Predsjednica KoHOM-a o problemima u zdravstvu: Osnovni problem je kadrovska devastacija obiteljske medicine i golemo administrativno opterećenje

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

U zaštiti zdravlja stanovništva u pandemiji koronavirusa veliku ulogu imaju i liječnici obiteljske medicine. No, s obzirom da je zdravstvo u velikim problemima te je nužna transformacija tog sustava, tako i liječnici ne rade u baš sjajnim uvjetima. Uz sve poslove koje imaju, moraju se baviti i administracijom pa se stječe dojam da se na svoj posao i ne mogu usredotočiti kako treba.

Kako funkcioniraju u svojevrsnom “ludilu” u vezi cijepljenja te s kakvim se problemima susreću, za portal Otvoreno upitali smo Natašu Ban Toskić, predsjednicu Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Na početku je rekla kako su osnovni problemi kadrovska devastacija obiteljske medicine, nezainteresiranost mladih/novih liječnika da uđu u sustav, golemo administrativno opterećenje, svakodnevno delegiranje novih zadataka obiteljskim liječnicima, a koji nemaju veze sa sadržajem, opsegom i metodama rada u obiteljskoj medicini i narušavaju njezinu svrhu i bit te posvemašnje nerazumijevanje uloge obiteljskog liječnika u zdravstvenom sustavu upravo od strane zdravstvene administracije.

“Konkretno, od 2000 obiteljskih liječnika 700 je starije od 60 godina, 170 starije od 65 godina te će za tri do pet godina više od trećine otići u mirovinu. Istodobno, manje od 200 je na specijalizaciji. Praznih ordinacija je već sada gotovo 200. Osobito su ugrožene ruralne i otočne sredine, a koliko je situacija zabrinjavajuća pokazuje podatak da se na natječaje za obiteljske ambulante u samom Zagrebu, već mjesecima, nitko ne javlja. Zamjena za bolovanja i godišnje odmore jednostavno nema pa postojeći liječnici u tom kontekstu rade bolesni ili odrađuju istovremeno posao u dvije tri ordinacije – radeći intenzitetom koji opterećuje psihofizički na način koji vodi u narušavanje kvalitete i sigurnosti radnog procesa”, istaknula je Nataša Ban Toskić.



No, kako je rekla, oni ne odustaju od rada i trude se. No, upozorila je kako takav način rada nije dobar i taj se problem mora hitno riješiti.

“Liječnici se ne mogu brzo stvoriti, ali se mogu barem administrativno odteretiti te sve poslove za koje nije nužan liječnik potrebno je delegirati na druge zdravstvene radnike”, naglasila je.

Liječnici postaju ‘Katice za sve’

Problem je i u tome, nastavila je, što su uz svoj redovan posao, preuzeli veliki dio posla oko prevencije i zbrinjavanja bolesti COVID-19. Istodobno im se sasvim besmisleno delegiraju poslovi bolničke administracije koja traži da isključivo oni naručuju na sve dijagnostičke preglede i pretrage u bolnice.

“Traži se da preuzmemo nadzor nad zdravstvenim stanjem svih vozača i vlasnika oružja i obavještavamo o tome MUP što nas nužno vodi u konflikt s pacijentima te da ispravljamo krivo upisana ili neupisana cjepiva i izdajemo svakovrsne potvrde. O svakodnevnim kontrolama HZZO glede propisivanja lijekova, izdavanja putnih naloga i bolovanja da ne govorim. Jasno, sve ovo, uz okolnosti najmanjih plaća liječnika u zdravstvenom sustavu i nemogućnost specijalizacije i napredovanja, odbija nove liječnike od naše struke”, naglasila je predsjednica KoHOM-a.

S obzirom na nisku procijepljenost, prijedlog je da liječnici obiteljske medicine “nagovaraju” pacijente na cijepljenje. Zanimalo nas je što misli o tome?

“Mi već sedam mjeseci, od kada je počelo cijepljenje protiv bolesti COVID-19,  savjetujemo svakom pacijentu cijepljenje i upravo na taj način je i procijepljena većina do sada cijepljenog stanovništva. Naš poziv liječnika je da odgovorimo na svako pitanje i nedoumicu glede cijepljenja obzirom na relevantne podatke i znanja akademske zajednice, a pacijent ima pravo i obavezu odlučiti što će učiniti. Pacijent je partner u procesu prevencije i liječenja i to je odavno model odlučivanja u zdravstvenom sustavu, sa točno definiranim izuzetcima kao što su nesvjesna životno ugrožavajuća stanja i obvezna cijepljenja sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od  zaraznih bolesti”, rekla je Nata Ban Toskić.

Unatoč najavama kako će cijepljenje postati obvezno, još uvijek je aktualno cijepljenje  dobrovoljno, a javnozdravstvena kampanja široko prisutna već mjesecima.

“Danas teško da postoji netko tko nije ništa čuo o cijepljenju, mnogi imaju čvrste stavove i vjerovanja te samo otvorenim, jasnim i detaljnim informacijama putem javnih medija možemo promovirati cijepljenje. U tom kontekstu je prilično besmisleno pojedinačno zvanje pacijenata koje zahtijeva izniman trud  i vrijeme, a gotovo nikakav učinak. Dakle, nikakvo nagovaranje ne dolazi u obzir; savjetovanje da, kontinuirano i nadalje”, zaključila je Nataša Ban Toskić.

Komentari