NEZADOVOLJSTVO U HRVATSKOM TAEKWONDU SAVEZU ‘Vidljiv je zamor i nesposobnost da se bilo što ispravi, pokrene ili korisno učini’

Europsko klupsko prvenstvo Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Prijava roditelja sportskoj inspekciji protiv Hrvatskog taekwondo saveza zbog kršenja sportskog statusa njihovog djeteta, o kojoj smo nedavno pisali, otkrila je dublje probleme s kojima se klubovi, treneri i sportaši godinama suočavaju, a koji su i značajno utjecali na rezultate i uspjeh. 

Kako doznajemo od nekih klubova rezultati su jako loši. Izgubili su puno vrhunskih sportaša te su druge države poput BiH i Srbije bolje od Hrvatske koja je ostvarivala odlične uspjehe. 

“Očito je da čitav upravni odbor bez ideja i sposobnosti da pokrene drastični pad taekwondoa. Bez plana programa, bez strategije i bez brige o klubovima pa tako i o natjecateljima. trenerima i sucima.  Vidljiv je zamor, nesposobnost i nezainteresiranost da se bilo što ispravi, pokrene ili korisno učini”, ističe predsjednik taekwondo kluba Karlovac Miroslav Brežan dodajući kako ovo govori kao svjedok vremena i gotovo svih zbivanja od početka nastajanja taekwondoa u Hrvatskoj, a ne kao osoba koja predstavlja nekog.

‘Ne postoje kriteriji, uvijek se pogoduje jednoj strani’

Upozoravaju kako nema kriterija ili se stalno mijenjaju, upravni odbor ignorira dopise, a odluka sa sjednica nema, iako prema Statutu saveza moraju biti javno dostupne.  



“Ne radi se sustavno i na vrijeme. Ekipa se ne odredi na vrijeme, kasni se s prijavama. Odluke se donose ishitreno i kasno. Ne postoji briga o sportašima. Ne postoje pisana pravila i kriteriji, uvijek se pogoduje jednoj strani”, objašnjavaju.

Jedan trener navodi primjer kako su od njega tražili da odjavi sportaše s natjecanja, ali on je to odbio jer je sve bilo spremno i plaćeno. “Suspendirali su mi sportašice, a ta odluka nigdje nije javno objavljena već su one na kućnu adresu dobile obavijest da su suspendirane. Klub uopće nije dobio tu informaciju ni odluku”. Dodaje kako se stalno nešto mijenja, pa se ne zna tko ide ili ne ide na natjecanja. 

Miroslav Brežan
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ističu kako je upravni odbor u srpnju 2017. godine donio odluku da se ukidaju svi kriteriji za seniore, a novi dosad nisu određeni. “Najteže pada kadetima i seniorima. Kakva im je to motivacija. Ako i odrede kriterije, onda ih krše da mogu muljati. Sve se svodi na osobu iz sjene, ne postoji osoba s potpisom na odlukama”. 

Predsjednik Saveza Anto Nobilo navodi da izbornici, glavni trener i stožer reprezentacije biraju natjecatelje. “Nikada za seniore neće postojati samo neki formalni kriteriji. To koristimo za kadete jer je teško pratiti, mijenjaju kilažu i kategorije, oni rastu. Kod seniora se na individualnoj bazi prati svaki senior te izbornik, kao u svim drugima sportovima, bira natjecatelje”. 

‘Nagrade se nepravedno dodjeljuju’

Jasnih kriterija nije bilo ni oko izbora sportaša za seniorski trening kamp koji je održan u Splitu od 29. srpnja do 4. kolovoza s više od 20 članova reprezentacije Velike Britanije. Pozvano je 13 sportaša, članova hrvatske reprezentacije iz tri kluba, od kojih je devet bilo iz splitskih klubova, a četiri iz zagrebačkih.

