Plenković napada novinare i oporbu: Domovinski pokret je besmislen, Možemo antihrvatski, a privatne televizije plaćenici; Evo zašto ga novinarske udruge uspoređuju s Lukašenkom

Premijer Andrej Plenković optužio je u ponedjeljak dio medija da su se neprofesionalno i neobjektivno odnosili prema kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Zagreba Davoru Filipoviću.

Za platformu Možemo kaže da očito ima nešto protiv ove Hrvatske, a za Domovinski pokret da je besmislen i da je smiješan pokušaj stvaranja alternativnog pokreta poput HDZ-a u četvrtom desetljeću hrvatske neovisnosti.

Optužbu je ponovio i nakon sjednica vrha HDZ-a te ponovno ušao u sukob s novinarima kojima je objašnjavao kako trebaju raditi svoj posao. Osudio je izjave predsjednika HND-a Hrvoja Zovka “bezobraznom i neprimjerenom izjavom” te ustvrdio kako je “znatno tiši, sporiji i evazivniji kad treba kritizirati Milanovića”.

U vrijeme Tuđmana imali smo zelene, žute i crvene vragove’, a danas ‘ideološke televizije’

Podsjetimo Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske u ponedjeljak su priopćili kako oštro osuđuju napad premijera Andreja Plenkovića na medije, njegovo miješanje u uređivačku politiku RTL-a, Nove TV i N1 te prozivanje novinara i analitičara koji su pratili kampanju i izbore.



Premijera Andreja Plenkovića usporedili su s Kolosom s Rodosa, koji “svojim prozivkama ‘osvjetljava’ neprijatelje i plaćenike dekretom određujući što je javno dopušteno misliti i govoriti”.

“U vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, nakon HDZ-ovih poraza, imali smo ‘zelene, žute i crvene vragove’, a danas, u Plenkovićevo vrijeme, imamo ‘ljevičarske komentatore’ i ‘ideološke televizije’”, ocijenili su u novinarskim strukovnim organizacijama.

Također premijera su usporedili s posljednjim europskim diktatorom Aleksandrom Lukašenkom.

“Od Andreja Plenkovića mi, hrvatski novinari, ne očekujemo ništa više ni manje nego da do nas i naših profesionalnih sloboda drži jednako kao i do onih bjeloruskih kolega. U suprotnom, ovakve njegove javne prijetnje možemo ocijeniti samo ‘nezapamćenim i nedopustivim potezom’ koji, baš kao i Lukašenkov, ‘zahtijeva međunarodnu istragu'”, istaknuli su u priopćenju.

Lalić: To je retorika radikalnih desničara 

Osudama se nešto ranije priključio i prozvani profesor Dražen Lalić. Plenkovića je usporedio s nekim europskim državnicima koji baš i nisu poznati kao pobornici slobode medija.

“Koristi retoriku koju koriste Aleksandar Vučić, Vladimir Putin i Viktor Orban u vezi s civilnim društvima i posebno s medijima. To je retorika slična Miroslavu Škori i njegovim jako radikalnim desničarima, a čemu smo svjedočili u kampanji. Moram reći da sam kao građanin ove zemlje jako zabrinut zbog toga što naš premijer koristi retoriku kao navedeni i pokušava uredovati u medije i u sadržaj medija, slično navedenoj trojici pa i nekima njima sličnima. Kao javni intelektualac i vjerojatno ću biti analitičar i u drugim izborima ja ću i dalje na osnovi činjenica, argumentima iznositi svoje procjene političke situacije i interpretirati ta zbivanja”, kazao je Lalić za N1.

Poput Janše u Sloveniji 

Naravno, premijer ne odustaje od svog stava kako su komercijalni mediji pridonijeli porazu od njega osobno probranih kandidata, a sigurno je da i neće tako lako ni odustati od nastavljanja napada na njih.

Možda je to Plenkovićev način borbe za slobodu koja se širi a koju je najavio tijekom posjeta slovenskog kolege Janeza Janše koji također ratuje s novinarima u susjednoj Sloveniji.

 

Komentari