Puhovski: Hrebak nikako nije žetnončić, ali to nije niti Hrelja

Screenshot/N1

Politički analitičar Žarko Puhovski za portal Otvoreno.hr komentirao je aktualnu svađu zastupnika Mosta Nikole Grmoje i HSLS-a Darija Hrebaka te je komentirao Grmojinu izjavu da je Hrebak žetončić.

Podsjetimo, danas je u prostorijama Hrvatskog Sabora bilo jako burno, a sve se dogodilo zbog razmjene knjiga. Još jučer je HSLS Daria Hrebaka Mostovcima Boži Petrovu i Nikoli Grmoji poslao primjerak djela Maxa Webera “Politika kao poziv”, a danas je stigao i odgovor.

Tom prilikom Grmoja je Hrebaka nazvao žetončićem, a pritom je rekao: “Vidim da je u hajci na moje slobodno djelovanje i slobodu govora kao saborskog zastupnika posebno aktivan žetončić Dario Hrebak.”

Tu tvrdnju provjerili smo s Puhovskim koji je negirao Grmoju te kaže: “To je bila jedna podrugljiva fraza koja nema nikakvo uporište, ali po onom na što se odnosi riječ žetončić, ta riječ nikako ne odgovara Dariju Hrebaku.”



“On je bio s HDZ-om prije izbora te nije prešao s jedne strane na drugu odnosno što bi na engleskom rekli “crossing the floor” jer je on s njima bio stalno te ga se ni po kojoj logici ne može nazvati žetončićem.

Hrelja kao žetončić

Puhovski je komentirao i jedinog aktualnog žetončića Silvana Hrelju za kojeg kaže da također nije žetončić:”Želio bih reći kako Hrelja također nije žetončić jer on zastupa sindikat, a ne političku stranku. Takav sindikat nema ideologiju.”

“Kako se pojam žetončića odnosi isključivo na političku stranku, Hrelja ne može biti žetončić. Drugo je pitanje smiju li takve stranke koje su zapravo sindikati postojati te smiju li imati saborske mandate, ali ta pitanja bi trebalo drukčije riješavati i to je neko sasvim drugo pitanje”, zaključio je Puhovski.

Podsjetimo i da HSLS cijelo desetljeće na izbore ide u koaliciji s HDZ-om. I 2015., i 2016., i lani, socijal-liberali su svoje mandate osvajali a da nikoga nisu dovodili u dvojbu oko toga koga će podržati u Saboru. To je posve različita pozicija od one koja se kolokvijalno naziva “žetončićem”, kad se na izbore izađe na oporbenim listama, sa žestokom kritikom HDZ-a, a onda se u Saboru, prije ili kasnije, formira ili pojača većina koju vodi – HDZ.

Komentari