POČELA DODJELA FUNKCIJA U SABORU Hoće li HDZ dopustiti Škori da postane potpredsjednik Sabora?

screenshot

S obzirom na to da je HDZ nakon premoćne pobjede u rekordnom postigao dogovor o formiranju buduće parlamentarne većine, konstituirajuća sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora mogla bi se održati već krajem srpnja.

Iako bi u normalnim vremenima zastupnici krajem srpnja bili na godišnjem odmoru, ovog ljeta ipak će raditi. Naime, budući mandatar nove Vlade, stari novi-premijer Andrej Plenković je s jedne od posljednjih sjednica tehničke vlade na odlasku, suvereno najavio kako će Sabor nastaviti s radom. Odnosno, ovog ljeta neće biti ustavne stanke. Plenkoviću naravno nije zasmetalo to da nije on taj koji tu odluku može donijeti, jer takvu odluku može donijeti samo Sabor kao najviše zakonodavno tijelo u RH s obzirom na to da živimo u parlamentarnoj demokraciji, a ne autokratskom kancelarskom režimu.

Kreće predlaganje šefova odbora 

No, bilo kako bilo, sve to je ubrzalo i proces odlučivanja tko će obnašati dužnosti u Saboru. Naime nakon izbora klubovi zastupnika parlamentarnih stranaka predlažu koji će njihovi članovi predstavljati stranku u saborskim odborima i radnim tijelima Sabora , ali i tko će zasjesti na prestižnu fotelju potpredsjednika Sabora. Predstavnici vladajuće većine i oporbe obično se brzo dogovore tko će iz kojeg kluba zasjesti na čelna mjesta određenih saborskih odbora pogotovo na ona koja pripadaju oporbi poput Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ili Odboru za obranu i slično.

Međutim, problem bi svakako mogao nastati pri odabiru potpredsjednika Sabora. Poslovnik Hrvatskog sabora dopušta da Sabor ima tri do pet potpredsjednika. U ranijim sazivima uvijek je to bio maksimalan broj i bio bi pravi presedan kad bi HDZ odlučio da će u desetom sazivu imati manje od pet potpredsjednika.



Ako ostane kao do sad tri mjesta pripala bi saborskoj većini, a dva opoziciji. Kako su manjinci HDZ-u osigurali većinu i ispregovarali mjesto potpredsjednika Vlade za očekivati je kako će jedan manjinski zastupnik sjesti na prestižno mjesto potpredsjednika Sabora. Što se oporbe tiče, jedno mjesto sigurno je rezervirano za najjaču oporbenu stranku SDP koja je unatoč izbornom fijasku osvojila 32 mandata, dok bi drugo trebao dobiti Domovinski pokret čija je koalicija osvojila 16 mandata.

Tko će sjesti na zahtjevno mjesto predsjednika Kluba zastupnika

Iako su se u medijima pojavili napisi kako bi potpredsjednik Sabora iz kluba zastupnika Domovinskog pokreta trebao biti Miroslav Škoro, što je i logično s obzirom na to da je predsjednik stranke, kako portal Otvoreno doznaje, to još nije odlučeno. Također, još nije odlučeno ni to tko će postati predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta iako se u medijima već kalkulira s određenim imenima poput onog dr. Milana Vrkljana.

Podsjetimo, Vrkljan je u Sabor ušao s drugog mjesta stranačke liste u II. izbornoj jedinici. Međutim, dobio je samo 150 preferencijalnih glasova. S tako malim izbornim kapitalom a uz medijski nepovoljnu sliku oko u najmanju ruku neobičnog ulaska Milana Milanovića Litre u Sabor, Domovinski pokret bi pak za predsjednika Kluba zastupnika trebao izabrati nekog s određenom političkom težinom.

Sve ovisi o HDZ-u

Naime, predsjednik Kluba zastupnika zastupa parlamentarnu stranku ili skupinu i u pogledu prava i obveza, ima status predsjednika radnog tijela Sabora zastupnika u Hrvatskom saboru. U hrvatskoj političkoj praksi predsjednik Kluba zastupnika je jedan od najznačajnijih stranačkih, ali i parlamentarnih dužnosnika i obično je ta pozicija rezervirana, kad je stranka u oporbi, za predsjednika stranke. Ako Domovinski pokret odluči kandidirati Miroslava Škoru za potpredsjednika Sabora, onda bi predsjednik Kluba zastupnika, koji je u radu Sabora po ulozi druga osoba iza predsjednika stranke, trebao biti netko tko ima političku težinu veću od 150 glasova.

U svakom slučaju, treba prvo vidjeti hoće li HDZ s koalicijskim partnerima iz redova manjina, HNS-a, HSLS-a i Reformista odigrati fer igru i opet izaći s prijedlogom o pet potpredsjednika Sabora ili će pokušati spriječiti imenovanje potpredsjednika sabora iz redova Domovinskog pokreta.

Komentari