PANDEMIJAMA NIJE KRAJ Ovo su bolesti koje prijete čovječanstvu, neke su gore od korone

Ilustracija Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Pandemija koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet nije jedina, ni najgora. Čovječanstvu prijete nove pandemije, a neki znanstvenici upozoravaju kako bi sljedeća mogla biti još gora od ove. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je listu osam bolesti koje su trenutno prijetnja svijetu. Navode kako su ovo prioritetne bolesti za istraživanja kako bi se se razvile odgovarajuće mjere borbe protiv njih.

Na popisu se uz koronavirus, nalazi Hemoragijska groznica Krim-Kongo, virus kod kojeg je smrtnost veća 40 puta nego u slučaju korone. Može doći do otkazivanja organa. Zaraza se prenosi u kontaktu sa zaraženom stokom ili jedući zaraženo meso. Bolest je zabilježena u Africi, na Balkanu, Bliskom istoku i Aziji.

Zatim Ebola zbog koje je u Africi preminuo veliki broj ljudi. Pretpostavlja se da virus potječe od šišmiša te ima pet sojeva, a smrtnost je do 90 posto. Preživjeli trpe teške posljedice.



Velika prijetnja je i Lassa groznica koja se prenosi kontaktom s mišjim izlučevinama. Otkrivena je 1969. godine u Nigeriji te se procjenjuje da od zaraze godišnje umre oko 5000 ljudi, a stopa smrtnosti slična je kao i kod koronavirusa.

Slijede MERS koji ima visoku stopu smrtnosti te SARS koji je već uzrokovao globalnu epidemiju od 2002. do 2004. godine, preminule su 774 osobe.

Izrazito opasan je Nipah virus jer je 75 puta smrtonosniji od korone, a stopa smrtnosti kreće se između 40 i 75 posto. Također, inkubacijsko razdoblje može trajati do 45 dana. Tijekom epidemije  Indiji i Bangladešu smrtnost je bila iznimno visoka.

Groznica doline Rift prenosi se sa životinje na ljude te još nije zabilježen prijenos s čovjeka na čovjeka. Utječe na mozak i na neke druge organe poput jetre, a može izazvati i sljepoću. Virus je otkriven 1931. godine u Keniji kada je utvrđena zaraza kod jedne ovce, a 2000. godine prvi put proširio se izvan Afrike.

Iako je smrtnost vrlo niska, Zika virus vrlo brzo se širi. Na ljude ga prenose komarci, a može se zaraziti i tijekom seksualnog odnosa, sa zaraženog muškarca na ženu. Tijekom 2015. i 2016. godine epidemija se proširila po američkom kontinentu iako se virus prvi put pojavio u jednoj šumi u Ugandi. Najugroženije su trudnice jer u nekim slučajevima djeca su se rodila s nekim defektom.

Zadnja na listi je Bolest X, nepoznati patogen koji može uzrokovati bolesti kod ljudi. Znanstvenici procjenjuju da je na planetu oko 1,67 milijuna nepoznatih virusa, a od toga njih oko 827.000 bi moglo zaraziti čovjeka ili životinje.

Komentari