Plenković pozvan da smijeni ministra Beroša

Zeljko Puhovski/Cropix

Osječki SDP u utorak je pozvao premijera Andreja Plenkovića da smijeni ministra zdravstva Vilija Beroša koji, kako tvrde, unatoč saznanjima o nepravilnostima u osječkom KBC-u, nije razriješio ravnatelja te ustanove Željka Zubčića, što u SDP-u povezuju s frakcijskim borbama unutar HDZ-a.

Predsjednik osječkog SDP-a Milan Blagojević na konferenciji za novinare kazao je kako je Hrvatska liječnička komora, u srpnju 2020., temeljem prijave bivše djelatnice osječkog KBC-a, provela disciplinski postupak protiv ravnatelja Zubčića, utvrdila kršenje Zakona o liječništvu te mu, uz ostalo, izrekla novčanu kaznu i obvezu naknade troškova postupka.

Time su, kako drži, prekršeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti i statut osječkog KBC-a koji, kao jedan od uvjeta za obavljanje dužnosti ravnatelja, propisuju nekažnjavanje nadležne komore i temeljem toga ravnatelj Zubčić ne ispunjava uvjete za tu dužnost ni po pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta u KBC-u.

Tvrdi kako ni Upravno vijeće KBC-a, kojemu je donedavno na čelu bio osječko-baranjski dožupan Mato Lukić, nije razriješilo Zubčića, nego je ignoriralo činjenicu da je na čelu KBC-a osoba koja po zakonu to ne smije biti.



Blagojević je dodao kako ravnatelja Zubčića nije razriješio ni ministar Vili Beroš, koji je to po zakonu dužan učiniti u roku od 30 dana od saznanja za nepravilnosti.

“Prema dokumentima koje imamo, vidljivo je da je ministar s tom situacijom bio upoznat najkasnije u prosincu prošle godine. Od tada je prošlo 170 dana, a on, ne samo da nije postupio po zakonu nego je taj zakon i prekršio, kada je u travnju ove godine neistinito tvrdio da o čitavoj situaciji ništa ne zna, i to kako bi zaštitio svog stranačkog kolegu”, rekao je Blagojević.

Tu situaciju u SDP-u dovode u vezu s frakcijskim borbama unutar HDZ-a, nagađanjima da je osječko-baranjski župan Ivan Anušić jedan od jačih oponenata premijeru Plenkoviću i špekulacijama da će ministar Beroš biti smijenjen u posljednjoj rekonstrukciji Vlade.

Ministar Beroš nije smijenjen, kao ni ministrica Nataša Tramišak, koju je spasio upravo župan Anušić, pa se pitam je li moguće da je Beroša također spasio župan Anušić, a Beroš zauzvrat nezakonito spasio ravnatelja osječkog KBC-a, upitao je Blagojević.

Pozivam premijera Plenkovića, ako ima dovoljno hrabrosti i moći da sam bira svoje ministre, da smijeni ministra Beroša, da javnosti pokaže kako se ne boji župana Anušića, koji mu kadrovira Vladu, i da već jednom zaustavi političku korupciju, poručio je Blagojević.

O KBC-u Osijek bilo je riječi u medijima prošlog tjedna vezano uz slučaj neuspjelog prekida trudnoće u toj ustanovi, zbog čega je ministar Beroš, nezadovoljan očitovanjem iz osječkog KBC-a, poslao zdravstvenu inspekciju koja bi na terenu trebala utvrditi sve okolnosti tog slučaja.

Povod je slučaj pacijentice kojoj je i nakon pobačaja u KBC-u Osijek potvrđena trudnoća, nakon čega je trudnica potražila pomoć u Nizozemskoj, prenosi Direktno.

 

Komentari