Roditelji prijavili Hrvatski taekwondo savez sportskoj inspekciji: ‘Oštećen je sportski status našeg djeteta’

 

Trener kluba, u kojem se nalaze dva aktualna prvaka Hrvatske i koji su među 25 najuspješnijih sportaša svijeta u svojim kategorijama, višegodišnja renomirana sportašica koju je sami savez uvrstio u listu putnika na Svjetsko prvenstvo i Europsko extra prvenstvo te potencijalni olimpijski kandidat za predstojeće europske kvalifikacije za Olimpijske igre, poslao je zamolbu savezu da razmotri sudjelovanje navedenih sportaša u kampu kao i da objasne kriterij po kojem su pozivali sportaše. Odgovora od saveza nije bilo. 

Nepravedno se dodjeljuju i nagrade. “U statutu piše jedno, a radi se drugo, nagrade više nisu prema rezultatima”, naglašavaju. U dopisu su tražili pojašnjenje oko nominacija za dodjelu novčanih nagrada Vlade RH za vrhunska sportska postignuća za 2019. godinu jer je savez tražio od Središnjeg državnog ureda da se nagrade dodjele za Europsko extra prvenstvo. 

“Oni su se borili da se nagrade odnose na Europsko extra prvenstvo, koje se moralo održati jer je taekwondo skinut sa europskih igara pa je pretedentima falilo bodova za olimpijadu da bi imali iste šanse kao i druge države. Rekla sam da se nagrade ne mogu dodijeliti za natjecanje koje se održalo samo jednom. To im je naravno odbijeno, ali na kraju nitko nije dobio nagradu”, objašnjava nam jedna trenerica. 

Dodaje kako je jedna njezina vrhunska sportašica upravo zbog takvih nepravdi odlučila zatražiti prijelaz iz saveza i sada nastupa za BiH. 

‘Jedno od najistaknutijih i najvažnijih europskih taekwondo natjecanja’

Problemi su najviše došli do izražaja u ovoj godini zbog pandemije koronavirusa kada su se svi trebali prilagoditi novim uvjetima. 

Upravni odbor saveza donio je odluku u ožujku da se zbog pandemije otkazuju sva natjecanja uključujući Europsko klupsko prvenstvo i Prvenstvo Hrvatske, koje je jedno od kriterijskih natjecanja, uz objašnjenje kako prvenstvo Hrvatske nam veću sportsku važnost, osim kao animacija djece, zabava i druženje. Dodajući da je oblik odgovornog ponašanja zdravstveno domoljublje.

Anto Nobilo

Prvenstvo Hrvatske trebalo se održati 10. listopada, no upravni odbor je dan ranije odlučio da se otkazuje. Naveli su i da održavanje nije presudno za za reprezentaciju jer se ne održavaju međunarodna natjecanja. No, Europsko prvenstvo ipak se održalo. 

Neugodni iznenađeni tom reakcijom neki su klubovi pismeno reagirali navodeći kako je takva odluka predsjednika Saveza Ante Nobila degradirajuća za taekwondo sport i sportaše.

“Svjedoci smo vremena u kojem su se u svim borilačkim sportovima održala brojna nacionalna prvenstva dok se Hrvatski taekwondo savez, dan uoči održavanja natjecanja,  odriče prvenstava države kroz koja natjecatelji mogu ostvariti status kategoriziranih sportaša i steći benefite koji će im biti daljnji motiv za opstanak u sportu u ovim bremenitim vremenima”, poručuju.

Dalje navode kako je Europsko klupsko prvenstvo jedno od najistaknutijih i najvažnijih europskih taekwondo natjecanja dodajući kako i predsjednik Europske taekwondo federacije Sakis Pragalos naglašava važnost održavanja navedenog natjecanja s kojeg se sportaši svih selekcija direktno kvalificiraju na europska prvenstva.

‘Ne održavanje nacionalnih prvenstava kao i kriterijskih natjecanja stvorio je niz problema i nepravdi’

Ipak, međunarodno natjecanje Europsko klupsko prvenstvo, za koje je Hrvatska po prvi put dobila čast biti domaćinom održano je u studenom, a umjesto saveza organizirali su ga klubovi Karlovac i Jastreb, kojima je Europski taekwondo savez povjerio organizaciju kao dugogodišnjim nositeljima kvalitete i tradicije taekwondo sporta u Hrvatskoj.

