Ravnateljica zagrebačke srednje škole: Kod nas se poklanja pažnja individualizaciji, naglašavamo talente umjesto teškoća

Screenshot

Đana Baftiri, ravnateljica zagrebačke srednje škole – Centra za odgoj i obrazovanje u emisiji “Terapija” Marijana Opačka otkrila je specifičnosti te škole smještene u Zagorskoj 14 i koja su njena programska usmjerenja.

Posebna je ustanova u kojoj se odgajaju i obrazuju mladi od 14 do 21 godine života u strukovnim programima, ali imamo i program u odgojno obrazovnim skupinama. Škola smo poput svake druge, ali po mnogo čemu se razlikujemo i ponosimo se tim svojim različitostima. Prvenstveno radi se o malim razrednim odijelima. U našim razredima je do 10 učenika. Jako puno se poklanja pažnja individualizaciji. Prilagodba, individualizirani pristup u svim segmentima rada u školi. Ono što volim reći je da ne očekujemo da se naš učenik prilagodi školi, već obrnuto škola je ta koja mora pronaći različite načine da dopire do učenika s teškoćama u razvoju, ali mi ne volimo stavljati teškoće u prvi plan. Cjelokupna koncepcija odgoja i obrazovanja u našoj školi je da stavljamo talent, da naglašavamo jake strane, da tu otvaramo zapravo priliku mladim ljudima da jačaju samopouzdanje, svoje kompetencije za cjeloživotno obrazovanje i evo tim se dijelom najviše ponosimo”, rekla je ravnateljica Baftiri.

Ravnateljica je napomenula kako škola ima 145 učenika u različitim programima.

“Imamo programe za stjecanje niže stručne spreme; pomoćni kuhar, slastičar, pomoćni vrtlar, cvjećar, konobar, autolimar, autolakirer. Nadamo se da ćemo od jeseni uspjeti pokrenuti prvi redoviti program u zanimanju kuhar što bi bio jedan značajan iskorak u tome da proširimo programsku ponudu, ali imamo i učenike u odgojno obrazovnim skupinama koje se zbog teškoća školuju do 21 godine života. Učenici prije ili nakon nastave mogu se uključiti u brojne programe. Mi smo socijalno osjetljiva škola jer imamo puno učenika koji dolaze iz skromnih socioekonomskih uvjeta. U tom segmentu mi je drago da grad Zagreb subvencionira prehranu tako da roditelj može za svega dvije kune dobiti za učenika kod nas ručak ili užinu. Za to vrijeme djeci je osigurana rehabilitacijska potpora (logopedska, muzikalna, plesnim pokretom, od jeseni se nadamo u senzornoj sobi). Nudimo sve veće mogućnosti˝, istaknula je.


 

Svako dijete ima talent i interes, samo ga treba potaknuti.

“Nerijetko dolaze djeca koja nisu bila zadovoljna s dosadašnjim školovanjem i dolaze u učionicu s kapuljačama na glavi, kao da nisu bili dovoljno sretni. Tu kad im otvorite šansu, priliku, naša djeca su jako angažirana i u sportskim natjecanjima”, kaže ravnateljica.

Dodaje kako su učenici bila i na međunarodnim natjecanjima te da osvajaju od 25 do 50 medalja godišnje.

“Sve to otvara tu djecu. Oni sami ostaju začuđeni koliko toga mogu˝, rekla je i pokazala neke proizvode koje rade među kojima je sova od recikliranog materijala, odnosno češera.

˝Izleti trenutno nisu dozvoljeni, ali puno se toga može organizirati vani. Imamo jedno igralište. Može se mnogo toga worganizirati uz primjenu epidemioloških mjera. Ova online nastava nikome ne odgovara, a pogotovo našima gdje je škola sve. Njima je škola centralno mjesto gdje se odvija njihov život. Mi smo kroz humanitarnu akciju Osmjeh za Petrinju dodijelili Petrinjcima proizvode koje smo za tu prigodu napravili. Odvijalo se sve vani, djeca su bila uzbuđena, naši pomoćni konobari su prodavali limunadu, kavu. Škola mora iznaći načina da djeca osjete radost davanja, zajedništva˝, rekla je.

Najavila je projekt koji koji potiče kod djece ljubav prema životinjama, a odvija se 24. svibnja.

˝Mi smo u tu svrhu spojili kreativnost naših učenika i praktičnih vještina. Ovdje se radi o keksićima za kućne ljubimce koji su bez dodataka, bez umjetnih stvari. Građani mogu doći uz primjenu epidemioloških mjera na igralište i kupiti naše proizvode. Neprekidno se nastoji stvarati zdrava atmosfera i nadomjestiti djeci ovo vrijeme koje ne omogućava djeci da dišu punim plućima˝, zaključila je.

Komentari