Psihijatar o mentalnom zdravlju: Državne službe će imati probleme s alkoholiziranima jer će se mnogi napiti od sreće što se mogu družiti

Pandemija koronavirusa značajno utječe i na mentalno zdravlje ljudi. Ekonomska nestabilnost, gubitak posla, smanjenje mjesečnih prihoda i neizvjesna budućnost izazvali su stres, strah, zabrinutost, tjeskobu, depresiju i anksioznost. 

Kao mentalni poremećaji javljaju se i ovisnička ponašanja, panični poremećaji, fobije te somatski simptomi kao što je umor, glavobolja, bolovi i kratak dah, prema recentnim istraživanjima.

Psihijatar iz KBC-a Rebro Herman Vukušić komentirajući psihološko stanje građana objašnjava nam kako svaka razina stresa i tjeskobe negativno utječe na zdravlje kod pojave novih stanja ili pogoršanja postojećih.

“Strah od nepoznatog, izolacija i samoća su negativni faktori za mentalno zdravlje. Posljedice će biti dugotrajne i teške”, ističe.



Na pitanje kako se ljudi mogu nositi s ovom situacijom savjetuje da se treba isključiti od negativnih informacija. “Izlaganje nacije negativnim informacijama je negativno”, poručuje.

Dodaje kako je pozitivna činjenica što je više izliječenih nego teško bolesnih ili preminulih te da je cjepivo svjetlost na kraju tunela jer znamo da će se smanjiti proširenost zaraze.

“Ne bi trebali previše razmišljati o budućnosti već živjeti dan za danom i tako se zaštiti od negativnih stvari”.

Zatim navodi kako je važno održavati kontakte preko društvenih mreža ili fizički kada je to moguće te dodaje kako on osobno nije bio za zatvaranje teretana i zabrane održavanja sportskih aktivnosti.

Smatra da povratak na staro neće biti problem te upozorava da će za Božić državne službe imati probleme s alkoholiziranima jer će se mnogi napiti od sreće što se mogu družiti dodajući kako je alkoholizam i inače veliki problem o kojem se slabo govori.

“Kad pandemija prođe brzo ćemo se vratiti na staro i nadam se da ćemo naučiti pouku. Majka priroda nam je dala žuti karton, sad vidimo da nismo spremni na ovakvu opasnost. Ako će nas nešto uništiti onda je to virus”, zaključuje.

Mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja u Hrvatskoj su na trećem mjestu vodećih skupina, iza kardiovaskularnih i malignih bolesti. U okviru skupine mentalnih poremećaja na prvom mjestu su unipolarni depresivni poremećaji te slijede poremećaji uzrokovani alkoholom i anksiozni poremećaji, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije.

Komentari