Putinova diplomatska ofenziva protiv Poljske kao stara komunistička propaganda: Crvena armija ‘osloboditelj’, Poljaci ‘fašisti i antisemiti’

Ruski političari proteklih su tjedana pokrenuli pravu diplomatsku ofenzivu protiv Poljske. Poljsku napadaju gotovo svaki dan, a vezi sa 75-om obljetnicom oslobađanja koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau pred kraj Drugog svjetskog rata. Cilj ruske propagandne kampanje je prebaciti dio odgovornosti za holokaust na Poljsku.

Prema službenom narativu Ruske Federacije, Drugi svjetski rat počeo je 1941. kada je Njemački Reich napao Sovjetski Savez. Rusi nerado govore o rujnu 1939. kada su nacistička Njemačka i Sovjetski Savez napali i okupirali Poljsku.

Posljedica je to pakta Molotov-Ribbentrop, potpisanog u travnju 1939. Tim dokumentom ministri vanjskih poslova Trećeg Reicha i Sovjetskog Saveza dogovorili su zajednički napad na Poljsku. Crvena armija napala je Poljsku 17. 09. 1939., kada se njemačka vojska približavala Varšavi.



Suvremena Rusija opravdava tu aneksiju poljskih teritorija komunističkom propagandom. Govore o “oslobađanju” Bjelorusa i Ukrajinaca, koji su činili gotovo petinu populacije predratne Poljske. Osim toga, agresiju opravdavaju željom da ta područja se zaštite od njemačke invazije. Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je komentirao to razdoblje, ustvrdivši da je poljska vlada tada pobjegla iz države, te da nije bilo nikoga s kim bi Sovjetski savez “mogao razgovarati”.

‘Nezahvalni Poljaci’ ruše spomenike ‘oslobodilačkoj’ Crvenoj armiji

Nova ruska klevetnička kampanja protiv Poljske krenula je krajem prosinca prošle godine. Tada je Putin govorio o dokumentima koje je Crvena armija donijela iz Varšave u Moskvu. Tamo je opisan odnos između Njemačkog Reicha i Poljske. U dokumentima stoji da je poljski veleposlanik Józef Lipski obećao Adolfu Hitleru da će mu izgraditi spomenik u Varšavi ako riješi problem sa Židovima.

Lipski je najviše razmišljao o premještanju Židova iz Europe, ali to za rusku propagandu ne znači ništa. Prema Putinu, takvi razgovori potvrđuju tezu da je Poljska bila njemački saveznik prije početka rata. Uz to, ruski predsjednik nazvao je poljskog diplomata “gadom” i “antisemitskom svinjom”. U jednom tjednu u prosincu te teze ponovio je čak četiri puta.

Putin je time samo dao signal za napad. Od kraja prosinca nije prošao ni jedan dan da netko nije ponovio tu tezu. Ruski političari i novinari inače uglavnom krive Poljsku za početak Drugog svjetskog rata. Osim toga, ističu “nedostatak zahvalnosti” Poljaka za “oslobođenje” od njemačke okupacije. Osim što je Sovjetski savez navodno “oslobodio” Poljsku u 1945. ruska propaganda tvrdi i da je ta zemlja obnovila poljsko gospodarstvo. A “nezahvalni Poljaci” danas ruše spomenike Crvenoj armiji i navodno lažu o vlastitoj povijesti.

Putinova difamacijska kampanja vjerojatno će pasti na plodno tlo

Ruska diplomatska ofenziva protiv Poljske je naravno vezana uz 75. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata. Komemoracije su započele 23. siječnja, istovremeno s komemoracijama oslobođenja logora Auschwitz-Birkenau. Osim u nekadašnjem njemačkom koncentracijskom logoru, komemoracije su se održale i u Izraelu, među njima i peti Forum o holokaustu.

Organizator tog foruma je Viatcheslav Moshe Kantor, rusko-židovski oligarh koji usko surađuje s Putinom. Ruski predsjednik bio je jedan od glavnih gostiju. S druge strane, na forumu nije sudjelovao poljski predsjednik Andrzej Dud, jer organizatori nisu predvidjeli mogućnost da poljski predsjednik govori. U tom kontekstu, napad na Poljsku od strane Putina je očekivan.

Treba naglasiti da će Putinova difamacijska kampanja protiv Poljske najvjerojatnije pasti na plodno tlo. Nedavno su se odnosi između Poljske i Izraela značajno pogoršali. Nije nevažna ni činjenica da u Izraelu živi velika skupina Židova iz bivšeg SSSR-a. Glavni razlog napetosti u poljsko-izraelskim odnosima je upravo pristup II. svjetskom ratu. Među mnogim Izraelcima postoji uvjerenje da su Poljaci suodgovorni za holokaust.

Ta teza se najčešće pojavljuje u zapadnim medijima, i to obično kroz izraz “poljski koncentracijski logori”. Naravno, logori su bili smješteni u mjestima u današnjoj Poljskoj, poput Oświęcim-Brzezinka, Treblinke ili Majdaneka. Međutim ti logori bili su pod izravnom njemačkom upravom. Zato ideja da su te teze proizlaze iz neznanja zapadnih novinara čine kao prejednostavno objašnjenje.

I židovske organizacije stvaraju problem. One od Poljske traže reparacije za imovinu koju su Židovi izgubili u Drugom svjetskom ratu. Međutim, takvi su zahtjevi apsurdni. Poljska nije bila krivac, već žrtva Drugog svjetskog rata, bez obzira na teze koje promiče ruska propaganda. Upravo je Poljska pretrpjela najveće gubitke tijekom sukoba, i materijalne i demografske.

Logori su se nalazili u Poljskoj zbog židovske zajednice koja je bila izrazito brojna u predratnom području. Osim toga, Poljaci su pomagali Židovima. Među “Pravednicima među narodima”, nosiocima odličja koje dodjeljuje Država Izrael, upravo je najviše Poljaka.

Naravno, nitko ne negira činjenicu da su u predratnoj Poljskoj postojale predrasude u antipatije prema Židovima no to nije imalo nikakve veze s rasnom ideologijom karakterističnom za Treći Reich. Pored toga, Poljska se po tom pitanju nije posebno razlikovala od drugih zemalja predratne Europe.

Izjednačavanje nacističkog plana za istrebljenje Židova i denuncijacija protiv Židova od strane poljske političke margine je apsurdno. Vrijedi spomenuti da je patriotski pokret otpora u Poljskoj na smrt osuđivao one koji su surađivali s njemačkim vlastima.

Rusija želi ušutkati one koji podsjećaju na Molotov-Ribbentrop pakt

U narednim mjesecima poljsko-ruski odnosi vjerojatno će se još više pogoršati. Moskva će snažnije gurati svoj povijesni narativ. U ruskom parlamentu već je pripremljen prijedlog zakona koji bi trebao zabraniti izjednačavanje Sovjetskog Saveza i Trećeg Reicha.  Na taj način Rusija želi ušutkati one koji podsjećaju na Molotov-Ribbentrop pakt.

Međutim, to nije novost u poljsko-ruskim odnosima. Oni su zamrznuti od ruske aneksije Kirma, te uglavnom ograničeni na kulturne razmjene. U svibnju prošle godine šefovi diplomacija dviju zemalja susreli su se u Helsinkiju, ali bez rezultata, a trenutna ruska kampanja samo će pogoršati stvari.

Komentari