Odvjetnik Galić otkriva zašto je Sanader proglašen krivim, a HDZ odgovornim

Županijski sud u Zagrebu donio je nepravomoćnu presudu vezano za aferu Fimi media, prema kojoj su bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević dobili zatvorske kazne. Kaznu je dobio i HDZ koji mora platiti 3,5 milijuna kuna i u proračun vratiti 14,6 milijuna.

Sander je kažnjen s osam godina, Barišić s dvije godine i 10 mjeseci, a Pavošević s godinom i četiri mjeseca zatvora. Sud je utvrdio da je Sanader nezakonito stekao 275.000 kuna, a njegovoj obitelji oduzet će se preko 15,8 milijuna kuna za koje nije dokazano porijeklo, ako presuda postane pravomoćna.

Odvjetnik Filip Galić komentirao je presudu rekavši kako je sud donio odluku na temelju provedenih dokaza, svjedočanstva svjedoka i dokumentaciji koja je iznesena. “Ne mogu odrediti je li kazna niska ili previsoka, ali je u okvirima”, govori nam.

HDZ se optužuje da je u crnom fondu stranke navodno završio dio novca, a kako je stranka pravna osoba, onda može snositi samo odgovornost.



“Kod pravnih osoba s obzirom da su oni entiteti, oni ne mogu osjetiti krivnju, nema subjektivnog elementa, ali mogu snositi odgovornost”, objašnjava Galić.

Dodaje kako je ključna razlika između osude pravne i fizičke osobe upravo u krivnji i odgovornosti. Kod krivnje postoji namjera što podrazumijeva da je osoba svjesna svojega djela, kad netko ide namjerno ubiti, i nehaj kada se osoba ponaša nesmotreno, svjesna je da može počiniti djelo, ali smatra da se to neće dogoditi, navodi primjer osobe koja vozi u pijanom stanju i pregazi pješaka.

“Pravna osoba ne može djelovati s namjerom, ali može snositi odgovornost za radnje fizičkih osoba”, pojašnjava.

Dalje navodi kako je presuda nepravomoćna te okrivljenici imaju pravo na žalbu pa se ne može znati kakva će biti konačna presuda.

“To sve ovisi o tome kakav će stav zauzeti Vrhovni sud koji prilikom osude može potvrditi, poništiti ili ublažiti presudu. O tome je teško sada govoriti”, ističe.

Podsjetimo, riječ je o suđenju zbog izvlačenja 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media.

Komentari