Opačak: Ni predsjednik, ni premijer nisu ništa drugo nego glorificirani komunalni redari koje plaćamo jako puno, ne trebaju im blindirani mercedesi

Rad civilnog stožera, (ne)funkcioniranje zdravstvenog i pravosudnog sustava te prepucavanje dvojice lidera hrvatske politike komentirao je novinar i urednik portala Otvoreno Marijan Opačak u emisiji Zoom na Z1 televiziji.

Opačak se prvo osvrnuo na činjenicu da su na 30 novozaraženih zatvorili cijelu državu, da smo imali najstrože mjere u cijeloj Europi, a sad kad prelazimo brojku od 2 000 dobivamo ´smjernice´ kako bi se trebali ponašati.

“To je vrijeme trećeg i četvrtog mjeseca kad nismo znali što je taj virus i kako djeluje. U javnom prostoru se moglo čuti od toga da je to tek ‘gripica’, malo teži oblik gripe pa do onoga da nije ništa. Žalosno je što smo proglasili karantenu. Mislim da je to bilo više iz nekog straha pogotovo nakon onih snimaka iz Austrije, Italije gdje je korona prodrla u bolnice. Mi smo imali stvarno veliku sreću i ondašnjem Stožeru možemo zahvaliti što se to nije kod nas dogodilo”, kaže Opačak i nastavlja ˝Mi smo odmah dobili Covid bolnicu i šatore ispred Dubrave. Dakle napravilo se sve što se moglo da bi se izbjegao taj talijanski scenarij”, rekao je i pita se zašto ne radi djelomičan lockdown u Zagrebu koji ima najviše zaraženih i gdje je dijelom najviše hospitaliziranih. Osvrnuo se i na mjeru da se alkoholna pića od ponoći neće moći kupiti koja mu se čini nelogičnom s obzirom na to da piće možeš kupiti ranije i onda sjediti kod HNK i piti cijelu noć.

Na pitanje voditeljice Hane Tabaković zašto se liječnici koji su u politici, a ima ih, ne ostave politike i uhvate malo zdravstva, Opačak odgovara da od 11 liječnika u Saboru, pola je psihijatara, no uzeti bris nije problem. Naglasio je da s druge strane nije problem ni studentu uzet bris, pa ni da liječnik u mirovini uzme bris te se upitao ako može služiti kao mrtvozornik, zašto ne bi došao raditi briseve? Tako da Opačak smatra da ne bi bilo od velike pomoći pozvati doktore psihijatrije koji su u politici, a ono što smatra kao većim problemom je to što već godinama gubimo liječnike i medicinske sestre.



‘Prostora za uštedu u bolnicama ima enormno, mi koji plaćamo zdravstveno ne znamo gdje se taj novac troši’

“Imate jednog prosječnog lupača pečata koji u bilo kojoj gradskoj upravi ima 7,8 tisuća kuna, a medicinska sestra 3 i pol tisuće kuna, koliko već, ovisi na kojem odijelu, što je meni enormna sramota. Imamo liječnika koji je dobio posao u Švedskoj za dobru plaću, a kod nas radi za 10 do 20 tisuća kuna što je opet malo. S druge strane imate administraciju u bolnicama koja je enormna, ravnatelji bolnica imaju službene limuzine što je bacanje novaca, a ne možemo staviti klimu u nekakav odjel. Prostora za uštedu u bolnicama ima enormno, prvo treba početi od takvih stvari pa tek onda gledati gdje se može podignuti kvaliteta. Sigurno se može time da medicinska sestra prestane raditi poslove i domaćice, čistačice, administratora i svega ostalog umjesto da radi posao za koji je školovana”, rekao je Opačak i komentirao revolt na društvenim mrežama koji je izazvala molba Vlade RH da građani pomognu sa svojim donacijama.

“To je ono kad se premijer pojavi s majicom od 150 eura u trenutku kad smo svi u problemu. Trebali bi paziti na te stvari i koje poruke šalju.  Moramo shvatiti da svaka osoba i umirovljenik izdvaja 16 % od svojih primanja za zdravstvo s tim da u posljednjih desetak godina broj korisnika zdravstva pada. Imali smo 4 i pol milijuna stanovnika, znači toliko korisnika zdravstvenog sustava, sad imamo 3,7 milijuna stanovnika. S druge strane imamo paraproračunsko tijelo HZZO koje je imalo 15 milijardi kuna proračuna, a sad imaju 25 milijardi kuna. Razumijem da se to može objasniti poskupljenjem lijekova, novim operacijama, ali je neobično da se za toliko digne”, rekao je Opačak i dodao da je naše zdravstvo u problemu još od Jugoslavije te da ni onda bolnice nisu plaćale lijekove veledrogerijama koje su tad bile državne.

˝Mi koji plaćamo zdravstveno ne znamo gdje se taj novac troši, a nemamo pravo izbora plaćanja zdravstvenog. Živimo u 21. stoljeću, normalno da jedan dio dajem za socijalno, za najugroženije, djecu, ali mi nije jasno da ja uplaćujem da bi neko dijete imalo potrebnu operaciju. Uzimate nam novac, trošite ga neracionalno, sad objasnite kako i zašto. Jer ako imamo milijun zaposlenih kako se Vlada hvali, ako je prosječna plaća 5000 kn, izračunajmo koliko je 16 % za svaki mjesec. S druge strane zašto trošarine na alkohol, cigarete, onečišćavanje zraka ne ide u zdravstvo? Zašto idu Zdravku Mariću da se igra sa tim? Zašto idu okolnim putevima gdje birokrat prebacuje taj novac iz ruke u ruku po Vladi i na kraju do zdravstvenog dođe kuna jer smo morali platiti 150 birokrata?”, pita se Opačak i dodao da nije problem PDV-a jer ga ionako i ovako naplatiš i zaboraviš, problem je u 600 drugih administrativnih troškova.

