Puhovski o novom Crobarometru: Milanović destruira institucije, dok je paradoks u tome da većina ne podržava rad Vlade, a vladajuća stranka stoji dobro

Unatoč svim aferama HDZ je i dalje popularan, dvostruko je jači od SDP-a. Imaju potporu od 30,9 posto, dok SDP ima 17,2 posto potpore, pokazuje redovito mjesečno istraživanje Crobarometar. 

“Ponavljam godinama istu rečenicu koja glasi: ‘Većina u biračkom tijelu ima jednostavni stav koji glasi – svi su političari i političarke lopovi, prema tome izabrat ćemo naše lopove protiv njihovih lopova’. Drugim riječima, nikakvi skandali i afere koji se odnose na ovakav ili onakav kriminal ne utječu bitno na rejting stranaka i to ostaje i dalje tako”, za portal Otvoreno objašnjava politički analitičar Žarko Puhovski.

‘Milanović destruira institucije’

Predsjednik Zoran Milanović svojim je istupima podijelio Hrvatsku. Naime, 50 posto građana ne odobrava njegovu politiku, a 42 posto odobrava. Potporu ima među starijom populacijom, a većina nezadovoljnika je generacija od 30 do 60 godina.

“Milanović nastoji uzburkati vode, to može biti nekom simpatičnom, nekom ne, ja sam jedna od žrtava toga pa ne mogu biti sasvim objektivan, ali ukoliko nastojim biti objektivan ono što vidim jest da on zapravo destruira institucije. To je jučer opet radio sa ovim pričom o izboru predsjednika Vrhovnog suda”, govori Puhovski.



Dodaje da je Milanović sebi dopustio da kaže: ‘Ja neću poštovati zakon koji smatram pogrešnim’, a istovremeno neće tražiti da taj zakon Ustavni sud oglasi neustavnim i da se onda nužno taj zakon promijeni.

“On ne želi unutar sustava mijenjati zakon, nego smatra svojim pravom nepoštovati zakon koji mu se ne sviđa, iako je to nasuprot onome što je jučer rekao u dva navrata. On je u prisezi rekao da će poštovati Ustav i zakone, ne samo Ustav. Prema tomu, on destruira institucije što nekome može biti anarhoidno simpatično. Međutim, gledano politički, ako se u Hrvatskoj destruiraju institucije, ostaje ono što je bilo prije tih institucija – to je onda HDZ”, ističe.

‘Paradoksalno je da Vlada gubi, a vladajuća stranka dobro stoji’

Pesimizam je već treći mjesec u porastu, 71 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, njih 21 posto su optimisti. Vlada odavno nema potporu za svoje politike, 58 posto ispitanika ne odobrava njezin rad, a 34 posto odobrava.

“Situacija u kojoj se nalazimo, to je čak relativno konzervativno reagiranje jer nije bilo ni puno drugačije prije godinu i pol dana kad nismo imalo covid, potres i svake druge teške situacije. Drugim riječima, općeniti stav o nesposobnosti Vlade je više, rekao bih, rutinsko osjećanje u velikom djelu stanovništva, nego izazvano konkretnim povodima”, smatra.

Dodaje kako je paradoksalno da Vlada gubi ili i dalje ima nizak stupanj podrške, ali vladajuća stranka dobro stoji, “to je paradoks”.

HDZ dvostruko jači od SDP-a, predsjednik podijelio Hrvatsku

Komentari