dolazak Izetbegović  zajedno s Draganom Čovićem šalje mu poruku kako Hrvati u BiH moraju rješavati svoje probleme prije svega unutar Bosne i Hercegovine.

“Moraju ih rješavati na europski način, moraju i pritom imati maksimalnu pomoć Republike Hrvatske koju može dati, a da pritom ne arbitrira u spor. Plenković gura Čovića prema tome da se dogovora sa Izetbegovićem, a ne sa Dodikom i tu čini izrazito dobru i korisnu stvar za Hrvate u BiH”, komentirao je Gjenero te je naglasio da je sastanak sa Dodikom organizirao Predsjednik Republike Zoran Milanović .

“Nije bilo moguće da Dodik boravi u Zagrebu, a da mu Plenković pred nosom zalupi vrata s jedne strane, a s druge strane, već tada je Plenković poslao jasnu poruku da Dodika prima kao osobu koja je realan nosilac moći u manjem entitetu u BiH. Jasno je rekao da je razgovarao s njim o pragmatičnim i tehničkim pitanjima”, objasnio je Gjenero.

Komšića nitko u Zagrebu neće primiti

Na pitanje kako to da se pozivaju svi osim Željka Komšića, hrvatskog člana Predsjedništva u BiH, i hoće li ga primiti, Gjenero odgovara da ne vjeruje da će gospodina Komšića itko u Zagrebu primiti.

“O statusu Gospodina Komšića je sve rekao Bakir Izetbegović, on je u intervjuu na N1 televiziji rekao da je to bio projekt SDA kojem je trebalo smanjiti Čovićevu političku moć u BiH, da su time spriječili Hrvate u BiH da izaberu svog člana predsjedništva, a da ako se ne postignu dogovori , ako Bošnjaci i dalje ne budu zadovoljni sa Čovićevim ponašanjem da će u tom slučaju pokrenuti akciju i Bošnjaci izabrati njihove predstavnike i na drugim razinama”, podsjeća Gjenero.

Dodaje kako s pozicije Hrvatske gospodin Komšić ima legalitet, ali nema legitimiteta.

“Na taj način se Zagreb prema njemu ponaša, ignorancijom. Jedini način na koji se u toj situaciji možete racionalno ponašati” rekao je Gjenero.

Na pitanje hoće li ovaj sastanak pridonijeti relaksaciji odnosa, Gjenero odgovara da se nada da hoće.

“Ako je gospodin Milanović doista htio pokrenuti nekakvu inicijativu, a po svemu sudeći je taj Izetbegovićev intervju inicirao da se ti razgovori počnu. U tom slučaju je trebalo početi razgovarati sa onima koji upućuju na partnerstvo, odnosno sa Bakirom Izetbegovićem i s njim riješiti probleme koji su na stolu”, smatra naš sugovornik.

Gjenero kaže da u slučaju kad dobijete jednu rečenicu od partnera, u tom slučaju ne smijete ići onome tko nije partner niti vama , niti Bošnjacima, onome tko je prognao Hrvate iz Bosanske Posavine.

“S takvim ljudima se u političkom smislu ne razgovara. S njima se razgovara isključivo u pregovorima u kojim sudjelujete stisnuta nosa jer znate da netko stvarno ima moć i jedino s njim možete olakšati probleme”, kaže Gjenero i dodaje kako je Izetbegović prirodan partner Hrvatskoj.

“Dodik Hrvatsku iskorištava kako bi naglasio svoju politiku razbijanja BiH. On je vrlo vješto jučer prekjučer počeo lamentirati  o tome kako je BiH moguće razbiti, kako bi Srbi mogli izaći sa Republikom Srbijom iz BiH, a kako bi jednaku odluku mogli donijeti i Hrvati. Takva pozicija Republici Hrvatskoj nije prihvatljiva”, zaključio je za Otvoreno Davor Gjenero.

Komentari