Natjecanje je bilo organizirano u hotelu Westin, a od predsjednika kluba Karlovac Miroslava Brežana doznajemo kako je sve bilo u skladu s epidemiološkim preporukama Stožera civilne zaštite za što je izdano pozitivno mišljenje epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i izrađen protokol Covid-19. 

Dodaje kako je sve prošlo bez problema te je Europski taekwondo savez odlučio da će sva natjecanja biti organizirana na isti način jer su bili zadovoljni kako je to izvedeno. 

Neodržavanje nacionalnih prvenstva ili izbjegavanje održavanja istih, kao i kriterijskih natjecanja za odabir reprezentacija stvorio je niz problema i nepravdi,  a namjenski dobivena sredstva upravo za natjecanja, trošila su se u isto vrijeme na neke ishitrene, neplanske i promašene akcije kao što su kampovi”, ističe Brežan. 

Europsko klupsko prvenstvo
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Dodaje kako je predsjednik Saveza Anto Nobilo istupio vrlo neprikladno, naime, htio je izazvati skandal da se zabrani natjecanje te je pokušao zabraniti nastup nekim natjecateljima. 

To nam potvrđuje i osoba koja je bila vanjski suradnik u organizaciji natjecanja navodeći da su ljudi iz saveza napravili sve da opstruiraju prvenstvo.

“Stanje je neusporedivo s drugim savezima. U svim savezima ima problema, ali nije ovako. Ovdje je najizraženije”, govori.

Savez je također odbio sudjelovati u organizaciji ovog natjecanja iako su klubovi Karlovac i Jastreb uputili mail u kojem navode kako očekuju suradnju i pozitivno mišljenje.

“Netočna je informacija da smo htjeli zabraniti Europsko klupsko prvenstvo, nismo niti jednu radnju učinili u tom pravcu. Naš stav je jasan da u ovoj situaciji Covida ne treba održavati natjecanja jer ona samo proizvode nova oboljenja, a pošto je Svjetska federacija za cijelu godinu obustavila natjecanja jednostavno nema koristi od takvih natjecanja jer se ne možemo uklopiti u svjetski sustav kad on miruje cijelu godinu”, navodi predsjednik saveza Anto Nobilo.

Dodaje kako to natjecanje oni nisu organizirali te se ne smatraju odgovornima, ali ga nisu niti pokušali zabraniti. 

Savez je odbio i prijedlog ovih klubova, koji su poslali u studenom, da se Europsko klupsko prvenstvo predloži Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) kao osnova za kategorizaciju sportaša u 2020. godini uz obrazloženje da to natjecanje je nižeg ranga te mu Svjetska federacija nije dala status ‘WT recognized’, odnono G status, pa ne može biti osnova za kategorizaciju sportaša dodajući da bi takav prijedlog narušio kredibilitet saveza u HOO.

Iz ovih klubova objašnjavaju da G status nije uvjet za kategorizaciju i da ovo natjecanje ima E2 status, direktne kvalifikacije kvalifikacije na predstojeća Europska prvenstva 2020./2021. i direktne kvalifikacije za seniore na predstojeće Europsko prvenstvo u olimpijskim kategorijama, što bi omogućilo seniorima koji su osvojili 1. i 2. mjesto, s obzirom da nema međunarodnih natjecanja, da budu razvrstani u III. kategoriju kao vrhunski sportaši koji stječu pravo i na stipendiju u sljedećih godinu dana.

“U ovim uvjetima korone to bi sigurno bilo prihvatljivo i postojala je dobra volja HOO, ali naravno nije postojala dobra volja saveza da to predloži”, poručuju.

Dodaju kako je Središnji državni ured za sport prepoznao važnost ovog natjecanja te se predsjednik HOO Zlatko Mateša nalazi u počasnom odboru, pa smatraju da bi podržao navedeni prijedlog s obzirom na trenutne okolnosti.

Komentari