O AMBICIJAMA I MOGUĆNOSTIMA Šarene koalicije mogle bi se obiti o glavu velikima strankama i pokretima

Kako se bliže izbori tako su se intenzivirali pregovori o sastavljanju lista, predizbornih koalicija.

HDZ izlazi samostalno

SDP i HDZ već su izbacili probne balone s novim, izvan lokalnih sredina nepoznatim imenima koja bi se trebala nalaziti visoko na listi. HDZ očigledno na izbore izlazi samostalno. Na krilima uspjeha stožera i nošenja s krizom, pa čak i na časnoj ostavci ministra obrane Damira Krstičevića HDZ se ne treba kao 2015. godine okupljati nikakvu veliku desnu koaliciju. Njegov rejting takav kakav jest ne bi znatno porastao čak i da uđe u predizbornu koaliciju sa svim desnim strankama od sebe. HDZ bi tako morao zadovoljiti apetite mnogih, a opet bez sigurne i zajamčene stranačke stege na koju će morati računati tijekom sljedećeg sastavljanja Vlade. Samostalni izlazak maksimalizirat će uspjeh HDZ-a, a Vlada se poslije ionako neće moći sastaviti bez te stranke.

Ljevica se pregrupira

Čelnici stranaka SDP, HSS, HSU, GLAS i SNAGA predstavili su u subotu oporbenu koaliciju nazvavši je Restart koalicija kao stožer u obrani Hrvatske od HDZ-a u kojoj će izaći na predstojeće parlamentarne izbore. IDS u toj grupi nema no, IDS samostalno u Istri osvaja tri mandata. Ako mu pridodamo i PGS koji u sedmoj izbornoj jedinici može oteti glasove biračima već zamornog Zlatka Komadine onda taj bi Klub uz zastupnika talijanske nacionalne manjine mogao imati čak pet zastupnika.

S Davorom Bernardićem na čelu ljevica ipak neće uspjeti napraviti uspjeh s predsjedničkih izbora. Koalicija čak 13 stranaka i nenormalne greške tima Kolinde Grabar-Kitarović uspjeli su dovesti Zorana Milanovića na Pantovčak, više usprkos trudu kadrovski uništenog SDP-a nego njegovoj pomoći. S obzirom na ekonomske teme koje bi trebale prevladavati sljedećim parlamentarnim izborima, SDP koliko to god htio predstavljati nekakav politički i ekonomski ‘Restart’ s Brankom Grčićem, Borisom Lalovcem i Ivom Jelušićem koji su nas tijekom posljednje krize još dublje uvukli u krizu, zvuči poput političkog samoubojstva. No to je Bernardićev SDP, kadrovski, politički i ideološki uništen.



Liberali ponovno u ništa 

Liberali ponovno na izbore izlaze samostalno. Nominalno liberalni HNS nije uspio okupiti oko sebe ni jedno značajno ime ili stranku s kojom bi mogao izaći na izbore tako da će se s Radimirom Čačićem i Matijom Posavcem morati otimati za svaki glas kako bi uopće uspjeli proći izborni prag.

HSLS Daria Hrebaka također nije uspio u naumu da oko sebe okupi liberalne opcije, tako da ili će HSLS ići samostalno i pokušati osvojiti bar jedno zastupničko mjesto, što je teško za vjerovati da će uspjeti ili će igrati na sigurno i otići na listu HDZ-a i u drugoj izbornoj jedinici ponovno ući u Sabor i preživljavati do nekih sljedećih izbora. Još jedna liberalna opcija, Pametno ni ovog puta vjerojatno neće uspjeti ući u Sabor. U X. izbornoj jedinici sa svojim programom ionako imaju najmanje šanse. Ako se uz to dodaju i politički repovi poput onog da čelnica njihove stranke nadzire sanaciju Karepovca kojeg oni kritiziraju u vijeću te kuloarskog šuškanja po Splitu kako su zapravo u tajnoj koaliciji sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom za čiji račun napadaju Željka Keruma onda im se šanse još više smanjuju.

Nekakav samostalni uspjeh s liberalne pozicije ima tek novoosnovana stranka Fokus koja okuplja lijepi broj gradonačelnika i načelnika koji su u svojim jedinicama lokalne samouprave napravili dobar posao i imaju podršku lokalnih birača. Ako se uspiju predstaviti upravo svojim lokalnim biračima kao netko tko će ih znati zastupati u Saboru uz malo sreće Fokus bi mogao osvojiti mandat.

