Puhovski o novim detaljima afere vjetroelektrana: ‘Logično je da je Rimac kontaktirala premijera. Ona je državna tajnica koja ima problem’

Prema novim informacijama o aferi vjetroelektrane, USKOK je u posjedu SMS poruka između Josipe Rimac i premijera Andreja Plenkovića. Također Rimac će za svjedoke pozvati premijera, ministre i glavnu državnu odvjetnicu. 

Sadržaj SMS poruka otkriva da je Rimac tražila od premijera da organizira sastanak vezano za vjetroelektrane te da je taj sastanak dogovoren. Dalje se navodi da je pričala i s više ministara u Vladi, kako piše Nacional.

Politički analitičar Žarko Puhovski naglašava kako je logično da je Rimac kontaktirala osobu koja je na vrhu izvršne vlasti za rješavanje jednog problema.

“Nije stvar u tome da je ona njega kontaktirala. Ona je državna tajnica koja ima problem i to važan koji se tiče alternativnih energija i čini se logičnim da ona zbog toga zove premijera. Pitanje je, međutim, po kojoj je logici, koja najvjerojatnije nije bila korektna logika funkcioniranja uprave, taj problem došao do nje, a od nje do njega”, govori nam.



Dodaje kako je sigurno je bilo više ljudi uključeno jer je logika funkcioniranja uprave takva da se rješavanje mrežasto širi da bi se neki problem riješio. “Pitanje je izvornog inicijativnog momenta je li taj ulazak u sustav bio korektan, dakle takav da rješava neki realni društveni problem ili se radi o privilegiji po kojoj je netko došao preko reda do toga da se njegov ili njezin problem ili njihove firme rješava. To je ključno pitanje, sve drugo je normalno funkcioniranje”, objašnjava.

Dalje navodi kako korupcija funkcionira tako da se koristi normalno funkcioniranje sustava, ali kod ulaska u sustav netko ima privilegiju koju je dobio u vezi s osobom koja odlučuje ili plaćajući za to.

NOVI DETALJI AFERE VJETROELEKTRANE Nacionalov izvor: Rimac će za svjedoke pozvati premijera, ministre i glavnu državnu odvjetnicu

Također se navodi kako Rimac imala sastanak s državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj Šipek. Puhovski smatra kako to ne bi smjelo imati utjecaja na istragu, ali da će to odvjetnici sigurno koristiti na razne načine.

“Faktički glavna državna odvjetnica samo nadgleda funkcioniranje sustava, odnosno državnog odvjetništva, tako da ja ne vjerujem da bi to smjelo biti problematično. Može se zaključiti u nekom kontekstu da njezin zamjenik, koji sada kad je ona bolesna vodi sustav, bude nadležan za taj slučaj, pa se sad tako rješava”.

Ističe kako se pomalo ipak shvaća da ključ korupcije nije toliko u predaji novca koliko u trgovini utjecajem, a nju je puno teže ustanoviti zato onda poslije sud ima veliki problem da to dokaže.

“Kad nekog pronađete s milijun eura u džepu to je puno lakše, a kad se radi o tome da ja nekog nazovem, pa neko nekog nazove to je puno teže kontrolirati, a to su modeli korupcije koji danas funkcioniraju u najrazvijenijim državama, čak puno više nego u Hrvatskoj”, zaključuje Puhovski za Otvoreno.

Komentari