‘Ne vjerujem ni jednom, ali klackalica više naginje na stranu predsjednika’

Na pitanje voditeljice kome više vjeruje Milanoviću ili Plenkoviću, Opačak odgovara da ne vjeruje ni jednom jer su oboje političari te da on ovu situaciju vidi kao borbu za ustavne ovlasti. Opačak smatra da predsjednik Zoran Milanović iskorištava sve svoje ovlasti u punini, a da je do problema došlo jer on ne da da se njega ‘voza’ kao što se ‘vozalo’ Kolindu Grabar Kitarović koja se nije htjela suprotstavljati predsjedniku vlade koji je bio iz njezine stranke.

“Milanović je uvijek imao ovakav stil gdje kaže svoje pa što bude, bude što je vrlo zabavno. S druge strane Plenković nikad nije imao takve nastupe, pressice su mu dosadne. Ne vjerujem ni jednom, ali klackalica više naginje na stranu predsjednika zato što smatram da želi raditi svoj posao predsjednika. To nisu neke velike ovlasti, ali one što ih ima želi ispuniti. I ranije sam govorio da u ovakvoj zemlji s 4 i pol milijuna stanovnika mi ne trebamo funkciju predsjednika ili premijera. Nek narod izabere koga će”, smatra Opačak, a za ovo ´napadanje´ tvrdi da je počelo time što je HDZ napao Zorana Milanovića.

“Znamo svi da je bio loš premijer, budimo realni. Imali smo i lošijih, ali u onoj situaciji je on mogao puno, a propustio je u svojih 4 godina mandata. Taj propust je njegov najveći grijeh. S druge strane meni se čini da je ovdje više u pravu. Ima pravo sazvati sastanak s ministrom obrane, on se treba odazvati. Izbjegava se ta sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Odjedanput HDZ-ovci tvrde da predsjednika ne treba birati ili da se bira u Saboru. Moram primijetiti da Milanović ruši premijerov imidž. On je zadnjih 6 godina gradio imidž europskog čovjeka, kako je uspješan političar te da je bio uspješan u tim europskim poslovima”, rekao je Opačak i dodao da je Milanović ogolio sve što je HDZ gradio

“On to radi učinkovito, ne samo kod premijera, nego kod svih. Pokazuje ono što oni jesu. To je u biti ono što bi oporba trebala raditi. Jedino što je ovdje Predsjednik Republike taj koji je postao oporba. Inače ju nemamo, SDP će se tražiti još par godina, Možemovci nemaju pojma o tim stvarima niti znaju kako će to artikulirati”, rekao je Opačak i osvrnuo se na optužbe da je premijer znao za istragu o Janafu.

“Plenković je mogao znati za istragu jer ima ljude koji će umjesto njega saznati sve i onda ga obavijestiti kad za to treba doći vrijeme. Premijer ne želi raditi poslove DORH-a, odmaknuo od se od njega. Ako nije znao, to je odlična stvar jer ni ne smije znati. Benjamin Netanyahu nije znao da je pod mjerena u Izraelu, a premijer je države koja ima puno uređeniji pravosudni sustav nego što ga imamao mi. Ja bih volio da ministri i premijer nemaju pojma što DORH, PNUSKOK i policija radi jer to nije njihov posao. No DORH cijelo vrijeme odlazi na sastanak s predsjednikom Vlade pa imamo sumnju da je to premijer znao”, tvrdi Opačak i osvrće se na problem banaka.

‘Zakon mora biti jasan svima, pa i najobičnijem čovjeku’

“Mi imamo komunistički način ovršavanja. Milanović je autor takvog postupka pa je HDZ dodao svoje, onda on još svoje. Umjesto da se taj zakon zamjeni potpuno novim. Ovakav zakon je protuljudski jer vi čovjeka zbog 20 000 kn ovršite za 100, 150 000 kn. Pitanje je tko je dozvolio da ovrhe rade neke druge firme? Nije upitno da netko kupuje dug. Imamo regulacije i rupe, zatim stvaramo zakon koji nadograđujemo pa nikome više nije jasan. Prva stvar koju vas uče na Pravnom fakultetu je da zakon mora biti jasan svima, najobičnijem čovjeku. Zašto mi ne kontroliramo te tvrtke? Ne kako su otkupile dug nego kako ga naplaćuju? Prepiši iz Njemačke ako ne znaš i stavi u funkciju u Hrvatskoj. Kad maknete državu iz jednadžbe više nema korupcije”, smatra Opačak i zaključuje emisiju s osvrtom na funkcije koje imaju visokorangirani državni dužnosnici u Hrvatskoj.

“Milanović kaže ono što misli i u sklopu onih svojih ovlasti razmišlja kako razmišlja dobar dio naroda. Premijer je u nezahvalnoj situaciji jer od njega očekujemo da nešto riješi, dok predsjednik može iznijeti vlastito mišljenje i uskladiti ga s mišljenjem većine. Kod Kolinde takav slučaj nije bio jer je propustila konfrontaciju. Čak je HDZ izgubio povjerenje u vlastitu predsjednicu. Ni predsjednik, ni ministar ni premijer nije ništa drugo nego glorificirani komunalni redar kojeg plaćamo jako puno, oni su javni službenici na plaći od poreznih obveznika. Niti im trebaju blindirani mercedesi, niti im treba velika pratnja, već samo trebaju početi raditi svoj posao. Prvu stvar koju moraju shvatiti je da je Sabor iznad svih njih, a pravosuđe mora početi raditi svoj posao kako se ne bi događalo ovo što se događalo u proteklih dana, da netko nosi puškice okolo”, Zaključuje Opačak.

 

Komentari