Peternel: Kao ozbiljna država, nakon 30 godina trebali bismo konačno uspostaviti ‘pravila igre’ i sudske postupke završiti s pravorijekom, a ne po onom ‘pojeo vuk magare’

Igor Peternel Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine koja će se održati 15. srpnja, vjerojatno će gradonačelnik Tomislav Tomašević predložiti plan restrukturiranja gradske uprave.

Nakon imenovanja novih članova Holdinga, bit će to još jedan korak prema modernizaciji vođenja Gradom. Očekuje se da će Tomašević, kako je najavio, smanjiti broj pročelnika s 27 na 15 ili nešto više.

Što misli o tom potezu novog gradonačelnika za portal Otvoreno upitali smo Igora Peternela, potpredsjednika Skupštine Grada Zagreba i člana Domovinskog pokreta.

“Mi kao ozbiljna država trebali bismo, nakon 30 godina koliko imamo vlastitu državu, već jednom uspostaviti pravila igre. Dakle, da svaka vlast kada dođe ne mijenja sve i prilagođava sebi stvari, onako kako joj odgovara u smislu da se, primjerice regulira plaća predsjednika Skupštine jer mu je prevelika ili premala. Kada se netko kandidira za neku funkciju treba raditi u mehanizmu koji je zadan”, rekao je Peternel.



‘Preglomazan je sustav odjela pročelnika, sad će to poštelati’, ističe 

Što se tiče Bandićeve strukture ureda pročelnika, Peternel je istaknuo kako se “slaže da je preglomazno i sad će oni to ‘poštelati’ onako kako njima paše”.

“Isto tako i ovaj sustav u kojem gradonačelnik nasljeđuje pročelnike koji nisu dio tima nego su, navodno na javnom natječaju izabrani kao službenici, a ne kao dužnosnici isto nije dobar jer, naravno da je gradonačelnik odgovoran osobno te je imenom i prezimenom izabran od birača i odgovara za grad i u smislu odabira svog najbližeg tima u provedbi politike koje nudi. Međutim, zakonski je to riješeno kako je riješeno i smatram da se zakon treba mijenjati”, istaknuo je.

Peternel je naglasio kako, prije svega, treba izbjeći fingirane natječaje, a kako je rekao “svi znamo da su oni namješteni i nitko to ne spori te priličnu riječ ima politika”.

“Sve ovo što sada imamo je promjenjivo i prilagođava se određenoj političkoj strukturi i analitički gledano ne ulijeva povjerenje građana. To treba zakonski riješiti”, istaknuo je Peternel.

‘Treba provesti fer sudske postupke u dva stupnja’, smatra

Na upit o tome kako komentira uhićenja i hoće li se na kraju ipak “nešto dogoditi”, upitao je što to znači “dogoditi se”?

“Za mene kao dugogodišnjeg borca za državu vladavine prava, dogoditi se znači da će se provesti fer sudski postupci u smislu da će sudovi u dvije sudske rasprave dati pravorijek i u to u razumnom roku. Bilo kakav ishod bio, za mene je pravorijek dobra stvar. Ne bih volio da ponovno dođemo u situaciju u kojoj smo bili bezbroj puta do sada odnosno da se od uhićenja stvaraju spektakli, a poslije da se sve zaboravi i više se nikada ništa o tome ne čuje”, naglasio je potpredsjednik zagrebačke Skupštine.

Osvrnuo se na sve dosadašnje “razvikane slučajeve” od kojih je jedino Ivo Sanader dobio presude, a sve drugo je bilo po onome “pojeo vuk magare”.

“Svi oni koji su spektakularno uhićivani prije pet, šest ili sedam godina, primjerice od Nadana Vidoševića nadalje, jednostavno do danas nemamo njihov pravorijek. Volio bih da ono što su policija i DORH započeli da dobije neki svoj pravosudni završetak”, naglasio je Peternel.

“Ako se dogodi u fer procesu u dva stupnja, to će me zadovoljiti”, zaključio je.

 

 

Komentari