Velike ambicije malog Mosta

No, ambicije su jedno mogućnosti nešto sasvim drugo. Sve ankete pokazuju kako su se trendovi u Hrvatskoj izrazito promijenili. Nekad je na prelazak izbornog praga moglo računati 4-5 stranaka, sad to mogu samo tri: HDZ, SDP i Domovinski pokret Miroslava Škore. Škoro je još u vrijeme predsjedničkih izbora najavljivao jedan veliki politički kišobran u kojem bi pod svojim imenom pokušao ujediniti sve stranke desnije od centra. Tako je do osnivanja Domovinskog pokreta najavljivana koalicija Miroslava Škore sa Suverenistima, Neovisnima za Hrvatsku, Mostom i istaknutim pojedincima desnog političkog izričaja koji bi mogli ako se nađu na listama mogli ‘povući’ za bolji rezultat. No, Neovisni za Hrvatsku su se raspali, Suverenisti iako su se dogovorili sa Škorom pali su na statističku podršku pri istraživanju javnog mijenja. No, Most nezavisnih lista odlučio je izgleda sa Škorom igrati na sve ili ništa.

Međutim, Most je već mjesecima ispod izbornog praga. Tek ga je medijsko uskrsnuće inače nevidljivog potpredsjednika Sabora Bože Petrova trgnulo na nešto više od 5 posto. To je Mostu dalo priliku da u pregovorima s Domovinskom pokretu zagrize što više može. Prvo su se u medijima pojavile informacije kako na listu guraju Nina Raspudića u drugoj izbornoj jedinici. No Raspudić kako doznajemo osniva vlastitu stranku ‘Naši’ s kojom bi na izbore izašao u koaliciji s Mostom. Dakle, Raspudić, s obzirom na to da kao desni intelektualac ima nekakvu težinu, može i samostalno pregovarati s Domovinskim pokretom.

Most ostao bez nekadašnje snage

No, Most više nema ni deseti dio političke snage i utjecaja kakvog je imao na izborima 2015., odnosno 2016., godine. Posljednje četiri godine Most nije gradio stranačku ni terensku infrastrukturu, a zakasnili su s profilacijom novih ljudi koji bi mogli povući veći broj glasova. Tako su dvije osobe koje su ih u Slavoniji i Zagrebu mogle uvesti u Sabor, Slaven Dobrović i Marko Sladoljev ostali bez dovoljno medijskog i političkog prostora i bez prepoznatljivosti u široj javnosti. Most jedino može računati dva, možda tri sigurna mandata u IX. odnosno X. izbornoj jedinici. Miro Bulj u IX. izbornoj jedinici zahvaljujući svom jedinstvenom načinu komunikacije i borbi za malog čovjeka tijekom ovog mandata može očekivati ponovni ulaz u Sabor zahvaljujući glasovima birača Cetinske krajine. No u desetoj izbornoj jedinici u srazu s HDZ-ovim i SDP-ovim teškašima i protiv svojih nekadašnjeg partnera poput vrgoračkog gradonačelnika Ante Pranića, ako izađu samostalno, Most će vjerojatno moći računati samo na mandat Bože Petrova.

Škori je bolje da troši snagu na izbore nego ne pregovore

Božo Petrov, Nikola Grmoja i Miro Bulj te Most kao stranka jesu pružili bezrezervnu podršku Miroslavu Škori na predsjedničkim izborima te vjerojatno i zbog toga očekuju kako će uspjeti ispregovarati dobre pozicije na listama. No dobar dio zastupnika Mosta ili dio Mostovih terenskih organizacija poput one iz Šibenika ili nekih saborskih zastupnika u klubu Mosta nezavisnih lista to nije napravio. Tako da u Domovinskom pokretu svakako i to trebaju uzeti u obzir kad budu slagali liste, jer jedan dio birača Mosta vjerojatno neće glasati za liste na kojima će se nalaziti politički desniji kandidati, kao što svojevremeno nisu svi članovi Mosta nezavisnih lista podržali Škoru na predsjedničkim izborima. U svakom slučaju, Domovinskom pokretu bolje je da na liste postavi javnosti poznata politikom ne previše ukaljana imena i sklapa postizborne koalicije nego da se opterećuje sa strankama i pokretima koji su mogli nešto napraviti, ali su to propustili trošeći snagu na populističke i promašene teme.

Komentari