Milijarde dolara vrijedno naoružanje palo je u ruke tallibana, a većinu su platili američki porezni obveznici

Foto: @frkjournalist/Twitter

Sjedinjene američke države dva su desetljeća pokušavale uspostaviti efikasnu Afganistansku Nacionalnu vojsku (ANA) i pritom je obilno financirali. Silno naoružanje sada je u rukama talibana.

Osvajanjem većeg dijela zemlje talibani su stekli brojnu opremu i naoružanje afganistanske vojske (ANA). Najveći dio te opreme financirale su Sjedinjene Američke Države, a u nju spada i najsuvremenije naoružanje.

Glavnina nekad postojeće afganistanske vojske sastojala se uglavnom od lakih oklopnih vozila, transportnih vozila sa protuminskom zaštitom – MRAP (eng. Mine resistan ambush protected) i neoklopljenih terenskih vozila.

ANA je raspolagala i težim oklopnim transporterima, borbenim vozilima pješaštva i tenkovima koji su u Afganistanu ostali nakon sovjetskog povlačenja. Međutim ta su vozila zastarjela i nisu bila adekvatna za protugerilsku borbu zbog čega uglavnom nisu korištena.



Među tisućama suvremenih vozila koja su sada ostavljena talibanima najbrojniji su legendarni Humveeji, zatim 4×4 oklopna vozila M117, MRAP vozila tipa MaxxPro te oklopni transporter na gusjenicama M113, a svi su od reda američke proizvodnje.

Važno je spomenuti i kako nije samo “afganistanska” vojna tehnika pala u ruke talibana nego i ona NATO saveznika koji su dio opreme ostavili afganistanskoj vojsci zbog preskupog transporta, a među tim državama je i Hrvatska.

Prema pisanju portala Obris.hr, samo vrijednost hrvatske opreme koja je ostala u afganistanu iznosi 38,5 milijuna kuna.

No kopnena vozila nisu nešto što bi previše trebalo zabrinjavati Zapad, osim naravno milijardi dolara bačenih u vjetar. Najveći problem su letjelice nekadašnjeg Ratnog zrakoplovstva Afganistana.

Kako bi prestali biti ovisni o zračnoj potpori amerikanaca, ustrojeno je ratno zrakoplovstvo. Sjedinjene američke države financirale su kupnju lakih turbo propelernih borbenih aviona tipa A-29 Super Tucano te lakih borbenih helikoptera MD-530F Defender. Naravno tu je i velik broj transportnih aviona i helikoptera. Prema portalu Defense News riječ je o ukupno 211 letjelica.

Prema dostupnim informacijama, Talibani su preuzeli kontrolu nad tri od četiri glavne zračne baze u Kandaharu, Šindandu i Mazar-i-Šarifu, dok Kabulsku zračnu luku još uvijek nadziru amerikanci za potrebe evakuacije.

Naravno moguće je da je dio opreme kod napuštanja uništen ili onesposobljen, a dio pilota već je pobjegao s letjelicama u susjedne zemlje. No kao što možemo pretpostaviti, polovica tehnike zasigurno je pala u ruke talibana. Konačan broj “spašene” i zarobljene tehnike nije poznat.

Iako laki i namjenjeni protupobunjeničkoj borbi, spomenuti borbeni avioni i helikopteri A-29 Super Tucano i MD-530F Defender spadaju u novu, skupu i tehnološki naprednu opremu. Helikopter Defender američke je proizvodnje, a Super Tucano brazilske, ali sa američkim preinakama. Pitanje je hoće li ovim zarobljavanjem talibani dobiti pristup osjetljivoj američkoj tehnologiji koja bi mogla zanimati Iran po pitanju senzora i komunikacijske opreme.

Među zarobljenom opremom američke proizvodnje su i vrlo dokazani transportni helikopteri Black Hawk, kakve su si Oružane snage RH uspjele priuštiti tek četiri komada, a koji još ni nisu stigli.

Osim američke tehnike tu su i ruski helikopteri Mi-17 i Mi-24 na kojima su afganistance podučavali hrvatski piloti. Nove ruske helikoptere Mi-17, SAD je obilno financirao, dok su Mi-24 stečeni donacijama od drugih zemalja, među kojima je Indija. Dosada je zarobljen nepoznat broj Mi-17 te barem jedan Mi-24.

Hrvatski zrakoplovni savjetnici podučavaju afganistanske pilote. Foto: HV/10. HRVCON

Od zračne tehnike koja je spašena, zasad je poznato kako su tri aviona i dva helikoptera, sigurno pobjegla u Tadžikistan, sa ukupno 143 vojnika, pilota i osoblja vojske, javlja Defense News. S obzirom na broj prebačenih vojnika, vjerojatno je riječ o barem jednom zrakoplovu tipa C-130 Hercules, dok ostatak mogu biti manje Cessne 208 ili nešto treće.

U susjedni Uzbekistan pobjegli su čak 22 zrakoplova nepoznatog tipa te čak 24 helikoptera sa ukupno 585 vojnika. Prilikom bijega došlo je do čak dva incidenta. Jedna zrakoplov, pretpostavlja se tipa A-29 je oboren jer je nenajavljeno ušao u zračni prostor Uzbekistana.

Drugi incident dogodio se kada je uzbekistanski MiG-29 doletio kako bi presreo i dopratio izbjegli Afganistanski A-29, a prilikom leta došlo je do sudara te su oba zrakoplova uništena. Srećom, oba pilota sigurno su se katapulitrala te su sigurno završili na zemlji.

Čelnik Američkog zračnog zapovjedništva, general Mark Kelly rekao je za Defense News kako ih zarobljena tehnika tehnološki ne zabrinjava te da nije prijetnja američkoj i regionalnoj sigurnosti. Isto tako skeptičan je oko talibanske sposobnosti njihove upotrebe.

Zrakoplovni analitičar Richard Aboulafia potvrdio je kako nije riječ o visokoj tehnologiji od koje bi koristi imale Rusija i Kina, međutim nije spominjao Iran. S druge strane umirovljeni pilot Black Hawka Bradley Bowman rekao je kako bi Sjedinjene države trebala odmah nakon povlačenja uništiti sve zarobljene primjerke zračnim udarima.

Iako možda ne predstavljaju prijetnju amerikancima, ova zračna tehnika mogla bi biti od velike prednosti talibanima pri sukobu sa sjevernjačkim snagama otpora koje predvodi Ahmad Masud. Naravno, ukoliko se među talibanima nađu piloti i mehaničari sposobni za to, što je u ovom trenutku vrlo upitno. No s vremenom je i to moguće, pogotovo ako talibani steknu kadar prebjega iz ANA-e te pomoć drugih država.

Komentari