PROVEDEN INSPEKCIJSKI NADZOR Hrvatski taekwondo savez nepravednim izborom sportaša oštetio sportski status djeteta, ali nema sankcija

Ilustracija Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Sportska inspekcija provela je nadzor u Hrvatskom taekwondo savezu na temelju prijave koju su podnijeli roditelji tvrdeći da je izborom sportaša za reprezentaciju za Europsko prvenstvo u Sarajevu oštećen sportski status njihova djeteta, što je i utvrđeno nakon provedenog nadzora. 

“Obzirom da se Hrvatski taekwondo savez u izboru kadetske reprezentacije za Europsko kadetsko prvenstvo 2020. u Sarajevu nije držao važećih odredbi članka 13. Pravilnika o nacionalnim ekipama Hrvatskog taekwondo saveza, a Upravni Odbor Saveza je Odluku o nemogućnost postupanja po navedenom članku donio nakon proteka službenog roka za prijavu na navedeno Prvenstvo, te da se propustilo točno utvrditi u koju težinsku kategoriju pripada imenovana sportašica za otklanjanje možebitne sumnje da ista više ne pripada kategoriji 47 kg u kojoj je osvojila prvo mjesto na kriterijskom turniru za kadete Dalmacija kup, provedenim inspekcijskim nadzorom nedvojbeno je utvrđeno da je navedenim postupanjem Saveza sportašica oštećena”, navodi Sportska inspekcija u nalazu o postupku nadzora koji je proveden u veljači. 

Nema sankcija

Unatoč tome, neće biti sankcija za Savez ni trenere koji su vršili izbor. “Budući je Europsko kadetsko prvenstvo 2020. u Sarajevu okončano nema mjesta izricanju upravnih mjera predviđenih Zakonom o sportskoj inspekciji”, piše Sportska inspekcija. 

S druge strane, klub je zatražio da se pokrene stegovni postupak protiv trenera kadetske reprezentacije koji su samovoljno vršili izbor reprezentacije zaobilazeći pravilnike Hrvatskog taekwondo saveza, kako nam govore.



Podsjetimo, riječ je o kadetkinji koja nije odabrana u reprezentaciju za Europsko prvenstvo, koje se održalo 10. i 13. prosinca 2020. godine, iako je prema rezultatima trebala biti (s obzirom na to da je riječ o maloljetnom djetetu ne navode se podaci koji bi mogli otkriti identitet sukladno zaštiti prava djeteta).

Za izbor sportaša u reprezentaciju trebali su se održati kriterijski turniri za kadete, odnosno Dalmacija Kup, Kadetsko prvenstvo Hrvatske i Susedgrad Sokol pokal. Održan je samo Dalmacija kup u veljači prošle godine, a druga dva turnira, koja su se trebala održati u travnju i svibnju, otkazana su zbog pandemije.

Kadetkinja je na Dalmacija kupu osvojila prvo mjesto te treće na Europskom klupskom prvenstvu, natjecanju za direktno plasiranje na Europsko prvenstvu u Sarajevu.

Izbor prema subjektivnom mišljenju trenera

Informaciju o tome da je reprezentacija prijavljena na natjecanje te na koji je način izvršen izbor nije službeno dobila već je saznala slučajem okolnosti.

Kriterij su bili prvi kriterijski turnir (Dalmacija kup) i procjene o spremnosti sportaša, a izbor su vršili treneri reprezentacije Veljko Laura, trener taekwondo kluba Marjan iz Splita, i Dinko Koštić, trener taekwondo kluba Osvit iz Zagrebu.

Također, nitko nije u procesu izbora sportaša za reprezentaciju klubu u kojem trenira poslao upit o spremnosti ni u kojem obliku.

Trener Dinko Koštić, jedan od izbornika, tada nam je rekao da su morali napravili neki koncept da bi se se mogao napraviti izbor jer su uspjeli održati samo jedan kriterijski turnir.

“Moj osobni stav je da na to europsko natjecanje nismo trebali ići jer se to svelo na subjektivno mišljenje trenera, a ne na objektivni odabir, pa je naravno da je netko bio zakinut. Ne može se odrediti pravedno, ali stav saveza je bio da moramo ići”, objasnio je.

Roditelji prijavili Hrvatski taekwondo savez sportskoj inspekciji: ‘Oštećen je sportski status našeg djeteta’

 

Podnesene još dvije prijave 

Čini se kako ovaj izbor za Europsko kadetsko prvenstvo nije bio jedini na štetu sportaša. Naime, u ožujku je predsjednik TKD Jastreb u Zagrebu Krunoslav Pradegan podnio prijavu sportskoj inspekciji protiv Hrvatskog taekwondo saveza (HTS) radi nepravilnog postupanja vodstva HTS-a i trenera seniorske reprezentacije Tonija Tomaša, a na štetu sportaša i članica Saveza.

Prijava se odnosi na izbor sastava hrvatske sveučilišne taekwondo reprezentacije za
Univerzijadu u Kini (Chengdu) od 19. do 25. kolovoza, koji je protivno, kako tvrdi Pradegan, Zakonu o sportu i temeljem njega donesenih propisa, pogotovo Pravilnika o nacionalnim ekipama HTS-a.

Trener seniorske reprezentacije Tomaš dostavio je prijedlog sportaša, a klubovi u kojima treniraju morali su potvrditi sudjelovanje, govori nam.

Naglašava kako to nije prijedlog nego samovoljno određivanje nekoliko sportaša od strane glavnog trenera reprezentacije što je protivno odredbama Zakona o sportu i Pravilnika o nacionalnim ekipama HTS-a.

