Pucarić o izborima: Zamjetan je trend organiziranog nastojanja da se maknu šerifi koji su dugo godina vladali

Lokalni zbori su iza nas, stranke zbrajaju dobitke i gubitke, neke novonastale, mlade stranke pokazale su da mogu na megdan izaći i s najvećima, a nekih, koje su desetljećima krojile nacionalnu i lokalnu politiku više nema.  

A u današnjoj Terapiji voditelj Marijan Opačak s komunikacijskim stručnjakom Zoranom Pucarićem analizirao je postizborno stanje u strankama.

“Svi mogu biti zadovoljni, pogotovo ove dvije velike stranke, jer je zamjetan trend organiziranog nastojanja da se maknu šerifi koji su dugo godina vladali, a koji potječu iz jedne od tih dviju stranaka. Zanimljivo je to što su Reformisti definitivno izgubili, imali su jednog gradonačelnika i jednog župana, sada nemaju ništa osim mandata Čačića u Saboru”, govori.

Dodaje da je IDS nakon toliko godina doista doživio šok u Istri, ili će se probuditi ili će nastaviti propadati. “To da je Boris Miletić, nakon toliko godina što je bio gradonačelnik, u Puli s 54 glasa uspio pobijediti SDP-ovog protukandidata na županijskoj razini je doista nevjerojatno, dok je u Puli kao kandidat za župana izgubio od Ferića”.



‘HNS i HSS su se potrošili’

Za HNS i HSS tvrdi da su se oni potrošili. “I gradonačelnici iz HDZ-a ili SDP-a su u ovoj kampanji obećavali veću transparentnost proračuna, demokraciju,…sve je to nešto što su mogli u proteklom mandatu napraviti bez da obećavaju, ali očito su se ti neki modeli potrošili pa su sad morali posegnuti i za tim nekakvim mjerama. Bjelovarski proračun je svima neki uzor, nije to tajna, mogli su to aplicirati na svoje proračune odavno, ali nisu. Sada su ih krenuli obećavati. Činjenica je da su ti neki modeli vladanja potrošeni”, smatra.

Morat će, kako navodi, analizirati što su im građani poručili i krenuti preslagivati priču. “Ako pogledamo Split, kao drugi najveći grad, tu je HDZ dobio jasnu poruku da su time nekakvi modeli potrošeni. Opara koji je puno finiji i kultiviraniji nego što se Vice pokazao, nije se kandidirao. HDZ je uvjerljivo izgubio od Puljka i to je poruka da su neke stvari potrošene i da se moraju mijenjati”.

Ističe kako još ne vidi nikakvu ingenioznu politiku koju predlaže bilo tko od kandidata ili koji će krenuti voditi. “Može se dogoditi iznenađenje, možda doista imamo novog gradonačelnika koji će napraviti sjajne poteze i povući razvoj tog grada koji će voditi. Ne očekujem takve velike pomake i onda očekujem da će se kroz ove tri godine i ovi ‘izazivači na sceni’, a to su Možemo i Domovinski pokret, konsolidirati i privući stabilnu bazu birača prema sebi”.

‘Situacija u Zagrebu je puno gora’

Za situaciju u Zagrebu smatra da je puno gora i bit će jako teško pokazati promjenu. “Oni su uvijek govorili mi ćemo promjeniti model vođenja grada, ali vidjet ćemo kada će krenuti prvi rezultati”.

Osvrnuo se i na Fokus rekavši da oni polako prelijevaju u taj zagrebački prsten nekakve svoje smjernice i svoj način vladanja. Ljudi su se zaželjeli promjena i mislim da su se HSS i Beljak apsolutno potrošili u Samoboru i da su potrošili Samobor. Promjena je očito dobro došla, Samoborci se vjerojatno uspoređuju sa Svetom Nedjeljom i ponukani time odlučili su odabrati novu gradonačelnicu iz redova Fokusa. Vidjet ćemo iduće četiri godine”.

‘SDP-u je jako potrebna konsolidacija’

Na pitanje koliko je uopće moguće da se SDP ‘ušteka’ na vlak navodi da je to velika promjena. Shvatili su da su oni zapravo ‘junior partner’ i da moraju pitati druge. Shvatili su da to što su radili nije dobro i sada se pokušavaju prikrpati Možemo. Hoće li ih Možemo prihvatiti ili ne, ne znam”.

Smatra da je SDP-u jako potrebna konsolidacija. “SDP je jako podijeljen iznutra, imali su problema s kandidaturima, nikada se dosad nije dogodilo da nisu imali kandidata za župana,… To su stvari koje indiciraju koliko je rasulu unutar stranke. Nemaju razloga biti nezadovoljni, ali ako realno sagledaju nije to tako sjajno. Opet su kolateralni pobjednici kao što su bili na europarlamentarnim izborima”.

Smatra da u HDZ-u vrije. Rezultati nisu loši, ali nije kolosalna pobjeda. “To se ne može reći, u svakom slučaju i kod njih se očekuje preslagivanje. Očekujem i preslagivanje vlade, zamjenu nekih ministara. Kad procjeni da su mu neki ministri preveliki teret ići će u zamjene. Sigurno će i HDZ ići na konsolidaciju jer moraju analizirati položaj Domovinskog pokreta, Mosta, odnosno igrača na desnom dijelu spektra gdje oni pokušavaju biti dominantni”.

Očekuje da će jesen biti relativno mirna što se tiče političke scene, a jesen topla. “Pitanje je kakva će biti turistička sezona, ako bude dobra onda ćemo neke stvari moći primiriti pa će i jesen biti mirnija, ali ako ne bude, onda će biti gadno”.

Možemo ima potencijal, a hoće li ga uspjeti realizirati, vidjet ćemo’

Na pitanje mogu li iz Možemo postati šefovi oporbe gledano sa Zagrebom navodi da oni najavljuju da će postati, ali hoće li, to ćemo vidjeti.

“Oni imaju nešto vijećnika u pojedinim gradskim vijećima i županijskim skupštinama, nije toga puno, ali će biti sve vidljiviji. Imaju potencijal, a hoće li ga uspjeti realizirati, vidjet ćemo. Jako puno toga će ovisiti o tome koliko toga će obećavati i koliko će realizirati”.

Komentirao je i prepucavanje predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

“To što se oni prepucavaju po raznim temama, koliko je god zamorno, ne smatram lošim. Sva ta njihova međusobna prepucavanja otvaraju nove teme koje su dugo vremena bile pod tepihom i nismo ih bili svjesni ili smo ih zanemarivali, a moraju se riješiti. Tako da iz svega toga će mi kao društvo izaći jači i bolji koliko god se nekome ne sviđaju rezultati ovih ili onih lokalnih izbora”.

Dodaje da Milanović ne bi smio biti vođa oporbe, ali je de facto ispao vođa oporbe jer je najglasniji iz oporbenih redova, ostali se dosad nisu bavili time.

“Vidjet ćemo što će se sada dogoditi. Hoće li Peđa Grbin shvatiti da kao predsjednik SDP-a mora imati drugačiji medijski nastup i biti češće u medijima, imati drugačiji način govora ili će to raditi Tomašević, ili će Možemo dati nekog trećeg glasnogovornika”.

Komentari