POZNAT I DATUM Pregovori između Ukrajine i Rusije nastavit će se u Turskoj

ilustracija

Izaslanstva Rusije i Ukrajine održat će uživo u Turskoj novi krug pregovora od ponedjeljka do srijede, najavio je jedan od ukrajinskih pregovarača David Arakhamia. I glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski, kako ga citiraju ruske agencije, objavio je održavanje novog kruga pregovora, ali je najavio da će to biti u utorak i srijedu ne navodeći mjesto.

“Pregovorima na videokonferenciji odlučeno je da će se idući krug održati u Turskoj od 28. do 30. ožujka”, objavio je David Arahamia na Facebooku. Jedan krug rusko-ukrajinskih pregovora uživo već je održan 10. ožujka u Turskoj u Antalyiji, na razini ministara vanjskih poslova na prijedlog Ankare, no nije donio konkretnih pomaka.

Od tada pregovori su se vodili videokonferencijom i obje strane opisale su ih kao “teške”.

“Proces pregovora je vrlo težak”
“Proces pregovora je vrlo težak. Ukrajinska delegacija zauzela je čvrstu poziciju i ne odustaje od svojih zahtjeva. Ponajprije inzistiramo na prekidu vatre, sigurnosnim garancijama i na teritorijalnom integritetu Ukrajine”, rekao je u petak ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.Zanijekao je da je postignut “konsenzus” s Moskvom, a što je protivno izjavi ruskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da su se izaslanstva dviju zemalja dogovorila o četiri od šest točaka. Glavni moskovski pregovarač rekao je da pregovori zastaju oko glavnih točaka.

“Kod glavnih političkih pitanja smo u zastoju”
“Pozicije se približavaju na sporednim točkama. Ali kod glavnih političkih (pitanja) smo u zastoju”, rekao je Vladimir Medinski, kojeg citiraju ruske novinske agencije.

Medinski je dodao da Moskva inzistira na potpisivanju “sveobuhvatnog sporazuma” koji bi uzeo u obzir zahtjeve za neutralnošću, demilitarizacijom i “denacifikacijom” Ukrajine, kao i priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom i neovisnosti dviju proruskih separatističkih “republika”.

Komentari