Nisu navedeni kriteriji za izbor sportaša 

“Nisu navedena kriterijska natjecanja niti je ijedan taekwondo klub HTS-a bio informiran o mogućnosti prijave za nastup na Univerzijadu, već je trener seniorske reprezentacije Toni Tomaš bez ikakvih obavijesti, kriterija iii interesa samoinicijativno izabrao sedmero natjecatelja za Univerzijadu koji trenutno i nisu članovi reprezentacije te time lišio
mogućnosti sve ostale potencijalne sportaše studente i trenutne reprezentativce da
konkuriraju za nastup na Univerzijadi”, objašnjava.

Dodaje da je od mogućih 16 kategorija predloženo samo sedam natjecatelja, od kojih je četvero iz TKD klub Marijan, u kojem je Tomaš trener. Time se nije pružila mogućnost prijava, kako navodi, za preostalih devet kategorija u kojima Hrvatska ima sportaše, trenutne reprezentativce studente i one koji nisu u reprezentaciji, ali se nalaze u vrhu svjetske taekwondo rang liste, a također su studenti i ostvaruju pravo za nastup na Univerzijadi.

“Ne može biti govora o razlogu manjka sredstava, jer je Pravilnikom predviđena mogućnost sportašima, odnosno njihovim Sveučilištima sufinancirati potrebno putovanje, za što postoji interes i to je i bila praksa dosadašnjih godina”, navodi.

Dalje tvrdi da glavni trener nije ni pokušao utvrditi koji bi sportaši, članovi klubova udruženih u HTS, imali ispunjeni uvjet (studentski status) za prijavu i nastup na Univerzijadi.

“U ovom slučaju proizlazi da Hrvatski taekwondo savez i glavni trener reprezentacije nije ni utvrdio popis sportaša studenata, koji je pretpostavka za primjenu kriterija, koji također nisu utvrđeni”.

Svaki sportaš student trebao bi imati pravo konkurirati za odlazak na Univerzijadu, a obzirom da Studentskog prvenstva RH, koji bi trebao biti kriterijski turnir za odlazak na
Studentska prvenstva i Univerzijade, prošle godine nije bilo, pa je jedino pravično i pravilno rješenje, kako objašnjava, bilo poslati poziv svim članicama i njihovim sportašima studentima na izlučne test mečeve.

‘Savez je svim članicama poslao plan rada seniorske reprezentacije’

Hrvatski taekwondo savez je, kako tvrdi direktor reprezentacije Petar Josipović, u siječnju ove godine svim članicama poslao plan rada seniorske reprezentacije u kojem je naveden način izbora reprezentacije za Europsko seniorsko prvenstvo.

“U tom periodu smo prema odluci Stožera mogli organizirati izbor reprezentacije za velika natjecanja (europsko ili svjetsko prvenstvo) koja se održavaju do 30. lipnja”, navodi. Dodaje kako je Savez nakon pristiglih prijava kvalitetnih seniora članica organizirao test mečeve za izbor seniorske reprezentacije.

“Univerzijada je natjecanje koje organizira i financira Hrvatski akademski sportski savez. Nakon poziva iz HASS-a koji nas je obavijestio da ima mogućnost financiranja sedam osoba za nastup na Univerzijadi koja se trebala održati u kolovozu 2021. Stručni stožer reprezentacije odlučio je da na Univerzijadi nastupe drugoplasirani sportaši sa ranije održanih test mečeva za izbor seniorske reprezentacije”, objašnjava.

Dodaje da su u međuvremenu dobili obavijest od predstavnika HASS-a da je Univerzijada otkazana zbog situacije sa pandemijom COVID-19 virusa.

Protiv dva kluba pokrenut stegovni postupak, a stegovna komisija uopće ne postoji

Pradegan je, kao odvjetnik, podnio i prijavu zbog stegovne komisije u Savezu, za koju tvrdi da ne postoji.

“Postoji Statut kojeg se svi savezi moraju držati i kojim je određeno da pojedina tijela postoje te kako se biraju i djeluju”, govori.

Dodaje da je u ožujku 2018. godine bila izborna skupština te su sva tijela raspuštena i izabrana su nova, “osim stegovne komisije koja se nije uopće izabrala, prema tome ona uopće ne postoji”, tvrdi.

“Na stranici Saveza ostala je stara komisija, ona dosad uopće nije radila. Pripremio sam obranu, stegovna komisija uopće nije izabrana. To je nelegalan postupak”, poručuje.

Imaju pravo podnijeti žalbu, ali o toj žalbi odlučuje Upravni odbor, a na čelu je predsjednik Saveza Anto Nobilo.

“Kad Upravni odbor odbije žalbu, onda je odluka konačna. Ljudi i veliki projekti iz EU koje imamo se zaustavljaju”.

Stegovni postupak pokrenut je protiv taekwondo klubova Karlovac i Jastreb zbog organiziranja Europskog klupskog prvenstva, iako su dobili dozvolu od Europske taekwondo federacije, kako objašnjava.

“Nobilo je na sve moguće načine pokušao spriječiti održavanje prvenstva u Hrvatskoj. Prijavio je zdravstvenoj inspekciji, ali je utvrđeno da je sve uredu. Želi nas izbaciti na tri godine suspenzije. On je inicijator izbacivanja klubova”, ističe Pradegan.

Direktor reprezentacije Petar Josipović navodi da stegovna komisija radi samostalno.

“U HTS-u su izabrana Statutom propisana tijela. I dok traje stegovni postupak nismo u mogućnosti davati komentare o postupku”.

Komentari