Politički analitičar o rezultatima CRO Demoskopa: HDZ je standardno suveren u odabiru građana

Izvor: RTL

Istraživanje CRO Demoskop koje je proveo RTL u suradnju s Promocijom plus pokazuje da je HDZ i dalje najpopularnija stranka u Hrvatskoj dok rejting i dalje pada SDP-u.

HDZ je i u srpnju uvjerljivo na prvom mjestu. Vladajuću stranku bi izabralo 27,4 posto ispitanika, dok je u lipnju taj broj iznosio 26,8 posto. SDP se, uz blagi pad, dodatno udaljio. Sada su na 18,7 posto, dakle manje nego u lipnju kada je bi na 18,9 posto. No, odmah iza njih je platforma Možemo! koja bilježi rast od gotovo 4 postotna boda u odnosu na lipanj. Ovu konstelaciju političkih snaga, za portal Otvoreno komentirao je politički analitičar Tomislav Stipić.

“Nema tu iznenađujućih rezultata. HDZ je standardno suveren u odabiru građana, oni dobro odrađuju PR i u svom radu naglašavaju one stvari koje dopiru do njihovog biračkog tijela. U tome se vidi da su najozbiljniji u strateškom targetiranju birača i uspijevaju doći do njih”, kaže Stipić.

SDP tone prema Možemo!

Što se tiče SDP-a, Stipić tvrdi kako bi oni trebali biti zabrinuti, pogotovo činjenicom da se približavaju platformi Možemo! kao trenutno trećoj političkoj snazi, iako Stipić očekuje kako neće još dugo imati podršku kakvu imaju, najviše zbog niza loših poteza u glavnom gradu kojim vladaju.



“SDP je još uvijek stabilan, iako bi ih trebala zabrinuti stagnacija, ali i približavanje platforme Možemo! koja svoj rejting ima zahvaliti ponajprije uspjehom u Zagrebu. No, predviđam da će i oni uskoro početi stagnirati zbog utjecaja loših odluka koje su zaredale, kao i teškim nasljeđem Milana Bandića zbog kojega će se morati vući nepopularni potezi”, govori Stipić.

“Do redovnih izbora je još dugo, no zbirni rezultat SDP-a i Možemo! sugerira da bi bili jači od HDZ-a, a uz asistenciju stranaka centra bliži eventualnom formiranju nove Vlade. Pitanje je samo koja će od te dvije lijeve stranke biti snažnija i tako dati kandidata za premijera. No, do izbora je još dugo, SDP hitno mora isturiti svoje najbolje ljude i početi komunicirati program i raditi strategiju za podizanje rejtinga, podizanje svojih organizacija i strategiju komuniciranja s javnosti. O tome će ovisiti njihova daljnja politička sudbina”, dodaje Stipić.

Pad rejtinga mosta

Mostov pad rejtinga Stipić objašnjava ponajviše iznenađujućim inzistiranjem na ideološkim temama, čime je dio birača otjerao, dok uspješnim elementom Mosta Stipić ističe Miru Bulja.

“Što se desnice tiče, ona je postojana kroz Domovinski pokret i Most, iako su centristički birači Mosta kojih ima dosta vjerojatno ostali neugodno iznenađeni inzistiranjem na ideološkim temama, možda i tu treba tražiti pad rejtinga. Most se mora okrenuti životno važnim problemima i u bazenu centra tražiti svoje birače jer birači desnice su često prevrtljivi, a mnogi od njih često završe i u loncu HDZ-a kad ih ovi počnu plašiti komunistima. Miro Bulj prepoznat je kao zaštitno lice Mosta, borba za ‘malog’ čovjeka se očito isplati.”, kaže Stipić.

Liberalne opcije 

Stipić primjećuje kako liberalne opcije imaju svoje glasačko tijelo, te da bi im okrupnjavanje na političkoj sceni omogućilo bolji rezultat.

“Zanimljivost je što Fokus, Centar i HNS kao stranke centra zajedno imaju 3,5 postotna poena što je jasan pokazatelj da liberalne grupacije u Hrvatskoj imaju svoje biračko tijelo, ali ne mogu polučiti bolji rezultat zbog razjedinjenosti. Stoga je krajnji čas da se krene u institucionalno povezivanje liberalnih opcija ako u budućnosti žele djelotvornije utjecati na političke procese u Hrvatskoj. To je iznimno bitno u kontekstu ekonomskog oporavka, najava HDZ-a u novom reguliranju gospodarstva i ograničavanju pojedinih osobnih sloboda uzrokovanih pandemijom. Prostora očigledno ima, pitanje je ima li volje i pameti”, kaže Stipić.

Što se tiče javnog sukoba premijera i predsjednika, Stipić smatra kako je premijer bolje prošao prvenstveno zbog svoje suzdržanosti, dok je Milanoviću, smatra Stipić, vjerojatno naštetilo opravdavanje poduzetnika u uvali Vruje.

“Sagledavajući sukob predsjednika i premijera, izgleda da je ovu dionicu bolje istrčao premijer čemu je pridonio njegov ‘silenzio stampa’, Milanoviću je porasla negativna komponenta čemu je pak moguće pogodovalo njegovo opravdavanje poduzetnika u uvali Vruje. Posebno je zanimljivo vidjeti da hrvatski građani kao tri najnegativnija političara vide tri najmoćnija čovjeka u državi što je poruka svim političarima”, tvrdi Stipić.

Sada nastupa sezona kiselih krastavaca, slijedi i obilježavanje Oluje, pa Sinjska alka, siguran sam da neće nedostajati uzbuđenja, zaključuje Tomislav Stipić.

IMA LI IZNENAĐENJA? Evo koja je najpopularnija stranka, kojoj pada rejting, a tko je najpopularniji političar

Komentari