Politički analitičar o rezultatima izbora: HDZ i SDP su se uspavali, ovo im je najbolje upozorenje da moraju početi raditi

Ilustracija

Prema neslužbenim rezultatima lokalnih izbora u Zagrebu uvjerljivo vodi Tomislav Tomašević, u Splitu Ivica Puljak, u Rijeci Marko Filipović, a u Osijeku Ivan Radić. Novinarka Hana Tabaković Baksa i politički analitičar Zoran Pucarić komentirali su rezultate u emisiji Terapija powered by Dnevno. 

“Moram priznati zaista šok, nisam očekivala da će Tomašević ostvariti takav rezultat. Svi su govorili da se napuhuje njegov rezultat. Nije iznenađenje da je u drugom krugu, ali je iznenađenje s takvim postotkom”, govori novinarka Hana Tabaković Baksa.

Dodaje da išao je koracima pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. “Posjetio je svaku ulicu i svaki kvart i to posljednjih četiri godine. Postigao je ono što nitko dosad nije, izvukao je veliki broj mladih na izbore”.

Prema našim anketama, kako navodi, Miroslav Škoro bio je drugi, dok je kod drugih bio treći ili četvrti. “Pokazalo se da je on druga opcija u Zagrebu i to se dogodilo”.



Smatra da je premijeru Andreju Plenkoviću bolna točka Zagreb. “On je samo govorio o gradovima koje su dobili. U Zagrebu su doživjeli potop”.

Politički analitičar Zoran Pucarić smatra da su HDZ i SDP dobili poruku da se ne radi u zadnji čas.

“Ovo im je najbolje upozorenje da moraju početi raditi, uspavali su se. HDZ je i dalje jaki, i dalje ljudi po inerciji glasaju za njih, ali u nekim su  se županijama dobro namučili. Vidjet ćemo kako će to biti u drugom krugu. U Osijeku je to bila dobro odrađena simbioza. Anušić je tamo dugo godina te su imali mladog kandidata”.

Dodaje da će u Splitu, gdje u drugi krug idu Ivica Puljak i Vice Mihanović, biti zanimljivo. “To će biti jedan na jedan. Tu će se sada izvlačiti afere”.

Smatra da će Mihanović nastaviti kao dosada i Puljak vjerojatno isto. “Možda će se Split kultivirati i izabrati mirniju osobu. Kerum je mogao ući u drugi krug, ali to se nije dogodilo”.

Komentirao je Ličko-senjsku županiju u kojoj u drugi krug za župana idu Darko Milinović i HDZ-ov Ernest Petry rekavši kako nije velika razlika između njih. “Milinovć je radio, a HDZ je pokušavao nešto raditi. Vidjet ćemo kako će to biti u drugom krugu”.

Tabaković Baksa smatra da u Zagrebačkoj županiji, gdje su u drugom krugu Stjepan Kožić i Mihael Zmajlović, SDP neće polučiti neki maestralni rezultat.

“Ovo je dokaz da SDP nije u laganom padu, već u padu. Peđa Grbin napravio je kardinalnu grešku u Zagrebu. Svojevrsna osveta je došla, ne opraštaju i ruše sami sebe. Mislim da će to biti čista situacija i da će Kožić dobiti”.

Komentirala je i dolazak birača autobusima rekavši da je to jedna licemjerna odluka. “Može doći tko god želi, ne treba PCR test. Korone jučer nije bilo, a danas je opet ima”.

Komentari