Prehrana bogata vlaknima i jogurtom povezana s manjim rizikom od raka

Među populacijom koja konzumira više vlaknaste hrane i jogurta uočena je manja vjerojatnost od razvoja karcinoma pluća nego među onim osobama koje ne konzumiraju previše ovih namirnica. Čak i među pušačima.

Znanstvenici su istražili podatke prikupljene u 10 ranije provedenih studija u koje je bilo uključeno ukupno gotovo 1,45 milijuna odraslih osoba iz Azije, Europe i Sjedinjenih Država. Pošto su ih pratili prosječno 8,6 godina, među njima su evidentirali 18.822 slučaja raka pluća.

U usporedbi s osobama koje nikada ne jedu jogurt, među onima koji konzumiraju vrlo velike količine jogurta uočena je za 19 posto manja vjerojatnost od mogućeg razvoja karcinoma pluća, otkrila je analiza.

Jogurti i vlakna u prehrani pomažu u zaštiti organizma od raka

Istodobno se pokazalo da je među osobama koje su u organizam unosile najviše vlaknastih namirnica evidentirana 17 posto manja vjerojatnost od razvoja karcinoma pluća u odnosu na osobe koje su ih jele rijetko ili nikada.

“Naša studija upućuje na novootkrivenu moguću zdravstvenu korist kada je posrijedi povećan unos vlakana i jogurta u prevenciji razvoja karcinoma pluća”, napisala je jedna od autorica studije, dr. Xiao-Ou Shu iz Medicinskog centra Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu.

I premda studija nije kontrolirani eksperiment čija je svrha dokazati da konzumiranje jogurta ili vlaknastih namirnica štiti od raka pluća, moguće je da ova vrsta hrane pridonosi promjenama u mikrobioti crijeva (crijevne flore), odnosno svih mikroorganizama nastanjenih u probavnom traktu koje pomažu u zaštiti organizma od raka, vjeruju autori studije.

Moguće je i da vlakna i jogurt štite od upala, što pridonosi smanjenju mogućnosti od razvoja tumora, napominju znanstvenici.

Ovo veliko istraživanje povezuje crijevnu mikrobiotu s imunosnim sustavom u cjelini. A po nekim nedavnim studijama mikrobiota crijeva može igrati značajnu ulogu u sprečavanju razvoja upale pluća, ističu autori studije.

Smanjen rizik od razvoja raka pluća kod osoba koje konzumiraju vlakna i jogurt evidentiran je i među pušačima.

Tako je među osobama koje nisu nikada pušile, a konzumirale su veće količina vlaknaste hrane i jogurta rizik od razvoja raka pluća bio manji za 31 posto, kod pušača 24 posto, a kod bivših pušača 34 posto.

Komentari