Politički analitičar komentirao izjavu Milorada Pupovca: Svaka argumentiranu kritiku on okarakterizira kao napad na Srbe. To je pogubno za naše društvo

Foto: Bruno Konjevic / COPIX

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u velikom intervjuu za Novi list ustvrdio je da nazivanje koalicije SDSS-a s HDZ-om trgovačkom smatra antisemitizmom. 

“Ono što je u njegovom govoru bilo sporno je nazivanje SDSS-a trgovačkim partnerom HDZ-a. Ta vrsta karakterizacije spada u antisemitski diskurs, u kojem se Židove tipizira kao trgovce, a sada se to prenosi na Srbe. Srbe se označava kao ljude u koje se ne može imati povjerenje, koji ne posjeduju principe ni vrijednosti, pa onda niti ne zaslužuju da se prema njima odnosi kao prema drugima. Ta je vrsta stava opasna i u pogledu Srba i ostalih manjina”, izjavio je Pupovac.

Politički analitičar Tomislav Stipić za Otvoreno je komentirao njegov stav. Stipić kaže kako je politička trgovina institucionalizirana i legitimna te kako predsjednik SDSS-a ponovno, namjerno skreće temu.

“Mi vama glasove u Saboru, vi nama dotacije iz proračuna za SNV i nekoliko državnih dužnosnika. Ta trgovina je legitimna. Koliko je za Hrvatsku blagotvorna, to je druga priča”, kaže naš sugovornik.



‘Pupovac još nije objasnio nelogičnosti oko svoje imovine, je li propitivanje toga isto napad na Srbe?’

Stipić dodaje kako Pupovac opet (namjerno) skreće temu.

“Kao da se srami te koalicije pa onda pribjegava starom prokušanom receptu skretanja pozornosti, a recept koji je uvijek palio je optužiti nekoga za antisrpstvo ili sada za antisemitizam što je logički nemoguće jer Srbi nisu semitski narod”, kaže politički analitičar.

“Uspoređujem to s njegovom izjavom da ga je predsjednik Zoran Milanović nazvao ‘prljavim’ zato jer je Srbin. Ni to nije istina, Milanović je taj izraz izabrao zbog ‘prljave’ politike ‘opali pa bježi’ na kojoj Milorad Pupovac politički egzistira od kad je hrvatske države. Ili dio gdje Milanovića uspoređuje s Mussolinijem. Kako to nazvati?”, objašnjava Stipić.

Dodaje kako je politička korektnost koja je dovela do toga da se svaka argumentirana kritika Milorada Pupovca karakterizira kao napad na Srbe je pogubna za ovo društvo.

“Na kraju, Pupovac još nije objasnio nelogičnosti oko svoje imovine, je li propitivanje toga isto napad na Srbe?”, rekao je za kraj Tomislav Stipić.

Komentari